Еърбъс vs. Спартан: Спартански ли са условията, при които ще лети Радев?

Разходите са по-ниски, обясни Елена Йончева
30 яну 2017 10:16,
239
Еърбъс vs. Спартан: Спартански ли са условията, при които ще лети Радев?
Снимка: архив, Bulphoto

Днес новият държавен глава Румен Радев заминава на първата си визита - двудневно посещение в Брюксел. 

Програмата на Радев и екипа му предвижда срещи в Европейската комисия и Европарламента, както и в щаб квартирата на НАТО.

Вместо с правителствения Еъбръс до белгийската столица президентът и делегацията му ще летят с военно-транспортния самолет Спартан. От президенството обявниха, че пъуването се прави с военния, съобщава Нова тв.

Флотата на "Авиоотряд 28" предлага големия пътнически лайнер "Еърбъс А319" и по-компактния "Фалкон 2000". А от Военновъздушните сили, които президентът Румен Радев познава повече от всеки друг, за подобно пътуване има военнотранспортен самолет "Спартан".

Какво предлага българският "Еър Форс 1"? Нищо повече от пътническите самолети, които ползват авиокомпаниите за граждански полети. Разполага с около 150 места в зависимост от модификацията. Лети на височина 12 000 метра и развива скорост от 900 километра в час.

Правителственият "Фалкон" е далеч по-малка машина. Може да се издигне на 14 хиляди метра височина, максималната му скорост е 890 километра в час, но пък разполага с едва около 20 места за пътници.

Военнотранспортната машина "Спартан", с която ще лети Радев и делегацията, няма нищо общо с лукса на останалите самолети. Обикновено транспортира военна техника или пък се използва за парашутни скокове и други специални мисии. Интериорът му е по-семпъл и направен така, че лесно да може да се променя съобразно мисията. При пътнически полети в Спартана могат да се наредят максимум 60 седалки. Максималната височина, на която лети е 9 хиляди метра, а максималната скорост – 600 километра в час.
 
Разстоянието от София до Брюксел е около 1800 километра. С "Еърбъс"-а и "Фалкон"-а това разстояние се прелита за около 2 часа. Спартанът обаче е по-тромав и ще го вземе за 3 часа при максимална скорост.
 
Според производствените характеристики на всеки самолет, еърбъсът харчи най-много – 5 литра гориво на километър полет. Спартанът – 3 литра на километър, а фалконът – 2 литра. Тоест от София до Брюксел най-скъп би бил полетът с еърбъса, тъй като ще изгори 9000 литра, докато за същото разстояние разходът на спартана ще е 5400 литра, а фалконът – само 3600 литра.
 
Очевидно е, че най-евтиното пътуване предлага малкият правителствен Фалкон. Конкретно за тази визита обаче, той отпада като вариант, тъй като е прекалено малък за делегацията на Радев. Затова вероятно е предпочетен полета със "Спартан".

"Със "Спартан" в по-стартански условия ще се пътува. Той е военнотранспортен самолет, но се използва и за други цели. Самолетът е доста по-икономичен. И така, ще пътуваме в по-спартански условия. Няма нищо страшно", обясни в предаването Елена Йончева, прессекретар на президента Румен Радев

"800 долара е по-евтино с военен самолет. Те се използват за далечни разстояния заради малкия разход на гориво. Причината е заради витлата в летателната машина. Президентът Румен Радев ще взема решение с какъв самолет ще пътува", заяви Ангел Борисов – бивш главен авиоинспектор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като не разбира от друго, се изхвърля че разбира от самолети. Щял да реши. Ефтин пияр.
180
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що са толкоз много. Да не вземат преводачи. Той нали "знаеше" английски.
179
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да тръгне с 30-40 танка или БТР-а... Опаааа, сори, забравих, че ние май нямаме толкова!Друго си е да си генерал на 2 самолета или генерал на 3 танка!
178
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама някои верно ли си мислят че там където отива ония са на върха??? Ауууу то много умни тез бе! Какъв връх са еврогеьовете бе? Много за големи ги имате бе! На върха!! На кой връх бе на връх Еледжик ли?
177
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"аз съм голяма работа... не мога да се унижавам да се возя в самолет с други пътници, били те даже мои избиратели и било то даже и в първа класа! За мен трябва военен самолет, за да се спекулира, че съм търсил евтиното, въпреки, че всъщност е скъпо! Хем ще се говори много за мен и ще ми се надува изкуствено рейтинга!"
176
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Как мислите, кое е по-унизително за страната ни, че президентът дава пример по икономичност, или че единствени нямаме комисар в ЕК"Кое му е икономичното, след като има най-малко три други по-евтини варианта?!
175
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"аз щото съм военен, затова ще отида с военен самолет"... Ееееггаасиииии!!! Срам!!!
174
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Фалконът няма необходимият брой места"Първо не е нужно всички барабар с хигиенистките от Президентството да ходят там!Второ ако се наложи всички да ходят, има си нормални авиокомпании, като се закупуват места! Най-нормални командировъчни!Трето, изборът на този самолет не е уместен, защото има по-евтини варианти!Четвърто, че е признак за клошарство и неуважение към българският народ!Пето, че западните политици ходят с колело на работа и с нискобюджетни авиолинии в чужбина, ако се наложи!
173
7
 
