Проф. Киров категоричен: Законът за концесиите е мъртъв

Плевнелиев имал вина за хаоса с машинното гласуване
25
Проф. Киров категоричен: Законът за концесиите е мъртъв
Кадър: Bulgaria ON AIR

Адмирирам решението на президента Румен Радев да наложи вето върху Закона за концесиите, заяви бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

"Този ход е изключително навременен. Законът беше гласуван много набързо в последния ден от мандата на парламента и в него има потресаващи неща. Адмирирам този ход на президента", коментира проф. Киров.

По думите му, парламентът може повторно да гласува закона, само че този път с абсолютно мнозинство. В случая обаче, следващото Народно събрание не може да обсъжда и да гласува отново закона, който е върнат от президента.

Законът е мъртъв и за да бъде гласуван, трябва да започне нова законодателна процедура. Ветото се трансформира в абсолютно и законът спира да функционира, стана ясно още от думите на проф. Киров.

Върховният административен съд реши, че трябва да се гласува машинно на предстоящите парламентарни избори на 26 март. От ЦИК обаче контрираха, че няма как до изборния ден да бъдат доставени над 12 хил. машини.

"Проблемът с машинното гласуване нямаше да виси с такава острота сега, ако Росен Плевнелиев беше избрал служебно правителство. Като удължи мандата на кабинета в оставка, той остави правителството да се занимава с цялата политика", коментира проф. Киров по темата.

Той уточни, че при по-рано назначено служебно правителство е щял да се проведе диалог с ЦИК, а необходимите пари да бъдат осигурени навреме.

Според бившия конституционен съдия не може критиките да бъдат насочени само към ЦИК. Той подчерта, че парламентът е променял начина, по който се формират изборни секции само 20 дни преди изборния ден.

"Да ме прощават съдиите във ВАС, но съдът допусна грешка. ЦИК затова беше създадена като постоянно действащ орган - за да упражнява правомощията, които кодексът й предоставя", каза още гостът в студиото на Симеон Белев.

Проф. Киров заключи, че ако машините не бъдат доставени, очевидно ЦИК няма как да проведе машинно гласуване. Според него е вероятно да се гласува по традиционния начин с бюлетини, а изборният резултат ще бъде определен без да бъде оспорен.

Целият разговор с проф. Киров вижте във видеото тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
43
 
11
 
! Отговори
ужас преди 7 години
Хаосът на Герджиков е тотален .Даже Близнашки си организира нормално изборите,но Радев и сие са тотални некадърници.Ето защо Слави каза,че няма прави партия по тия изборни правила и системи .Презмай смена улиците като румънците.