Опасенията на Радев: ЕС може да стане заложник на санкциите срещу Русия

Външната ни политика да се изработва у нас, а да се отстоява навън!
Обновена: 30 яну 2017 14:43 | 30 яну 2017 14:34, Елка Василева
250
Опасенията на Радев: ЕС може да стане заложник на санкциите срещу Русия
Румен Радев. Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

Президентът Румен Радев заяви, че не вижда практическа полза от санкциите на ЕС срещу Русия, докато загубите от тях са очевидни и изрази опасения, че новата американска администрация ще възстанови диалога с Москва, а ЕС ще остане заложник на санкционната война срещу Русия.

В интервю за EurActiv държавният глава за пореден път декларира, че изборът на ЕС и НАТО за България е стратегически и не трябва да бъде поставян под въпрос.

Румен Радев пристигна днес на двудневно работно посещение в Брюксел. Това е първото задгранично пътуване на държавния глава след встъпването му в длъжност.

За българската външна политика Радев заяви в интервюто, че тя трябва да се изработва в България и да се отстоява навън, а не обратното, което според него през последните години невинаги е било факт.

„Наличието на няколко геополитически центъра би трябвало да е още един стимул ЕС да търси да съхрани единството си, защото само при това условие той би могъл да играе наравно с останалите крупни актьори. От своя страна се надявам да установя прагматични и взаимноизгодни връзки с лидерите на САЩ, Русия и Китай“, казва Радев.

Още по темата

Той е категорично отхвърля внушението, че България рискува да загуби председателството си на ЕС и изразява убеждението, че то ще протече ползотворно. Радев припомня, че в назначения от него служебен кабинет има дори вицепремиер по подготовката на българското председателство на ЕС, което ще позволи ефикасната координация на дейностите по организацията. Изградените екипи ще бъдат съхранени, казва Радев.

За бъдещето на ЕС президентът е убеден, че съюзът трябва да бъде съхранен на всяка цена въпреки трудностите, защото ерозията му би означавала непростима загуба на историческо време.

Радев оценява съставения от него служебен кабинет като надпартиен и експертен. „Партиите наблюдаваха с тревожно очакване дали ще бъде съставен кабинет без тяхно участие и ето че той е факт“, казва Радев.

Като основни проблеми, пред които е изправена България днес, Радев посочва несправедливостта и ниските доходи, а демографският срив е производен от тях. „За целта е необходимо да възстановим справедливостта. Съдебната система е неин стожер и се нуждае от реформа. Едно добро правораздаване създава още по-сигурна среда за инвестиции и закономерно допринася за решаването на проблема с ниските доходи“, казва Радев.

Той отбелязва, че корупцията също е наследен проблем. „Препоръките в последния мониторингов доклад /на ЕС/ ще бъдат отчетени от следващия български парламент, който, надявам се, ще излъчи стабилно мнозинство. Обществената непоносимост към корупцията и несправедливостта нараства и тя неизбежно ще доведе до съответните промени“, оценява Радев.

В Брюксел днес президентът Радев ще има има срещи с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни.

Утре държавният глава ще разговаря с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, а по-късно ще посети офисите на българската делегация в централата алианса и ще се срещне с нейните членове. В рамките на визитата президентът Радев ще посети Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа /SHAPE/ в град Монс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименБраво на генерал Борисов - истински генерал и мъж. А не като съветскио шафиор.
110
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СВАЛЯНЕ НА РУСКОТО ВЛИЯНИЕ ОТ ЕВРОПА
109
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обединителят на нацията постави основната цел пред народа:"""Сваляне на санкциите на ЕС срещу режима в москва"""Ура, другариИмаме цел около, която да се обединим
108
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-после си избрахме президент,от когото да не се срамуваме.
107
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев ще излезе по голям мерзавец и рублофил и от Гоце.
106
8
 
6
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Дървеноглавата Мурксул-ханъм в Берлин - сама ощетява икономиката си с милиарди! Някой наистина ли вярва , че Путин ( не съм му фен ) ще промени нещо в Политиката си с Украйна - само заради лоясалите и очи?! Човека не си знае милиардите....този , който губи наистина е Европа! И защо - да угоди на Бубарак Хюсеин ( който вече няма думата ) Шрьодер да попита - как се чувстваше Германия когато навремето Путин спря износа на газ.Предпочитам Путин пред дивашките ислямски орди!
105
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От едната му страна е Нинова, от другата стои Йотова, а по телефона на линията е Путин.Що е то?Радев!
104
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До мобилизиранТРЪМП И ПЛЕВНЕЛИЕВ СА МОИТЕ ПРЕЗИДЕНТИ, НЕ РАДЕВ И СТАНИШЕВ!
103
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ка *** Ес Сес БКП
102
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕЛЕМЕНТАРНО РУСКО МУЛЕ
101
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 114 - отмяната на санкциите в момента я пише Тръмп, но тя се споделя от Орбан, Льо Пен, фийон, Фици и всички от вишеградската четворка и Австрия, споделя се от Борис джонсън, от щанмайер - съйзника на меркел. все повече гласове в ЕС се чуват, че политиката на Меркел е сбъркана. най-големите защитник на тезата за санкциите бе Камерън , той подаде оставак, Меркел губи избоир навсякъде.
100
0
 
3
 
! Отговори
diasen преди 7 години
като чета повечето коментари,разбирам, защо не върви футболът в Ббълария...?
99
6
 
3
 
! Отговори
мобилизиран преди 7 години
ТРЪМП И РАДЕВ НЕ СА МОИТЕ ПРЕЗИДЕНТИ. ИСКАМ СИ ПЛЕВНЕЛИЕВ И ХИЛАРИ
98
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много гнусен тип излезе, снемам доверието си към този ...
97
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ОХ, РУСКОТО ПИЛЕ СЕ ПРИТЕСНИЛО ЗА КУРНИКА СИ
96
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мале, мале....срам голям
95
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оставка и импийчмънт за тоя шапкар Радев!
94
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак ни пробутаха агент като гоце, сега ще го търпим и ще го храним, а той ще продава интересите на родината. Ето гоцето след президентвото стана мултимилионер, сега същото чака и ***. Който не вярва, нека да се хванем на бас, че след 5 години като гоцето ще има два хотела и апартаменти из Европа.
93
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този защо повтаря чужди опорни точки ?Този какъв беше ?Какво прави там ?Кажете ми, че не е Българин - моля ви.
92
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Евала на радев - среща с ЮНкер, Туск и таяни които са официалното лице на Европа, а не с Меркел, която е неофициалното.