Еърбъс vs. Спартан: Спартански ли са условията, при които ще лети Радев?

Разходите са по-ниски, обясни Елена Йончева
30 яну 2017 10:16,
239
Еърбъс vs. Спартан: Спартански ли са условията, при които ще лети Радев?
Снимка: архив, Bulphoto

Днес новият държавен глава Румен Радев заминава на първата си визита - двудневно посещение в Брюксел. 

Програмата на Радев и екипа му предвижда срещи в Европейската комисия и Европарламента, както и в щаб квартирата на НАТО.

Вместо с правителствения Еъбръс до белгийската столица президентът и делегацията му ще летят с военно-транспортния самолет Спартан. От президенството обявниха, че пъуването се прави с военния, съобщава Нова тв.

Флотата на "Авиоотряд 28" предлага големия пътнически лайнер "Еърбъс А319" и по-компактния "Фалкон 2000". А от Военновъздушните сили, които президентът Румен Радев познава повече от всеки друг, за подобно пътуване има военнотранспортен самолет "Спартан".

Какво предлага българският "Еър Форс 1"? Нищо повече от пътническите самолети, които ползват авиокомпаниите за граждански полети. Разполага с около 150 места в зависимост от модификацията. Лети на височина 12 000 метра и развива скорост от 900 километра в час.

Правителственият "Фалкон" е далеч по-малка машина. Може да се издигне на 14 хиляди метра височина, максималната му скорост е 890 километра в час, но пък разполага с едва около 20 места за пътници.

Военнотранспортната машина "Спартан", с която ще лети Радев и делегацията, няма нищо общо с лукса на останалите самолети. Обикновено транспортира военна техника или пък се използва за парашутни скокове и други специални мисии. Интериорът му е по-семпъл и направен така, че лесно да може да се променя съобразно мисията. При пътнически полети в Спартана могат да се наредят максимум 60 седалки. Максималната височина, на която лети е 9 хиляди метра, а максималната скорост – 600 километра в час.
 
Разстоянието от София до Брюксел е около 1800 километра. С "Еърбъс"-а и "Фалкон"-а това разстояние се прелита за около 2 часа. Спартанът обаче е по-тромав и ще го вземе за 3 часа при максимална скорост.
 
Според производствените характеристики на всеки самолет, еърбъсът харчи най-много – 5 литра гориво на километър полет. Спартанът – 3 литра на километър, а фалконът – 2 литра. Тоест от София до Брюксел най-скъп би бил полетът с еърбъса, тъй като ще изгори 9000 литра, докато за същото разстояние разходът на спартана ще е 5400 литра, а фалконът – само 3600 литра.
 
Очевидно е, че най-евтиното пътуване предлага малкият правителствен Фалкон. Конкретно за тази визита обаче, той отпада като вариант, тъй като е прекалено малък за делегацията на Радев. Затова вероятно е предпочетен полета със "Спартан".

"Със "Спартан" в по-стартански условия ще се пътува. Той е военнотранспортен самолет, но се използва и за други цели. Самолетът е доста по-икономичен. И така, ще пътуваме в по-спартански условия. Няма нищо страшно", обясни в предаването Елена Йончева, прессекретар на президента Румен Радев

"800 долара е по-евтино с военен самолет. Те се използват за далечни разстояния заради малкия разход на гориво. Причината е заради витлата в летателната машина. Президентът Румен Радев ще взема решение с какъв самолет ще пътува", заяви Ангел Борисов – бивш главен авиоинспектор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само Ту154 за нашия, какви са тези западни изгъззици?
120
7
 
23
 
! Отговори
БРАВО преди 7 години
Не мога да разбера какво го плювате. Преди ви беше ок. като цар бойко си летеше къде му скимне със правителствения самолет, да си се глезоти с лукс, да си вози" бистришките тигри" ит.н.Важно е посланието, че не може в бедна държава управляващите да се изживяват като холивудски звезди.
119
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До иванХората пишат "урОгвай" и се сърдят като им кажеш, че са тъпииииии!!! И искат мнението им да се зачита като на нормален човек!
118
3
 
