Рапорт даден, рапорт - приет! Служебните министри по местата си

Залагат на приемствеността, вече имат свои приоритети
33
Рапорт даден, рапорт - приет! Служебните министри по местата си
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

След като бяха официално представени от президента Румен Радев, служебните министри приеха властта от предшествениците си в ресорните им ведомства.

Още по темата
От първите им думи стана ясно, че залага на приемствеността, но и вече са наясно със своите приоритети.

Служебният социален министър Гълъб Донев обяви като своя основна задача договарянето на механизъм за определяне на минималната работна заплата.

"Надявам се с национално представителните организации на работниците и служителите и на работодателите да договорим механизъм за определяне на минималната работна заплата", каза служебният министър по време на приемането на поста от Зорница Русинова. Той обяви за основен приоритет в политиката социалното министерство конструктивният диалог.

По повод основната задача на служебното правителство - подготовката на изборите, Донев каза, че няма да допусне социалните служби да бъдат въвлечени в предизборна кампания.

Приоритети в работата на служебния екоминистър Ирина Костова ще са ОП "Околна среда" и, съвместно с МРРБ, реформата във ВиК отрасъла.

Досегашният министърът Ивелина Василева призова Костова да пази ведомството. Тя допълни, че се гордее с експертизата и професионализма на служителите в МОСВ и че е била част от този екип.

Всичко добро, направено в Министерството на здравеопазването, ще бъде запазено и надградено, увери служебният министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев, след като повече от половин час разговаря насаме с досегашния министър Петър Москов. Той призна, че с Москов имат сериозни философски различия в областта на здравеопазването, което предполага сериозни промени.

Семерджиев допълни, че той и екипът му държат да направят анализ и оценка на досегашното положение в МЗ и след това ще се прецени кое ще се надгради, запази или отмени.

Ще работя за България и за българското земеделие, моят коректив ще бъдат българските земеделски производители, обяви служебният министър на земеделието и храните проф. Христо Бозуков. Той обеща, че няма да има лов на вещици в министерството и благодари за съветите на досегашния министър Десислава Танева.

Служебният министър на икономиката Теодор Седларски заяви по време на приемането в МИ на поста от министъра в оставка Божидар Лукарски, че ще бъде направен одит на провежданите стопански политики.
Той увери, че ще се повиши изследователският капацитет в министерството за анализи и прогнози, като идеята е да се предоставя регулярно информация, за да се увеличи заетостта и добавената стойност чрез модерни производства.

Новият министър на правосъдието Мария Павлова  призна, че с оглед краткия период на едно служебно правителство, не знае до колко и в каква степен то ще може да изпълни големи цели. Според нея правителството трябва да има реални и постижими цели.

Добронамереност и справедливост обеща служебният министър на културата Рашко Младенов - към екипа на министерството, и към колегите си от различните изкуства, днес на церемонията, на която досегашният министър Вежди Рашидов му "предаде поста".

"Досега съм идвал в Министерството на културата, за да моля за помощ, а сега от мен ще искат подкрепа. Много държа на честността и справедливостта - ще се опитам да съм такъв и към екипа на МК, и към колегите си", каза Рашко Младенов. Той отбеляза, че за два-три месеца не може да се направи кой знае какво, но ще положи максимални усилия.

Според военния министър  Стефан Янев, най - важният въпрос са хората в отбраната.Каквито и съвременни въоръжения и техники да притежаваме или да се опитваме да придобием, без хората в крайна сметка резултатът няма да е добър, каза той.

Янев се ангажира да не създава предпоставки за някакви стресове в системата.

Да продължим това, което е правено по обичайния ред, с особено внимание върху бойната подготовка, заяви Янев, който посочи, че неслучайно поставя този акцент, защото смята, че това е в основата на бъдещите ни въоръжени сили.

За служебния министър на външните работи Ради Найденов най-важни са последователността и приемствеността. Трябва са бъдем единни, да сме заедно и да градим, отбеляза Найденов на церемонията в МВнР по встъпването си в длъжност.

Смяната на хората няма значение, важното е посоката да остава вярна, коментира досегашният министър на външните работи Даниел Митов. Той посочи, че в лицето на Ради Найденов имаме министър, който ще пази геостратегическата посока на България и ще я представлява по най-добрия начин.

Новият транспортен министър Христо Алексиев припомни, че "Информационно обслужване" АД е към МТИТС и още от утре, макар че е събота, ще започнат работа по организиране на предсрочните избори. На второ място новият министър посочи проблема с българо-гръцката граница, който ще се наблюдава ежедневно.

Според досегашният министър Ивайло Московски рискът от блокадата на границата от страна на гръцките фермери е реален и по всяка вероятност до тази ситуация ще се стигне, каквито данни към момента имало.
"Ако гръцката държава си е на мястото, всичко ще бъде наред, а ако не - влизаме в режим, подобен на миналогодишния", коментира Московски.

