Как България ще балансира между Путин и Тръмп?

"Ню Йорк таймс": Страната е отдавна с един крак на Запад и другия на Изток
Обновена: 4 фев 2017 22:38 | 4 фев 2017 22:25, Веселина Йорданова
128
Как България ще балансира между Путин и Тръмп?
Снимка: БТА

С един крак на Запад и другия на Изток, България отдавна спазва деликатно равновесие. Сега обаче страната и новият й президент Румен Радев ще трябва да се научат как да балансират между Доналд Тръмп и един все по-енергичен Владимир Путин, пише в. "Ню Йорк таймс".

"Имаме ясна пътна карта. Оставане в ЕС и НАТО. В същото време обаче имаме дълбоки исторически отношения с Русия", цитира вестникът думи на Радев.

Страни като България от десетилетия балансират между Изтока и Запада, но перспективата на сближаване на Тръмп с Путин обърква тази стратегия, както и противоречивите послания от новата администрация на САЩ, отбелязва изданието.

България е ентусиазиран член на ЕС, но подобно на други страни, и тук набиращият сила национализъм понижава подкрепата за евросъюза. На пръв поглед протегнатата ръка на Тръмп към Москва, ако е искрено, би била нещо хубаво за България.

България обаче е преживяла толкова много предателства и окупации, че тази рязка промяна поражда колкото радост, толкова и безпокойство, включително опасения, че Тръмп и Путин ще се договорят помежду си в интерес на своите две държави, но това споразумение може да раздели региона на сфери на влияние, както постъпиха великите сили след Втората световна война, пише вестникът.

Не е ясно дали досегашното балансиране на България ще работи в нововъзникващия световен ред. Подобни сметки впрочем се правят из цяла Централна и Източна Европа, чиито лидери чакат да видят какви са намеренията на Тръмп.

"Проевропейците са в отстъпление. През тази година Меркел може да падне от власт", казва пред "Ню Йорк таймс" директорът на икономическата програма в Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов, имайки предвид канцлерката на Германия Ангела Меркел, която наесен ще се яви на парламентарни избори за четвърти мандат.

"Холандия може да напусне ЕС. Италия. Франция. Това е един прекрасен нов свят", добавя той.

Унгарският политически анализатор Петер Креко смята, че обсъждането на по-приятелски отношения между Вашингтон и Москва вече се отразява на европейските националисти.

"Това определено се приема като зелена светлина за националистичните и популистките лидери из цяла Европа да ускорят сближаването си с Русия", заявява той.

Според него обаче тези лидери се лъжат, ако си мислят, че ще спечелят от някакво голямо споразумение между Тръмп и Путин.

Според Креко такова евентуално споразумение ще доведе до намаляване на американското присъствие в региона и засилване на руското, отбелязва "Ню Йорк таймс". (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТЕСЛА ЗА ДИЗЕЛИТЕ! Фандъкова се закани във Фейсбук, че масово ще се спират от движение коли без катализатори!!!!!!! ПАК ЛИ ЩЕ СЕ СТАЯВАТЕ КАТО ПУ.КИ У НОВИ ***? ИЛИ ЩЕ ИЗЛЕЗЕТЕ КАТО РУМЪНЦИТЕ ДА ГИ ПРАТИТЕ ТАМ ОТ КЪДЕТО СА ДОШЛИ? ПО ВСЯКА ВЕРОЯТНОСТ ПАК ЩЕ СИ ДРАПАТЕ МАКАРИТЕ! ТО Е ЯСНО КАТО БЕЛ ДЕН!
28
11
 
8
 
! Отговори
Бай Ристо преди 7 години
Ако не бяха крадливи бешипету и седисету, сега нямаше да ни се налага да избираме най-малко зло от гроп. Това е другаре. Всеки трябва да си ходи по ред на номерата първо бешипе и тогаз гроп. Докато бешипе са тук, ще гласувам за гроп.
27
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев изглежда балансирана личност, която не залита, а това е крайно наложително в днешните странни и объркани времена.
26
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наливат доста ,но ползите са отрицателни. Понеже колкото наливат още толкова изземат чрез разни техни фирми. Идват тук да си почиват на море безвизово, а редовия българин ходи да им слугува. Каква е ползата от целия тоя омагьосан кръг, нека се огледаме дали сме една европейска държава наистина или едни аргати. Как ще ни уважава същия тоя ЕС.
25
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защото румънците са по-достойни за уважение от нас.2509 000 излязоха на улицата и цяла седмица не мръднаха от там докато не постигнаха своето.А ние?
24
3
 
