БСП със заявка за рестарт на проекта АЕЦ "Белене"

Енергетиката трябвало да е финансово стабилна и социално поносима
55
БСП със заявка за рестарт на проекта АЕЦ "Белене"
Снимка: Булфото, архив

БСП отново обърна поглед към проекта АЕЦ "Белене".

"Ще направим всичко възможно да се построи АЕЦ "Белене", като е нужна и нова мощност в АЕЦ "Козлодуй. Трябва ни и пряка газова връзка с Русия", е посочил съпредседателят на Съвета по финанси, икономика и енергетика към НС на БСП и бивш зам.-икономически и енергиен министър Явор Куюмджиев по време на публичното обсъждане на предложенията на БСП за сектор "енергетика", в което са участвали и енергийни експерти, цитиран от партийния пресцентър.

По думите му целта на левицата е енергетиката ни да бъде финансово стабилна, социално поносима, сигурна, предвидима и професионална.

Финансовата нестабилност и свръхзадлъжнялостта са сред основните проблеми, НЕК е на прага на фалит, като задълженията й са за над 4, 5 млрд. лв., а задълженията на БЕХ са над 2, 2 млрд. лв., е казал Куюмджиев.

Той е отбелязал, че за да има финансова стабилност, е нужен подробен анализ на разходите и приходите в държавните енергийни дружества. Според него трябва да се преразгледат договорите с т. нар. американски ТЕЦ и да се търси решение за намаляване на негативното им влияние върху разходите на държавните дружества. Нужно е и преразглеждане на политиката за стимулиране на производството на електроенергия от ВЕИ.

Куюмджиев е предложил, с цел икономия на средства, да бъдат преразгледани структурата на разходите на ЕРП-тата и нивата на признатите им загуби.

БСП предлага и анализ на структурата и дейността на фонд "Сигурност на енергийната система"- с цел повишаване на приходите му.

В платформата на левицата за сектор "Енергетика" е залегнала социалната значимост.

Според данни, представени от Явор Куюмджиев, 50-60 на сто от населението ни е или енергийно бедно, или е застрашено от енергийна бедност. БСП предлага да се преразгледат социалните помощи за енергийно бедни и те да бъдат правилно структурирани.

Бившият зам.-икономически и енергиен министър е засегнал и темата за енергийната ефективност, заявявайки че България е на последно място в ЕС. Голямата енергийна ефективност се крие не в санирането, а в генерирането и преноса на електроенергия, за БСП е важно в тях да се съсредоточат усилия, е посочил социалистът.

Според информацията, с която той разполага, сега санирането у нас се прави с клас С, който вече не е стандарт за енергийно ефективни сгради в ЕС.

Според него политиката по санирането е нужно да се преразгледа.

Сред другите проблеми в енергетиката Куюмджиев е посочил и застрашената сигурност на доставките на електроенергия и природен газ. Според него нарастващото потребление ще затрудни много системата ни.

"През 2019 г. изтича и договора за транзит на руски газ през Украйна", е припомнил Явор Куюмджиев.

Той е подчертал, че БСП е категорично за развитие на ядрената енергетика.

Според него е нужно и разширение на газовото хранилище в Чирен, за което са били осигурени евросредства.

За сигурността в енергетиката, Явор Куюмджиев е посочил, че продажбата през миналата година на голямо количество енергия от ВЕЦ-овете на по-ниска цена от актуалната пазарна за сметка на НЕК не е нормално.

Куюмджиев е обяснил и проблемите с непредвидимостта и липсата на професионализъм в сектора. По думите му ролята на държавата в енергетиката трябва да бъде засилена, защото част от проблемите са възникнали от често противоречащи частни интереси с тези на крайните клиенти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: БСПНЕКенергетикаБЕХ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не мога да си обясня защо 99% от коментарите са за това КОЙ какво е казал и какво право имал и т.н. и никой не коментира въпроса! За последния месец СТОТИЦИ ХИЛЯДИ хора останаха без ток, вода или парно... слушах Мартин Димитров в "Референдум" преди време да обяснява, че Белене било безсмислено, какво сме щели да го правим тоя ток, като сме нямали мощности... Днес статия (САМО!) 9% по-голямо потребление на ток за януари, а износът - спрян изцяло. Защо? Ами като спре Козлодуй? Внос??? Мислете!!!
42
5
 
9
 
! Отговори
Krom преди 7 години
На старт! Другарката Нинова и компания, вече виждат нови розови слонове и хипопотами да изплуват от гьола на Белене. А отпред - целия в розово - самия Оз - Румен Овч. Хайде другари, да "градим завод" - демек, дайте да източим още неколко милиарда. Да, ама не. Един Президент пролет не прави. Няма власт - няма АЕЦ. Така че, потапяйте се и мълчете. Народът Ви ненавижда, червени маймуни.
41
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БСП със заявка за рестарт на голямото крадене !!!!!!!!!!!!!
40
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гладен Таско, Белене сънува!
39
3
 
4
 
! Отговори
Хахо преди 7 години
Гладен Таско /Желю/, белене сънува!
38
8
 
4
 
! Отговори
Дзвер преди 7 години
Вие ако не сте заробени, не знам кой е. Не ви трябва руския агресор за да сте като африканска република.
37
6
 
8
 
! Отговори
безпартиен преди 7 години
БСП може да отвори само затвора в Белене.За друго пари няма да се намерят,а ако се намерят БСП ще се погрижи да изчезнат.Миналата година От централата на БСП казаха,че им липсвали пари от партийната каса!
36
8
 
6
 
! Отговори
баба НИНА преди 7 години
БРАВО,ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯТ.С ЗА БСП.
35
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
бсп трябва да заяви връщане на народна република българия,иначе страната е загубена
34
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Некой русский ли се е изтропал тук?... Научи по-добре български товарищ...
33
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много интересно коя страна да се съгласи да изгради в България на АЕЦ?
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 28Защото нямаме пари, за да плащат за работа!!!
31
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 37 "Данък Русия"мечти....мечти....мечти.....
30
5
 
2
 
! Отговори
хахахааааа..... преди 7 години
До ЛотосНай-бедната държава в Европа, вашите фантазии могат да бъдат обект на завист.....
29
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Козлодуй" е зловещ пример как АЕЦ не само, че не осигурява поминък за населението в района в който е построена, а напротив - сякаш е паднала водородна бомба и е унищожила цяла северозападна България !
28
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дрогарете подготвят почвата за голямото крадене. А с американските централи проблема е решен,но Явор си кара по инерция по опорните точки от преди 2 години
27
4
 
16
 
! Отговори
месара преди 7 години
а тия шумкари питаха ли народа дали искаме атомни централи ?
26
7
 
18
 
! Отговори
Лотос преди 7 години
Високо технологично развити страни,като Япония,Германия затварят ядренни централи,ний като по умни откриваме топлата вода.Всички го знаят!Но трябва да се краде,откъде е най лесно,безопасно,недоказуемо?От безумни,неясни и мъгляви проекти!
25
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как можеш да гласуваш за тиквата, който загроби всички енергийни проекти. И понеже е американска поддлога, що не взе някой американски проект за без пари?
24
5
 
15
 
! Отговори
Лотос преди 7 години
Само *** може да мисли,че пректа белене ако се осъществи тока ще поефтиней!Напротив,как се връщат тези милиарди,повечето откраднати и за колко време?Децата,внуците...да плащат!Когато имахме пет реактора,имахме и режим на тока,2ч.има2ч.няма!!!С тези крадливи,престъпни партии,очаквайте само кражби и тормоз!