20
 
! Отговори
Васил Иванов преди 7 години
Всичко хубаво, свалям му шапка на Радев, но какво имат да правят там 60 човека ? Не са ли множко ?На мен все ми се иска ако може някакси да се намали броя на депутатите, че душа не ни остана да издържаме държавни хрантутници. 240 депутата са страшнао много ! Децата ни побягнаха, народа се стопи на половина а политици и партии растат и се въдят като въшки. Вземат ли властта се превръщат на кърлежи.До кога това издевателство и рекет над народа ?
117
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да иска от господаря си един МиГ... Щото на сърбите пак подариха МиГ-ове, а ние се надyпваме на руснаците повече от сърбите и още нищо не са ни подарили.
116
1
 
5
 
! Отговори
xxxx преди 7 години
До ПетровНамирисва на другаря Петров!
115
10
 
14
 
! Отговори
Ал Бънди Президенте преди 7 години
Е как на Спартан бе команданте президенте- госпожа вицето летеше до Брюксел само в първа класа и сядаше на две седалки щото ДЪ-то и е като на четирикрилен гардероб...А и кажи си право команданте- сърбят те ръчичките да си шофираш самолетчето и започваш да съжаляваш, че кака Корни те хързулна по надолнището. Ще разбереш товарищ команданте, че *** те сложиха за мюренце, а те ще си крадат и усвояват задкулисно...*** де акъл да се сетиш по-рано
114
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Герчо с тамбуратаКъде искаш да отиде, в Пакистан, Иран, Китай или Камбоджа ?
113
0
 
14
 
! Отговори
Сандо преди 7 години
мноо сложни решения има да взима новият ни президент
112
5
 
15
 
! Отговори
? преди 7 години
Икономия на гориво ? Ако наистина се мисли за икономичен разход на народна пара, защо се направи такъв разход на вила "Калина " ? Или за впечатление на народа ?Популизъм та дрънка....
111
1
 
16
 
! Отговори
Цървули няма гайда и преди 7 години
Много го умувате ! Ще ви дам пример. Израел е доста богата държава с население което никак не е бедно. Колкото и да не ви се вярва там правителствен самолет няма.Министри и президенти пътуват във VIP класа на редовните полети с израелската самолетна компания ELAL. Подготовката и проверката на полетите им се извършва само от израелци по всички летища в света. Това е техен регламент.Ев.реите не дават излишни пари за специални полети на политици. Те пътуват както всички.Каква е тази истерия в Бг
110
4
 
8
 
! Отговори
Курти преди 7 години
По-важното е да договори ново въоръжение докато руските *** не са се окопали във властта. На съветската техника и изтече ресурса и ще станем като Албанските Ядрени Подводници с Гребла.
109
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С каквото си иска с това ще си ходи.
108
12
 
11
 
! Отговори
иван преди 7 години
Браво икономия прави ето това е истински държавник, малко ми напомня на президента на урогвай
107
8
 
18
 
! Отговори
евала преди 7 години
Радев така иска да им покаже, че да работиш за държавата не е равностойно на лукс. Точно така. Браво. Ако не слушат, може и лично да напвари 1-2 лупинга със спартана, да ги теспетира хахаха.
106
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И това ли е най важното ?! По важно е да се разбере какво ще му наредят господарите , но заспалият и наивен народ още храни някакви илюзии и надежди !
105
6
 
28
 
! Отговори
Браво ! преди 7 години
Когато ББ разтикваше отборчето си от село в града със самолета , мълчахте като з.... , а сега сте тръгнали да оплювате Радев. И защо? Май сте от платените кухи ***.
104
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обяснението с икономията не успяха да ми го прададат. Истината е една. Радев вярва на военните. Полета с военен самолет проверен и подготвен от военните за него е по-сигурен. Не ми е ясно дали всичките 60 делегати са поканени и дали имат какво да правят освен да ползват безплатен хотел, храна, да се видят с близки и да обиколят моловете, Според мен Радев са го превърнали в шоколадова торта по която ще се лепнат много нахални конски "мухи". Въпроса е има ли какво да правят там 60 човека ?
103
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Популизуъм на макс!
102
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А някой да ви е питал дали, с кого и с каво да лети? Дава ви се информация и това е! Аз не питам ББ като летеше защо изобщо ще ходи, след като не знае езици и винаги се съгласяваше с всичко, което бебет му каже...Можеше да си седу в Банкя и да пусне едно ЙЕС! от къщи. Щеше да изпусне единствено лапачката.