Как България ще балансира между Путин и Тръмп?

"Ню Йорк таймс": Страната е отдавна с един крак на Запад и другия на Изток
Обновена: 4 фев 2017 22:38 | 4 фев 2017 22:25, Веселина Йорданова
128
Как България ще балансира между Путин и Тръмп?
Снимка: БТА

С един крак на Запад и другия на Изток, България отдавна спазва деликатно равновесие. Сега обаче страната и новият й президент Румен Радев ще трябва да се научат как да балансират между Доналд Тръмп и един все по-енергичен Владимир Путин, пише в. "Ню Йорк таймс".

"Имаме ясна пътна карта. Оставане в ЕС и НАТО. В същото време обаче имаме дълбоки исторически отношения с Русия", цитира вестникът думи на Радев.

Страни като България от десетилетия балансират между Изтока и Запада, но перспективата на сближаване на Тръмп с Путин обърква тази стратегия, както и противоречивите послания от новата администрация на САЩ, отбелязва изданието.

България е ентусиазиран член на ЕС, но подобно на други страни, и тук набиращият сила национализъм понижава подкрепата за евросъюза. На пръв поглед протегнатата ръка на Тръмп към Москва, ако е искрено, би била нещо хубаво за България.

България обаче е преживяла толкова много предателства и окупации, че тази рязка промяна поражда колкото радост, толкова и безпокойство, включително опасения, че Тръмп и Путин ще се договорят помежду си в интерес на своите две държави, но това споразумение може да раздели региона на сфери на влияние, както постъпиха великите сили след Втората световна война, пише вестникът.

Не е ясно дали досегашното балансиране на България ще работи в нововъзникващия световен ред. Подобни сметки впрочем се правят из цяла Централна и Източна Европа, чиито лидери чакат да видят какви са намеренията на Тръмп.

"Проевропейците са в отстъпление. През тази година Меркел може да падне от власт", казва пред "Ню Йорк таймс" директорът на икономическата програма в Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов, имайки предвид канцлерката на Германия Ангела Меркел, която наесен ще се яви на парламентарни избори за четвърти мандат.

"Холандия може да напусне ЕС. Италия. Франция. Това е един прекрасен нов свят", добавя той.

Унгарският политически анализатор Петер Креко смята, че обсъждането на по-приятелски отношения между Вашингтон и Москва вече се отразява на европейските националисти.

"Това определено се приема като зелена светлина за националистичните и популистките лидери из цяла Европа да ускорят сближаването си с Русия", заявява той.

Според него обаче тези лидери се лъжат, ако си мислят, че ще спечелят от някакво голямо споразумение между Тръмп и Путин.

Според Креко такова евентуално споразумение ще доведе до намаляване на американското присъствие в региона и засилване на руското, отбелязва "Ню Йорк таймс". (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази кокошка Нинова кой я лансира не ми е ясно! Сега щяла да става премиер евентуално, ако спечелят изборите БСП! То това ще е една от основните причини, която ще ме накара да не гласувам за тях! То това, че я избраха за лидер на партията, не означава авттоматино, че трябва да стане премиер!
88
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Задуха ли вятърът на промяната, червените отрочета посиняват, а сините ако е необходимо почервеняват. Ветото на Радев над закона за концесиите ще ограничи малко корупцията на незаконно забогателите олигарси и управляващите, но това крие друг риск. Червената защитница на комунистически крадци Нинова да яхне самолета на Радев и да изиграе българския народ.
87
4
 
10
 
! Отговори
бузко преди 7 години
До до 107Русия е изостанала страна, с икономика с размерите на тази на Италия, в гигантска демографска криза, несвободен народ и скована в лапите на жестока олигархия. Руският народ е наистина способен народ, но несвободен и изтормозен. Руснаците са платили мноро и различни цени, но една много важна не са - тази на собствената си свобода.
86
1
 
3
 
! Отговори
иии преди 7 години
До Минаващседни си, слаб 2. нямаш идея, изобщо..
85
3
 
