Машините за гласуване – под наем или нови. МС ще даде пари

Военният министър призна, че това гласуване може да създаде объркване
Обновена: 2 фев 2017 17:36 | 2 фев 2017 15:36,
20
Машините за гласуване – под наем или нови. МС ще даде пари
Снимка: БТА

ЦИК трябва да се произнесе колко ще струва осигуряването на машини за гласуване за всяка секция и дали те ще бъдат нови или взети под наем.

Това обяви служебният военен министър ген. Стефан Янев, който ръководи подготовката и организацията на изборите.

Той декларира, че служебното правителство има готовност да отпусне пари за осигуряването на около 13 хиляди машини за гласуване. Изборните секции в страната са 12 400.

Още по темата

Янев обясни, че към момента няма проблеми с процедурите, за които отговаря администрацията на Министерския съвет, съобщи "Дарик".

Служебният министър обяви и че за първи път ще има машинно гласуване в секциите в чужбина.

"Това е един много сериозен въпрос както от гледна точка на подготовката, участието на членовете на избирателните комисии, логистика. По всички тези въпроси за изборите в чужбина, Министерството на външните работи получи уверението на ЦИК, че тази подготовка ще бъде навременна и осигурена и няма да представлява трудност", коментира Янев.

Министърът призна, че машинното гласуване "има потенциал" да създаде "допълнително объркване и забавяне на процеса". Това било свързано със сертифицирането на машините, съгласно законодателството.

"Окуражени са държавните институции да идентифицират възможен ли е такъв потенциален сертификатор, който е в състояние да извърши тази дейност, за да се препоръча на ЦИК да се обърнат към него с цел печелене на време и евентуално средства, или да се търси възможност за външен такъв", обясни още Стефан Янев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
идея преди 7 години
Не може ли вместо такива безлични машини да се купят 13000 компа Apple Mac Pro за има-няма 12000 лева-общо към 160 милиона.След изборите да се разпродадат на някаква остатъчна цена 100-120 лева.Аз бих си купил такъв втора употреба.Външно изглеждат като чушкопеци!
11
0
 
2
 
! Отговори
Bg technopark преди 7 години
Pod naem izborni mashini lli? Ami izborni besilki pod naem?
10
1
 
3
 
! Отговори
Стоян преди 7 години
70% от хората които гласуват са над 45 години Как баба Кера и дядо Вътю ще разбере кои копчета да натисне Който е гласувал и държи да се гласува машинно да плати машините
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо ще се харчат още народни пари господа. Нема пари за болници и болни, за лекарства, за увеличаване на пенсии, на още десетки необходими спешно неща. Пак на гърба на народа, но с нови данъци или увеличени пардом актуализирани.
8
0
 
3
 
! Отговори
Георги преди 7 години
Дайте тези 30 милиона на 30 болници по 1.Вместо да се занимавате с глупости........
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
гадове кви машнно или с корумпирани комисии корумпиран ЦИК...гадове трябва задължително мажоритарно електронно гласуване,стига сте храчили нашите пари с тия избори всяка година
6
0
 
1
 
! Отговори
4epa преди 7 години
6TE DADE ZA6TOTO IMA - AKO NE DAI SI BOJE BSP DOIDE NA VLAST - 6TE DADE DRAJKI !!!!!!
5
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как се проверява компилиран софтуер? Без изходния код няма гаранция, че може да се изтестват всички случаи. Какво се случва с гласувалите с машината ако някой Абуриген разбие машината и тя не може да изкара резултатите в края на изборния ден?
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С досегашните машини има проблем в софтуера. Могат да работят само за 1-ни избори. Ако се провеждат избори за кмет, общински съветници, районни кметове и референдум, то за всеки избор трябват по 13000 машини. Това е ужасно тъпо. Радан сигурно е купил изхвърлените машини от Германия на безценица и сега ще се пробва да ги шитне на ЦИК
3
3
 
10
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
Машините за гласуване ще са ефективни,ако с телефонна връзка са свързани пряко с ЦИК и всяка бюлетина в реално време пристига на сървъра на комисията. Така ЦИК ще имат цялата картина на изборите в даден момент и няма да има значение изборните комисии дали се опитват да фалшифицират протоколите.
2
2
 
10
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
Машините трябва да се закупят и да бъдат сертифицирани,защото ни очакват освен парламентарни и местни избори и после отново за президент,а може отново за предсрочни избори или референдуми и неможе постоянно да се хвърлят всеки път милиони пари на българския данъкоплатец само за машини под наем.
1
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПОСЛЕДЕН ОПИТ НА РАДАН ДА ДЕСТАБИЛИЗИРА БЪЛГАРИЯ