БСП със заявка за рестарт на проекта АЕЦ "Белене"

Енергетиката трябвало да е финансово стабилна и социално поносима
55
БСП със заявка за рестарт на проекта АЕЦ "Белене"
Снимка: Булфото, архив

БСП отново обърна поглед към проекта АЕЦ "Белене".

"Ще направим всичко възможно да се построи АЕЦ "Белене", като е нужна и нова мощност в АЕЦ "Козлодуй. Трябва ни и пряка газова връзка с Русия", е посочил съпредседателят на Съвета по финанси, икономика и енергетика към НС на БСП и бивш зам.-икономически и енергиен министър Явор Куюмджиев по време на публичното обсъждане на предложенията на БСП за сектор "енергетика", в което са участвали и енергийни експерти, цитиран от партийния пресцентър.

По думите му целта на левицата е енергетиката ни да бъде финансово стабилна, социално поносима, сигурна, предвидима и професионална.

Финансовата нестабилност и свръхзадлъжнялостта са сред основните проблеми, НЕК е на прага на фалит, като задълженията й са за над 4, 5 млрд. лв., а задълженията на БЕХ са над 2, 2 млрд. лв., е казал Куюмджиев.

Той е отбелязал, че за да има финансова стабилност, е нужен подробен анализ на разходите и приходите в държавните енергийни дружества. Според него трябва да се преразгледат договорите с т. нар. американски ТЕЦ и да се търси решение за намаляване на негативното им влияние върху разходите на държавните дружества. Нужно е и преразглеждане на политиката за стимулиране на производството на електроенергия от ВЕИ.

Куюмджиев е предложил, с цел икономия на средства, да бъдат преразгледани структурата на разходите на ЕРП-тата и нивата на признатите им загуби.

БСП предлага и анализ на структурата и дейността на фонд "Сигурност на енергийната система"- с цел повишаване на приходите му.

В платформата на левицата за сектор "Енергетика" е залегнала социалната значимост.

Според данни, представени от Явор Куюмджиев, 50-60 на сто от населението ни е или енергийно бедно, или е застрашено от енергийна бедност. БСП предлага да се преразгледат социалните помощи за енергийно бедни и те да бъдат правилно структурирани.

Бившият зам.-икономически и енергиен министър е засегнал и темата за енергийната ефективност, заявявайки че България е на последно място в ЕС. Голямата енергийна ефективност се крие не в санирането, а в генерирането и преноса на електроенергия, за БСП е важно в тях да се съсредоточат усилия, е посочил социалистът.

Според информацията, с която той разполага, сега санирането у нас се прави с клас С, който вече не е стандарт за енергийно ефективни сгради в ЕС.

Според него политиката по санирането е нужно да се преразгледа.

Сред другите проблеми в енергетиката Куюмджиев е посочил и застрашената сигурност на доставките на електроенергия и природен газ. Според него нарастващото потребление ще затрудни много системата ни.

"През 2019 г. изтича и договора за транзит на руски газ през Украйна", е припомнил Явор Куюмджиев.

Той е подчертал, че БСП е категорично за развитие на ядрената енергетика.

Според него е нужно и разширение на газовото хранилище в Чирен, за което са били осигурени евросредства.

За сигурността в енергетиката, Явор Куюмджиев е посочил, че продажбата през миналата година на голямо количество енергия от ВЕЦ-овете на по-ниска цена от актуалната пазарна за сметка на НЕК не е нормално.