Основната цел пред мен е запазване на енергийната стабилност на държавата и нейното нормално функциониране, отсече служебният министър на енергетиката Николай Павлов. Той посочи, че ще разчита на екипа на министерството, с който е работил досега. Другата седмица ще бъде назначен нов зам.-министър, който, по думите му, разбира от ток.

В отговор на въпрос служебният министър каза, че от информацията, с която разполага, няма опасения за върхово натоварване на енергийната система тази вечер предвид метеорологичните условия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
BG IZMET преди 7 години
SLED TOZI CIRK HAPNAA I PIINAAA>>>VASHTA MAMA DIAVOLSKA
21
0
 
1
 
! Отговори
Samoletche преди 7 години
Tesi debeli ministri zasto se gachkat v patechkite zad massite kato stewardessi v aviootriad, spartan ili bulgaria air?! A otpred ima mnogo miasto za kancelarski ministerski parad?!Pa i na plostada pred minsaveta otvanka ima dosta prostranstvo za hubavo postroeni darjavni slugi na bg narod ot priasnoto minaloto i ministri ot svejoto badeste na rbg?! Kak bg askeri, chetnici, bg policai, bg mitnichari stoiat na studa i priemat i otdavat pochesti, slushat rechi, pa tesi vse na toploto sluguvat?!
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Рапорт даден, рапорт - приет!"така действаха димитровските пионерчета, когато бях дете.
19
0
 
2
 
! Отговори
:)) преди 7 години
Така и неразбрах, нещо обидно ли е при предаване на властта/поста да ти направят ревизия, м? Обаче е показателно, че и хапе и врещи , бре - внучето със запека, на дедото ! :))
18
2
 
2
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
Всички пациенти като престъпници да се идинтифицират с пръстови отпечатъци,само че д-р Менгеле не знае,че и те могат да се фалшифицират,така че когато дойде отново м.Април /по думите на нахалника Менгеле/,трябва да сменя пръстовия отпечатък с ДНК проби...
17
1
 
3
 
! Отговори
Пипи преди 7 години
Хей, защо спря тока днес?
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Днес олигархията и мафията размениха пионките на сцената. За народът отново остана чашата със студена вода!
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
абе летеца пак беше много спечен в словото си при назначението на кабинета.прави впечатление, че в зала, пред хора и журналисти се спича, а на открито (в словото след приемане на парада) е по-отпуснат.нервак е нещо генерала, нервак...
14
0
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До ХА-ХА-ХА !Малко си се объркал, ако смяташ, че служебните правителства имат кой знае какви правомощия, особено пък такива, за каквито зовеш
13
0
 
6
 
! Отговори
ДА ДА ДА преди 7 години
Много министри Много нещо България всеки иска да командва обаче това не е лесна работа когато се касае за цяла държава Лошо че ние нямаме такива хора в наличност
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Г-да министри убедете ме, че ще крадете по-малко от предишните.
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЗА КРАТКО ВРЕМЕ ЩЕ ПАДНЕ ГОЛЕМО КРАДЕНЕ И ЗАМИТАНЕ! Вече е ОТИГРАВАНО НЯКОЛКО ПЪТИ.
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Готови, старт!
9
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Папоня да не се ослушва, ами да почва санирането на куптора в банкя
8
1
 
3
 
! Отговори
Kamen преди 7 години
Hasane, reviziata pokaza - ti si Mladen, ve...koe e istinata?
7
1
 
1
 
! Отговори
шалом от Зимбабве преди 7 години
...важното е посоката да остава вярна, гугутки...
6
0
 
5
 
! Отговори
Makedo преди 7 години
Bedni, bedni bg narod s 230 euro mesechni dohodi! Vsichki iskat da lapat ot tvoite parichki...ot general de si do vseki mitnichar i granichar imat po edin satar za tebe......240 deputati, 18 ministri otivat na pochivka, stot bili rabotili 2 godini...Idvat novi 20 ministri....sled 2 meseca moje i 36 da stanat....luksozni automobili, prestoli, dvorci, palati, garaji, samoleti....hich ne idvat s vlakove, autobusi, tramway, trolei, metro, velosipedi, faitoni, bg karuci...hich ne iskat ikonomii ..
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много комунисти, много ДС-та, много престъпници - дайте снимката на интерпол за издирване на субектите
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами и професорът е малко пообремен с категориите на другарите. "Благодаря за управлението" - казва той. Ама преподава, че Министерският съвет е ИЗПЪЛНИТЕЛНА ВЛАСТ, не е управленска. Генерал Радев също така употреби думата управление относно МС.Извод: трудно ще вървят промените, а още повече реформите. ИЗВОД от този извод: Трябва да се премахне този орган МС и се въведе съвсем нов, отговарящ на повелите на новото хилядолетие.
3
10
 
9
 
! Отговори
Западноевропеец преди 7 години
На предстоящите избори ще гласувам за ГЕРБ за яд на всички червени ***, пишещи тук! :-D