7
 
! Отговори
до 32 преди 7 години
Ивчо.истината е че Е.С. налива доста пари в БГ но те не стигат до крайната цел. Според ''Форбст'' виж колко милионера има в БГ и колко се появяват всяка година на фона на издуханата икономика
23
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чухтe ли от Меркел или Юнкер ни дума за санкции към румънската клика, а към нас хиляди препоръки и санкции отново двойни аршини . Нас в ЕС въобще не ни смятат за хора може би, само ни галят по тиквите. Каквото и да ни предложат все е хубаво понеже е от ЕС.
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само докато ги изсипват към нас Турция да не стане кюрдска държава ислямска или нечия друга държава после накъде ще им извозваме костите.
21
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боко Тиквата каза още едно вярно нещо - аз съм *** и матряла е *** и за тва се аресваме.
20
4
 
7
 
! Отговори
Аз съм БЪЛГАРИН преди 7 години
*** пак се появиха.Млъкнете,бе ***.ш орчо вече няма да плаща,а сега накъде?
19
0
 
14
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
А не може ли, авангардна идея, знам, България просто да си гледа работата и да намери начин да балансира доходите и разходите на своите хора???
18
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е тоя ще ни накара да си искаме Плевнята, защо го сменихме аз между двамата не виждам разлика все чуждопоклонници. Като дойдат бозавите англичани да ни берат ягодите тогава ми говорете за ползи от ЕС. Изсмукаха ни мозъците изсмукаха работната сила и обраха средната класа при себе си да живее ЕС със пенсионери инвалиди и полицаи каква държава ще стане тука, приказка просто.
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Obviouslyтова е много добро!
16
7
 
9
 
! Отговори
Obviously преди 7 години
De Jure - PRESIDENT, De Facto - ПЛЪХ
15
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ха-ха! от два стола - та на земята!
14
3
 
24
 
! Отговори
Бай Ристо преди 7 години
И ще ви дам примери за лош матрял - купувам картофи от една баба продаваща на пътя край Самоков, нали гледам да подкрепям дребния производител . Отварям чувалчето в къщи и гледам много изгнили набутани в средата. Да е и жива и здрава повече там няма да спра. Друг пример купуам мед от Гинци пак от една баба ами оказа се глюкоза. И всеки може да даде примери на дребен тарикатлък доказващи качеството на матряла.
13
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Които са наясно с устройството на асансьора знаят как се балансира кабината! На Радев ще му дам безплатен урок! Да върже по една противотежест на двата крака а другарката *** да седне отгоре и да балансира противотежестите. Така ще се създаде баланс между Тръмп и Путин. Те двамата пък ще балансират Другарката *** отпред и отзад. Ето го решението по най простият начин. Ама си трябва акъъъъъъл! ха ха ха ха ха!
12
20
 
14
 
! Отговори
Бай Ристо преди 7 години
Ще гласувам за ГРОП защото поне не обвиняват световния империализъм за положението у нас. На червените кратуни все НАТО и ЕС са им виновни. Боко Тиквата каза едно вярно нещо - матряла е лош.
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едните ни оправят 45 г. другите ни оправят там колко години все оправени ходим тука и чехи е намърдаха вече да ни вземат енергитиката. Да ви *** на господарите продажници.
10
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп скоро ще си иде по-простата причина че туй дето го е намислил няма как да стане. ЕС беше хубава идея дорде днешните демократи не съсипаха хубавата идея. Ще трябва да се учим да се оправяме сами, но сега ще изпълзят всякакви и ще ни кажат че не е добре да имаме собствена икономика, армия и силна държава понеже има ЕС и Русия те ще ни оправят проблемите.