Еърбъс vs. Спартан: Спартански ли са условията, при които ще лети Радев?

Разходите са по-ниски, обясни Елена Йончева
30 яну 2017 10:16,
239
Еърбъс vs. Спартан: Спартански ли са условията, при които ще лети Радев?
Снимка: архив, Bulphoto

Днес новият държавен глава Румен Радев заминава на първата си визита - двудневно посещение в Брюксел. 

Програмата на Радев и екипа му предвижда срещи в Европейската комисия и Европарламента, както и в щаб квартирата на НАТО.

Вместо с правителствения Еъбръс до белгийската столица президентът и делегацията му ще летят с военно-транспортния самолет Спартан. От президенството обявниха, че пъуването се прави с военния, съобщава Нова тв.

Флотата на "Авиоотряд 28" предлага големия пътнически лайнер "Еърбъс А319" и по-компактния "Фалкон 2000". А от Военновъздушните сили, които президентът Румен Радев познава повече от всеки друг, за подобно пътуване има военнотранспортен самолет "Спартан".

Какво предлага българският "Еър Форс 1"? Нищо повече от пътническите самолети, които ползват авиокомпаниите за граждански полети. Разполага с около 150 места в зависимост от модификацията. Лети на височина 12 000 метра и развива скорост от 900 километра в час.

Правителственият "Фалкон" е далеч по-малка машина. Може да се издигне на 14 хиляди метра височина, максималната му скорост е 890 километра в час, но пък разполага с едва около 20 места за пътници.

Военнотранспортната машина "Спартан", с която ще лети Радев и делегацията, няма нищо общо с лукса на останалите самолети. Обикновено транспортира военна техника или пък се използва за парашутни скокове и други специални мисии. Интериорът му е по-семпъл и направен така, че лесно да може да се променя съобразно мисията. При пътнически полети в Спартана могат да се наредят максимум 60 седалки. Максималната височина, на която лети е 9 хиляди метра, а максималната скорост – 600 километра в час.
 
Разстоянието от София до Брюксел е около 1800 километра. С "Еърбъс"-а и "Фалкон"-а това разстояние се прелита за около 2 часа. Спартанът обаче е по-тромав и ще го вземе за 3 часа при максимална скорост.
 
Според производствените характеристики на всеки самолет, еърбъсът харчи най-много – 5 литра гориво на километър полет. Спартанът – 3 литра на километър, а фалконът – 2 литра. Тоест от София до Брюксел най-скъп би бил полетът с еърбъса, тъй като ще изгори 9000 литра, докато за същото разстояние разходът на спартана ще е 5400 литра, а фалконът – само 3600 литра.
 
Очевидно е, че най-евтиното пътуване предлага малкият правителствен Фалкон. Конкретно за тази визита обаче, той отпада като вариант, тъй като е прекалено малък за делегацията на Радев. Затова вероятно е предпочетен полета със "Спартан".

"Със "Спартан" в по-стартански условия ще се пътува. Той е военнотранспортен самолет, но се използва и за други цели. Самолетът е доста по-икономичен. И така, ще пътуваме в по-спартански условия. Няма нищо страшно", обясни в предаването Елена Йончева, прессекретар на президента Румен Радев

"800 долара е по-евтино с военен самолет. Те се използват за далечни разстояния заради малкия разход на гориво. Причината е заради витлата в летателната машина. Президентът Румен Радев ще взема решение с какъв самолет ще пътува", заяви Ангел Борисов – бивш главен авиоинспектор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ооооо боже,на ББ не му давали да се изкаже по медиите.Истината е,че той не спираше да дърдори и да се самовеличае и никой не можеше да го прекъсне.Беше като една латерна,която като зацикли на едно място и спиране няма.Много сте елементарни,бе.Като целия електорат на ББ.Както тай сам обича да казва:"Аз съм *** и вие сте прости,затова се разбираме".
140
7
 
