Опасенията на Радев: ЕС може да стане заложник на санкциите срещу Русия

Външната ни политика да се изработва у нас, а да се отстоява навън!
Обновена: 30 яну 2017 14:43 | 30 яну 2017 14:34, Елка Василева
250
Опасенията на Радев: ЕС може да стане заложник на санкциите срещу Русия
Румен Радев. Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

Президентът Румен Радев заяви, че не вижда практическа полза от санкциите на ЕС срещу Русия, докато загубите от тях са очевидни и изрази опасения, че новата американска администрация ще възстанови диалога с Москва, а ЕС ще остане заложник на санкционната война срещу Русия.

В интервю за EurActiv държавният глава за пореден път декларира, че изборът на ЕС и НАТО за България е стратегически и не трябва да бъде поставян под въпрос.

Румен Радев пристигна днес на двудневно работно посещение в Брюксел. Това е първото задгранично пътуване на държавния глава след встъпването му в длъжност.

За българската външна политика Радев заяви в интервюто, че тя трябва да се изработва в България и да се отстоява навън, а не обратното, което според него през последните години невинаги е било факт.

„Наличието на няколко геополитически центъра би трябвало да е още един стимул ЕС да търси да съхрани единството си, защото само при това условие той би могъл да играе наравно с останалите крупни актьори. От своя страна се надявам да установя прагматични и взаимноизгодни връзки с лидерите на САЩ, Русия и Китай“, казва Радев.

Още по темата

Той е категорично отхвърля внушението, че България рискува да загуби председателството си на ЕС и изразява убеждението, че то ще протече ползотворно. Радев припомня, че в назначения от него служебен кабинет има дори вицепремиер по подготовката на българското председателство на ЕС, което ще позволи ефикасната координация на дейностите по организацията. Изградените екипи ще бъдат съхранени, казва Радев.

За бъдещето на ЕС президентът е убеден, че съюзът трябва да бъде съхранен на всяка цена въпреки трудностите, защото ерозията му би означавала непростима загуба на историческо време.

Радев оценява съставения от него служебен кабинет като надпартиен и експертен. „Партиите наблюдаваха с тревожно очакване дали ще бъде съставен кабинет без тяхно участие и ето че той е факт“, казва Радев.

Като основни проблеми, пред които е изправена България днес, Радев посочва несправедливостта и ниските доходи, а демографският срив е производен от тях. „За целта е необходимо да възстановим справедливостта. Съдебната система е неин стожер и се нуждае от реформа. Едно добро правораздаване създава още по-сигурна среда за инвестиции и закономерно допринася за решаването на проблема с ниските доходи“, казва Радев.

Той отбелязва, че корупцията също е наследен проблем. „Препоръките в последния мониторингов доклад /на ЕС/ ще бъдат отчетени от следващия български парламент, който, надявам се, ще излъчи стабилно мнозинство. Обществената непоносимост към корупцията и несправедливостта нараства и тя неизбежно ще доведе до съответните промени“, оценява Радев.

В Брюксел днес президентът Радев ще има има срещи с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни.

Утре държавният глава ще разговаря с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, а по-късно ще посети офисите на българската делегация в централата алианса и ще се срещне с нейните членове. В рамките на визитата президентът Радев ще посети Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа /SHAPE/ в град Монс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен август 2017 резерва свършва панял раши ще му ядете на Путин цървулите
190
0
 
1
 
! Отговори
Fiuuu преди 7 години
Na shopite im pusnai toka i sa topliat na computrite...:-)
189
0
 
1
 
! Отговори
покоп преди 7 години
До Българинусещаш ли иронията в постинга си? (психохейтърите на свобода..)
188
13
 
10
 
! Отговори
TPE3BEH преди 7 години
Гаварит Масква.Жалко, много жалко. Като почитател на Българската военната авиация, харесвах много ген. Радев. Тогава той говореше като отговорен Български военен генерал, от страна членка на НАТО!Обаче от както Ненчев тръгна да ремонтира двигателите на Миг-29 в Полша, масква му активираха копчето и той започна да пее друга песен.Само да поясна, Радев е един от първите наши пилоти, който отива да учи в САЩ и завършва там с отличие. Смятайте колко още такива скрити агенти има масква в България.
187
11
 
