Илюзиите дотук: Изборният борд осигурява единствено публичност

Машинното гласуване ще затрудни секциите, смятат експерти
3 фев 2017 09:45, Петя Славова
6
Илюзиите дотук: Изборният борд осигурява единствено публичност
Снимка: Bulgaria ON AIR

Гражданският изборен борд, с призив за какъвто се обърна към НПО-тата служебният премиер Огнян Герджиков, няма функцията да помага при организацията и провеждането на изборите. Това подчертаха Ваня Нушева от Асоциация "Прозрачност без граници" и Стоил Стоилов от Гражданската инициатива за свободни и демократични избори.

"Смисълът от подобен формат е да се осигури повече публичност и прозрачност на дейността на институциите. Смисълът е да бъде осигурен още един инструмент на отчетност на това какви мерки институциите предприемат, за да подготвят изборите", посочи Нушева в  пред Bulgaria ON AIR.

"Не бива да се натоварва с очаквания, че подобна структура ще помага при органзиация и провеждане на изборите. Това е едно нереалистично основание, което не почива на законодателството", добави тя.

По правило на борда се явяват представителите на държавните организации, а срещу тях седят журналисти или експерти в гражданския сектор. Държавата информира докъде е стигнала с подготовката за изборите в различните аспекти. Получава мнения и въпроси и всичко това става пред медиите. Изборният борд обаче няма управленски функции, или пък правомощия да възлага на някого нещо, да търси на някого отговорност, поясни от своя страна Стоил Стоилов.

Що се отнася до машинното гласуване, Нушева заяви, че то очевидно ще предизвика затруднения в секциите.

"Какви действия предприема постоянната изборна администрация, така че да осигури реализиране на разпоредбите на кодекса или да сигнализира своевременно законодателя, когато такъв проблем съществува? Машинното гласуване има безспорни приноси, но това е една технология", коментира тя, като добави, че сред позитивите при този начин на гласуване е, че редуцира неволните пропуски и грешки при броенето, и минимизира възможностите за съзнателно манипулиране на изборните резултати, с което облекчава рботата на изборнтие комисии.
 
Стоилов допълни, че както при всяка друга технология, и тук може да има вратички за хакване на системата. И още той изчисли: "В Бургас в едно училище с 4 секции, в едната секция е постигнато гласуване 155 гласа машинно, в другата 13. Разделете 1860 лева наем с ДДС на 13 и ще видите колко е струвал един глас, подаден машинно".

Така в една машина в някое село, един глас би струвал 155 лева, добави той.

 


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
При съмнение след изборите се преброяваха ръчно хартиените бюлетини, а с машините как ще става?
4
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
В Холандия се връщат на хартиените бюлетини от съображения за сигурност.
Тука резултатите ще се разнасят на флашки?
3
1
 
3
 
! Отговори
ф преди 2 години
Илюзиите дотук -НПО управляват държавата в новия комунизъм .БКП така управляваше държавата след 1944.
2
0
 
6
 
! Отговори
i'm преди 2 години
Ами те и без това са си затруднени, но преди всичко ментално затруднени. Като им гледам попълнените протоколи пълни с правописни грешки и драсканици...Е ясно кой в какъв контекст е затруднен. Машините поне грамотно ще попълват. Също така, вероятно ще са затруднени, защото ще е по-трудно да се подправят протоколи и т.н. Като цяло ако в тези комисии започнат да слагат по-грамотни хора със ниво на интелигентност над минималното, има шанс много от батаците да не се случват...
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В цял свят гласуват машинно и електронно само в Бг ще ги затрудни, некадърници.