6
 
! Отговори
marionetka преди 7 години
A s kostumi li e delegaciqta ili za po eftinko s dynki
172
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да хваща нискотарифния полет на някоя авиокомпания, вместо да ми се прави на интересен!Не разбирате ли, че има и по-евтин начин да отиде там, но не го е избрал!?Не разбирате ли, че това го прави, точно за да се прави на интересен!?Това се прави, за да се вдига шум покрай него, че е решил с нещо нестандартно да отиде там, А НЕ ЗАЩОТО Е ПО-ЕВТИНО!
171
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фалконът няма необходимият брой места
170
2
 
5
 
! Отговори
Мотоциклет преди 7 години
Боже, прибери си вересиите!"Според производствените характеристики на всеки самолет, еърбъсът харчи най-много 5 литра гориво на километър полет. Спартанът 3 литра на километър, а фалконът 2 литра."
169
10
 
15
 
! Отговори
? преди 7 години
Друго си е да возиш Бистришките тигри с правителствения самолет по мачове
168
7
 
21
 
! Отговори
ПР преди 7 години
Това ли успяха да измислят *** и личната PR - ка на Р.Р. Евтино и глупаво. Те ще похарчат тройно повече пари за антуража, който пътува с летеца; всички са на ол инклузив за сметка на бедния народ.
167
1
 
4
 
! Отговори
Semov преди 7 години
Bg mediite prosto pestiat 99 procenta ot istinata. A belgiiskite 100 procenta. Tam ich ne sa chuli za general de se.
166
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Освен това, като ви пука толкова за реномето на държавата, защо не врещяхте по същия начин, когато пермиерът-слънце прецака номинацията ни за ген-сек на ООН + комисарът ни в ЕК и сега България е единствената непредставена държава в ЕК?! Не ви ли притеснява някак, че Юнкер разправя "България да не бърза с кандидатурата за нов комисар, ЕК може и без български комисар". Как мислите, кое е по-унизително за страната ни, че президентът дава пример по икономичност, или че единствени нямаме комисар в ЕК
165
3
 
9
 
! Отговори
Кога ще ги стигнем? преди 7 години
Румънският премиер Дачиан Чолош поиска от Националната служба за защита на потребителя да направи проверка на авиокомпанията Ryanair, след като по време на пътуване от Тимишоара до Букурещ не могъл да плати в леи продукти, продавани на борда на самолета.Прочети още на: dnes.bg/world/2016/11/12/premieryt-na-rumyniia-iska-razsledvane-na-raiyneyr.322008
164
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква уникална футболна драма е летенето с този Спартан, направо да се гътнеш от смях. Вие сериозно ли страдате с какво ще лети президента (все едно досега сте знаели и ви е пукало) или просто ви плащат за да тролите? С каквото иска да лети, ако иска да се натовари на БългарияЕър (които все пак са национален превозвач). Мои познати са срещали министри на полети на последните от Брюксел - явно няма проблем с протокола. Щом не отива на Ту, значи всичко е наред :) Смешни сте!
163
2
 
11
 
! Отговори
един стар виц преди 7 години
Защо бягаш след автобуса.За икономии.Ми бягаи след таксито и ще спестиш по-много.
162
7
 
18
 
! Отговори
ferdy преди 7 години
Пестенето е тъпоумен довод за хронично беден електорат. По-умните се смеят с глас и прозират опита на БСП да се харесат на избирателите за предстоящите избори, а "народа" щадно кльопа мотива за спестените пари, без да подозира, че това, което Спартан-а ще икономиса от гориво днес, ще бъде стократно откраднато, след като комунистите се докопат от властта.