И с машини, и без машини: Вотът ще е честен, ЦИК са прави!

Михаил Константинов подкрепи решението на ЦИК за машинното гласуване
Обновена: 1 фев 2017 09:39 | 1 фев 2017 08:58, Боряна Павлова
40
И с машини, и без машини: Вотът ще е честен, ЦИК са прави!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Eкспертът по изборно законодателство Михаил Константинов подкрепи пред Bulgaria ON AIR решението на ЦИК да няма машинно гласуване във всички секции на предстоящите парламентарни избори.

Според комисията въвеждането на машинно гласуване във всяка една от секциите ще оскъпи изборите и може да постави под въпрос достоверността на резултатите.

Още по темата

"Ако в момента имаше възможност да се донесат машините и да се обучи персоналът, това щеше да бъде направено. В решението на ЦИК има мотиви, съгласно които тя е взела точно това решение. ВАС ще каже какво ще се случи", каза Михаил Константинов в "България сутрин".

Той е на мнение, че има хора, които опитват да внесат съмнение в законността на изборите, но увери, че вотът ще бъде честен. По думите му гледната точка на ЦИК е прагматична. И все пак, ако ВАС реши, че трябва да има машинно гласуване, ще бъде пусната обществена поръчка.

Математикът добави, че изцяло с машини в Европа се гласува в Холандия. "Типични са за Индия, Мексико и Венецуела, защото масово хората там са неграмотни", отбеляза Константинов.

Запитан за резултатите от референдума, които също разбуниха духовете и стигнаха до ВАС, гостът в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев отговори:

"Упреците към депутатите за референдума са неоснователни, защото няма решение на ВАС. Референдумът ще влезе в парламента, защото е минал 20% от списъчния състав. Дали ще бъде задължителен или ще направят някакви вариации - не знам."

Михаил Константинов попита от своя страна защо не се говори по въпроса за партийните субсидии. Той е категоричен, че с изключение на ГЕРБ има трогателно единство субсидията да остане 11 лева.

6036 гледания   |  Още видео

 


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
2
 
! Отговори
Иван от Нови Хан преди 1 година
Страх разстрепери мошениците, при машинното няма измама няма грешки. Това е по- просто от Бюлетината какво се бръщолеви, че имало неграмотни и т.н. Жалко за проф. Константиниф по малко работа по-малко парички може би. Ако няма време избирателят може да чака 1 , 2 седмици, а пари нали има. Народният глас е по-важен и от Конституцията - нали искаме 120 депутати за да ги разпознаваме и видим кой за кого работи. Имамиха народа и това си е..
33
0
 
0
 
! Отговори
Петърчо преди 1 година
Целта на машинния вот коя е? Защото ако това е причината за състоянието в което е българската държава и народ тогава хайде да разбера защо толкова се говори за въпросното нещо. Но всички сме наясно с това че други неща се необходими да се променят за да може най-накрая нещата да тръгнат в правилната посока и народа поне малко повече да има контрол върху институциите които трябва да му слугуват. Машинния вот е начин как да се тръгне вниманието на хората от истинските проблеми.
32
0
 
1
 
! Отговори
AZ22 преди 1 година
Не прави чест на професора да внушава, че машините са подходящи за неграмотни хора. Тъкмо обратното. Един неграмотен човек, никога няма да се оправи с менюто.
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
машините са много важни защото ако се премине изцяло на машинно гласуване ромският вот отива на кино, тъй като в голямата си част са необразовани. Вота за БСп също ще се намали доста, а този за сините рязко ще нарасне - пълно е с грамотни младежи сред тях.
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
на последните избори с около 300 000 гласа бяха намалени мъртвите души. р езултат на което се вдигна активността. И пак са малко.
29
0
 
1
 
! Отговори
Почна се преди 1 година
според порожанов не можел да извърши качествен одит на земеделието, докато там е старият Шеф.
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
слюжебният вътрешен министър Р. порожанов поисак оставката на шефа на фонда по земеделие ДО ЕДИН ЧАС!
27
0
 
1
 
! Отговори
до 22 преди 1 година
"Мъртвите души" са изключително важни. И говорим за над милион такива. При население в България от 7,2 милиона имаме 6.8 с право на глас?!?!?
Важни са за 4% граница, за вота от референдумите са важни На Слави за реферндума липсват 12000 гласа, като дефакто са със стотици хиляди над истинската бариера. Как може да не е важно че броят на гласоподавателите е с над милион по висок от реалните гласоподаватели? Това трябва да се оправи , а не да купуваме машини и излишни харчове в последните 2 месец
26
0
 
4
 
! Отговори
НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ преди 1 година
КОЙТО ПЛАЩА --ТОЙ ПОРЪЧВА ИЗБОРИТЕ!!!!!!
ЛОКУМИТЕ ЗА "ЧЕСТНИ ИЗБОРИ"----са за наивниците и дъвка за медиите!
25
0
 
6
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 1 година
Да приспособим наличните банкомати за гласуване , като след упражнения вот гласоподавателя може веднага да получи банкнота за награда в зависимост от гласа му накъде е заминал
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом са неграмотни те са по зле образовани от малолетни,а малолетни не се допускат до гласуване,по принцип щом не може да си напише имената и да прочете имената на кандидатите с партиите и нещо от програмите от седмицата в деня за размисъл преди изпита то излиза,че има кредитна карта пък не може да набере пин кода пред банкомата или трябва накой да му помогне,което е също зле по зле от малолетен,а малолетни не се допускат да оперират с пари,за туй им трябва доверено лице пълнолетен-да пише,смята.
23
0
 
6
 
! Отговори
до 22 - аз преди 1 година
Разбира се, че има значение наличиета на "мъртви " души. Когато общият брой на гласоподавателите е по-малък, тогава са необходими по-малък брой хора за преодоляване на 4 процентовата бариера.
Прави ми впечатление, че преди години точно Константинов всекидневно говореше за мъртвите души, а сега сякаш е онемял. Що така?
22
1
 
5
 
! Отговори
conservator преди 1 година
До аз
Да броят се пуснатите бюлетини, но въпроса е кой ги е пуснал- гласоподавателя или председателя на СИК е гласувал от името на вече умрели хора.
21
8
 
3
 
! Отговори
аз преди 1 година
До реалист
Престанете с тия "мъртви души"! Това са пълни глупости! Броят се само пуснатите бюлетини! Затова "мъртвите души" нямат никакво значение за резултатите от изборите!Не съм против оправянето на списъците! Коректните списъци биха улеснили гласуването - макар и със съвсем малко. Но друго отражение НЯМА!
20
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Овцете са лесни... Най-лесно се манипулират, като им внушиш, че с пускането на бюлетината "наказват" някого си. Юрят се като стадо и пускат здраво :)
19
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ,,,

Държавата я скапаха тия дето ги избирате с гласуване. Ако това твърдение не е вярно, то тогава е вярно твърдените, че от изборите нищо не зависи.
Нали разбираш как се оплете?
18
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докога ще ни натрупване този гном, придворните пудел че на Бойко Празната кратуна.
17
3
 
11
 
! Отговори
,,, преди 1 година
До Анонимен

Продължавай да НЕ гласуваш и да се оплакваш, че държавата е скапана!
Рогач! Скапана е заради такива, като тебе!
16
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЦИК да не се заиграват с народа ,да си влезнат в час !
15
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Михаил Константинов - герберастките фалшификатор. Цветанов сигурно и той подкрепя.