5
 
! Отговори
Минаващ преди 7 години
Най-доброто нещо за България е да развива икономиката си без да робува на чужди интереси. Ако за нас е добра сделката на изток, правим я, ако е добра на запад също. Така можем да да развием преимущества които много други страни нямат. Едностранното развитие само с ЕС - виждаме на какво дередже сме.
84
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Страни като България от десетилетия балансират между Изтока и Запада, но перспективата на сближаване на Тръмп с Путин обърква тази стратегия, както и противоречивите послания от новата администрация на САЩ, отбелязва изданието."Напротив, сближаването им улеснява стратегията. Намалява двойно усилията за баланс.
83
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Сега обаче страната и новият й президент Румен Радев ще трябва да се научат как да балансират между Доналд Тръмп и един все по-енергичен Владимир Путин,"Че ние сме балансирали между Хитлер и Сталин, защо си мислите, че ще ни е проблем да балансираме между Тръмп и Путин?
82
2
 
7
 
! Отговори
БЬЛГАРИН преди 7 години
До АнонименБЛАГОДАРЕНИЕ НА ТАЗИКОНОЛИЗАЦИЯ ЗА 45 ГОДИНИ БЪЛГАРИЯ ЗАЕ 23 МЯСТО В ДВЕТА ПО ПРОИЗВОДСТВО ---ПРОМИШЛЕННО И СЕЛСКОСТОПАНСТВО СЕГА ЗА 25 ГОДИНИ--ДЪРЖАВА --КОЛОНИЯ НА ЕС И НАТО ПРОСПЕРИРАЩА В ИЗНОС НА ПРОСТИТУЦИЯ КРАДЦИ И НИСКОПЛАТЕНИ БАЧКАТОРИ ДЪРЖАВА УПРАВЛЯВАНА ОТ МАФИЯ КОРУПЦИЯ ОТ А ДО Я
81
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За българите универсалното решение е - ЧАКАМЕ !
80
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Предполагам, че пак ще ни "балансират" като при най-древната професия.
79
1
 
4
 
! Отговори
хахахаааа........ преди 7 години
До Анонимен 98 "Ние сме в ЕС , винаги сме били и ще бъдем с Германия ."типичен отговор на .................
78
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Найденовостанете себе си
77
6
 
12
 
! Отговори
Найденов преди 7 години
Връзките между България и Русия, между българския и руския народ, са неразрушими, сърдечни и братски и винаги ще останат такива. Кръвта вода не става! Въпреки и напук на жестоките напъни на една шепичка *** идиоооти тук в сайта, които се появяват по сигнал от чужди щабове и фондации, а пък и в обществото- ивоминджевци, александърйордановци, методиандреевци и други подобни влееечуги. Кръв да пикааят, асфалт да изхождат, змии да бълват, реалностите няма да се променят.
76
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За какво балансиране говорите, като няма такова понятие през българската политика.Президента ясно го казва , пътят е един той е ЕС и Нато, но това не означава, че ще наричаме врагове, старите си приятели.Дори в личен аспект ние не наричаме врагове ,личните ни приятели които сме загубили връзка преди време ,защото времето ни е насочило в различни посоки.Ако някой от нас го прави значи има сериозен проблем.
75
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С две думеи и в единия и в другия случай гледат ни под лупа. В тази разкрачена поза сме вече 26 години. През няколко години прехвърляме тежеста от крак на крак.
74
6
 
8
 
! Отговори
вечния мерак преди 7 години
Да балансираш значи да се правиш на много хитър!Щото света яде доматите с колците,а *** прави СВЕТОВНА ПОЛИТИКА!За това ни е такова дереджето!
73
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бедността и връзките с Русия са като кокошката и яйцето - взаимно се подхранват. Причината обаче са продажните български политици. Това е условен рефлекс още от турско време.
72
3
 
21
 
! Отговори
де сопа де преди 7 години
Никой не иска да балансираш. Просто следвай Националния Интерес. Направи Интерконекторите. Осигури независими доставки на горива. Преразгледай заробващите договори с Газпром и Атомстрой. Дай ход на правната реформа. Има работа за вършене, той взел да се занимава с взаимоотношенията между САЩ и Русия.Българският народ ти плаща да гледаш Българските дела!
71
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Статията е цитирана избирателно. В нея има и текст :" Най-бедната страна в ЕС с най-дълбоки връзки с Русия." Всеки със собствена глава на раменете си може да прецени, дали бедността е в следствие на дълбоките връзки с Русия или обратното, че бедността е засилила тези връзки.
70
19
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нас Русия и САЩ не ни интересуват ! Ние сме в ЕС , винаги сме били и ще бъдем с Германия .