13
 
! Отговори
иво преди 7 години
Страх го е май от колесника !!!
139
7
 
12
 
! Отговори
До 160 преди 7 години
Валерко Симеонов,ти ли си?Новият президент те превъзхожда многократно и по интелект и по поведение.Народа му се довери и не съжалява.Има най-висок рейтинг в държавата,по-висок е имал само П.Стоянов.А ти парламент няма да видиш,защото хората те разбраха какво *** л...о си и никой няма да гласува за теб.
138
2
 
12
 
! Отговори
до 159 преди 7 години
Бате, президента на републиката да ходи с Ryanair до Брюксел може би вече е малко прекалено...Иначе ми идва малко повече ПР-а, че ще ходи с военен самолет, на кой му пука..
137
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За зложелателите на презисента ще кажа,че този поилет спестява 4500 л.гориво/съобщено беше в новините по Нова тв/х 2 лв.са 9000 лв.,а не 800$.Ама драскайте си,щом злобата ви е в повече.
136
2
 
6
 
! Отговори
Hardrok Monika преди 7 години
Ko da prai, Elenka, lubovta iska jertvi...za Sergay...za partiata..
135
7
 
9
 
! Отговори
Около тепетата преди 7 години
До Васил ИвановНе знам дали си запознат, но заедно с официалната делегация също така пътуват журналисти и оператори, които да отразят, надяваме се адекватно, официалната среща. За това пътниците са доближили 60, а не трима-четирима, както Вие сигурно бихте пожелали.
134
4
 
6
 
! Отговори
Aff преди 7 години
Sha plashi europa s spartanski sankcii?
133
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако целта му е икономии щеше да си резервира полет с уизеър.
132
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
от София до Брюксел най-скъп би бил полетът с еърбъса, тъй като ще изгори 9000 литра, докато за същото разстояние разходът на спартана ще е 5400 литра
131
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много пажове е взел със себе си.
130
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не само са по-ниски,а са двойно по-ниски.Новият президент не е като парвенюто-премиер ББ,за който харченето на държавни пари се беше превърнало в хоби.
129
1
 
8
 
! Отговори
Cok преди 7 години
Sparthan harchi po-malko gorivo ot luksoznite automobili na ministrite, diplomatite i bavachkite na prezidenta ot dance?!
128
10
 
3
 
! Отговори
A4 преди 7 години
391 minuti leti...oste ne kacnal....oooooo....kolko oste mu ostava?
127
6
 
17
 
! Отговори
ponti преди 7 години
версията за "по-евтиното" пътуване е за нагло-любопитните ***. не че не е истина, но това е проформа. основната причина е, че Радев иска да демонстрира както тук,но най-вече в Брюксел, че ДРУГА ВЛАСТ дойде по нашите земи! Евала, Генерале!
126
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едно време летяхме на Ту-та и раздрънкани Ан-чета, имаше работа за всеки и здраве без пари. "Боинг" беше мpъсна дума и се преследваха признаващи те я. Ако генерал Радев иска да върне това безметежно време редно е да ползва и символите му, в противен случай подменя народният вот.
125
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До летецАко беше наистина летец, щеше да знаеш, че говориш глупости. То всъщност и летците са мега пpоcти паpчета де, особено в България...
124
10
 
7
 
! Отговори
до БРАВО преди 7 години
Не го оплюваме , но или прави икономии от парите народни , или си разхищава , като Бойко. Румен не от всичко пести , а от това, което впечатлява хората.
123
9
 
8
 
! Отговори
летец преди 7 години
Тва да отидеш на официална визита с военен самолет си е опасна работа. Я си представете американския президент да кацне в София в Б-2 или Путин да пристигне на Ту-160, ще го острелят още на границата.
122
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БРАВОTи май не си си направил труда да прочетеш с разбиране дори статията?Имаме и по-евтини възможности. Пък айде няма нужда да ми се прави на интересен!Отделно, че 3 футболни отбора народ няма какво да ми се мъкнат като свиснки черва по Европата само на разходки и да се снимат със забележителности. Видиш ли бил военен, пък на нас фризьори и маникюристи ни трябват за президент!