Куюмджиев е обяснил и проблемите с непредвидимостта и липсата на професионализъм в сектора. По думите му ролята на държавата в енергетиката трябва да бъде засилена, защото част от проблемите са възникнали от често противоречащи частни интереси с тези на крайните клиенти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: БСПНЕКенергетикаБЕХ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
5
 
23
 
! Отговори
пенсионер преди 7 години
Този тъмночервен другар да извади пари от джоба си и да строи АЕЦ-ове, ТЕЦОВЕ с въглища + комини високи, като през 1960 г. Аз се наслушах на грандомании и съветски фантазии. Аьоооооо, сега сме 21 век. Други енергии търси.
22
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЕ на "Белене" - въпросът е затворен !
21
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бетонните глави от Позитано превърнаха България в най-големият руски ядрен погреб на Балканите и най-зависимата държава от Русия в Света !
20
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На всички тук където блеят: колко ви е сметката за тока този месец? Свиквайте и забравете Белени за винаги.
19
11
 
15
 
! Отговори
Лотос преди 7 години
Руска АЕЦ,построена във Виетнам струва два милиарда./може да проверите/.За България,една приятелска страна,комшии при това4 милиарда само дупката!Окончателна цена около 20милиарда!Голямото крадене 2!И Русия си има Р.овч.!Не виждам как банда бесепари,гербаджии за втори път,един и същ номер да пробутат!
18
15
 
8
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До socialenХа, че то по-ляво управление от борисовото не е имало след 89-та бре
17
22
 
10
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Катастрофално-неграмотното "управление" на Борисов струва на Държавата досега пряко около 35 милиарда лева.
16
8
 
28
 
! Отговори
Mr STARBUCKS преди 7 години
Голям нюх имат нашите социалисти ,знаят че парите от Брюксел са под строг контрол, а единственото място за далавера е Белене, която е под икономическото крило на Русия. Т.е разграден двор .Явно гладът на Позитано е голям.
15
18
 
8
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Борисов превърна с Фидоска инвестициите в Енергетиката в загуби и в дълг. Къде е Фидоска днес?
14
5
 
6
 
! Отговори
Софийското море преди 7 години
колко ще са неустойките след десетина години Шлем по Патока в светлото бъдеще, да заделят отсега пенсиите по някой лев, не да се чудим откъде да теглим милиарди
13
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Джобовете им се изпразниха през гладните години и пак отвориха гьола Белене. На принципа където е текло пак ще тече. Айдеееее отидоха още 1.2 милярда народни пари!Дали трябва или не да се построи втора атомна е друг въпрос . Ама ако някой се надява че комунистите ще я построят дълбоко се лъже. Те я цоцат от 1980-та. Такава дойна крава не се закрива. От къде ще цоцатако не дай си боже вземат че я построят.
12
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Комисионните са хем тлъсти, хем сладки. Нали ги плаща народът.
11
8
 
20
 
! Отговори
да преди 7 години
разбира се, че ще рестартират.. малко им посвършиха ограбените от народа пари и имат нужда от нова.. доза.. ама няма да стане
10
13
 
8
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
до 11Няма разлика между червените и гербавите *** за пред нас кръстосват шпаги иначе в енергийните далавери са си първи авери парите нЕмат миризма и цвят единственото важно нещо е да са много.
9
10
 
8
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До 3: Точно това за ВЕИ не е вярно. По време на управлението на ГЕРБ са присъединени към енергийната система повече ВЕИ и НЕК трябваше да изкупува скъпата им електроенергия
8
6
 
22
 
! Отговори
Хахо преди 7 години
Ще го рестартират на 36-ти, Шестък или по - точно на "Пyкин ден" :)
7
4
 
34
 
! Отговори
мачу пикчу преди 7 години
Започват с старите изпитани корупционни схеми...
6
3
 
24
 
! Отговори
пенсионер преди 7 години
До ЗападноевропеецСтарите хора казват''дума дупка не прави''.Техните обещания не са за изпълнение,те са за пред *** които ще гласуват за тях.
5
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами как нема правят заявка - гоце взе комисионната и се отдаде на спа рентиерство. Я вно куррнелия и тя иска да намаже па и бая бледи конунисчета изгладнели!
4
6
 
33
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
Тия пак се размечтаха за властта, не мога да се сдържат. Ама хората пак че ги върнат на земята март месец