12
 
! Отговори
Българин преди 7 години
До онзи ден еврогейовете в Бг пръскаха обвинения , че президентът не бил ходил до Брюксел да подпише във вярност на мазните бюрократи , а сега го обвиняват защо пък там бил отишъл първо ??!?! Психо-хейтърите пак сте на свобода нещо !
186
9
 
5
 
! Отговори
Решетников преди 7 години
Тел держать товарищ Нинов! Прежде всего санкции надо снять! Чтоб не сняли тебя! Не забьlвай ета!
185
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само така, първо руските интереси!
184
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименКрим е руски. Въпросът е затворен, не се дискутира. А санкциите си ги заври знаеш къде.E, като санкциите не ви влияят, защо всички реват да се свалят??? Аам???Значи, дядо ти на младини преписал една нива на братчет ти, с пълните и права. Идваш ти след 100г. и решаваш с няколко мутри да си я вземеш.Ее...не заслужаваш никакво наказание, според теб, нали?? Ей така...да те оставят да си правиш, каквото искаш???Но, какво ли обяснявам на ***.
183
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе, Радев не разбра ли, че България губи от надутата цена на руския газ, а не от санкциите срещу Русия ! С непрекъснатото си лобиране за вдигане на санкциите към Русия никого не може да заблуди, че е лоялен НАТОвски генерал !
182
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя се държи като президент на република от СССР. Аланкоолу, дръж се като президент на независима членка на ЕС!
181
11
 
12
 
! Отговори
гражданин преди 7 години
От кога льотчика разбира от политика та говори за вредата от санкциите към бедната, разбойническа държава Русия? Сигурно онази вицепрезидентката му селяндурката Йотовица му шушне какви да ги приказва. Само че нашето производство произвежда за руският боклучив пазар менте стоки, понеже кремълджийте това могат евентуално да платят, но тези боклучиви стоки ядем и ние българите.
180
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първата грижа на Радев е да паднат санкциите срещу Русия !Това е ,което трябвше да знаета за Президента ..... на България ?
179
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако беше истински български президент щеше да задвижи процедура по ренационализация на Нефтохим и ЕРП-тата , а не да хвърка да отстоява интересите на други страни разнасяйки славата на българското д*упе из целия свят .
178
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя плешко с 3-те косъма на челото кой е? Да не е герой на Доньо Донев?
177
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
първото нещо , което неистово бърза да направи е да се бори със санкциите срещу Русия . Не виждам никъде тук думата България . Сигурно не са му го подсказали от никое посолство
176
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПРЕКРАСЕН ПРЕЗИДЕНТ! НАЙ-ПОСЛЕ ЕДИН ДОСТОЕН ЧОВЕК ДА СЕ ГРИЖИ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ, А НЕ НЯКОЙ ДРУГ В ЧУЖДИ СТОЛИЦИ ИЛИ ПОСОЛСТВА ДА НИ СПУСКА ПРИОРИТЕТИТЕ!
175
5
 
2
 
! Отговори
Пламен преди 7 години
И тоя като прадишния ни президент си закара трътлестия *** до Брюксел с един от трите ни военни самолета.Питам се защо са ни военни самолети след като бездарните ни политици ги ползват за тигели из света?Явно им писна с чисто новите им мерцедеси да се фукат пред народа и си повярваха,че са нещо по-вече,по-висша класа,та взеха типично по селски да си изкарват кирливите ризи :D
174
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЦиникDo 185 Molia te da mi obiasnish kak da stane tova. Bulgarai e chlen na EU. EU kazva che nalaga sankzii na Russia no Bulgaria kazva na EU da si glada rabotata Ne ne moga da vi razbera vas komunistite. Liagate i stavate s misalta za Russia. Osaznaite se nay posle. Bulgarai veche e ima drugi sauznizi Imame drugi prioriteti
173
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименDo 188 Iskash da kajesh nie vernite komunisti sme s vas
172
6
 
11
 
! Отговори
nuevitas преди 7 години
гъс гъс пълен гъс!Тоя въобще наясно ли е на коя държава е президент и кой народ представлява?