Ляв мигач, десен мигач... Популизмът сред партиите – на мода!

Патриотите звучали социално, ГЕРБ с нотка популизъм
6 фев 2017 10:20,
146
Ляв мигач, десен мигач... Популизмът сред партиите – на мода!
Снимка: архив Булфото

Популизмът и социалната тематика са на мода и това се забелязва в предизборната реторика на политическите партии. Това коментира в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR политологът Първан Симеонов, който заедно с колегата си Страхил Делийски, направи кратък предизборен прочит на политическата картина у нас.

"Всички по терена говорят по социал-националистически", отбеляза Симеонов. Нотка на популизъм се прокрадва във възгледите на ГЕРБ, а патриотите пък звучали все по-социално.

Още по темата

Не винаги обаче: "Ако гледате изявленията на Каракачанов, той до този момент не е дал ясно десен или ляв мигач. Той балансира много добре между Валери Симеонов и Волен Сидеров, между ГЕРБ и БСП", коментира още политологът.

Неговата прогноза за предстоящите избори е, че Обединените патриоти ще запазят цялостта си за вота, но след него е възможно да "сложат катран в кацата с мед". "Тук е въпрос на политическа мъдрост и зрялост да запазят те единството си", отбеляза той.

Страхил Делийски пък изрази тезата, че с предстоящите избори от ГЕРБ се озовават в нова за тях ситуация - след първа загуба на национални избори и след втори непълен управленски мандат.

"Това неминуемо ще удари по авторитета на партията и на Борисов", поясни Делийски.

Според него обещанията на основните играчи на политическата сцена не предполагат смяна в системата, а предлагат на избирателя сделка танто за танто: "Големите партии, усещайки, че губят подкрепата сред избирателите, се опитват да върнат тази подкрепа на равнището на конкретното материално предложение - "дайте ни на нас, за да ви дадем на вас".

"Двете партии като че ли влизат в тази кампания със следното предложение: Ние трябва да управляваме, за да не дойдат другите на власт. Ние трябва да управляваме, за да не управляват нашите противници. Властовата формула, чрез която ГЕРБ реализира това предложение е някак си по-ясна, по-видима. За БСП в тази конфигурация остава офертата на ДПС, което е своебразен политически страстоубиец за избирателите", коментира още Делийски.

А според Първан Симеонов новата посока на БСП показва, че лидерът на Столетницата Корнелия Нинова е амбициозна до хазартност и оттук нататък предстои една метаморфоза на партията, която ще бъде наблюдавана с интерес. По-интересни обаче ще бъдат действията на БСП след изборите, допълни от своя страна Делийски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А тези от Патриотичния фронт са най-големите смешници. Чакайте ченгето Каракачанов и онзи плазмодий Симеонов да направят нещо, освен да веят знамената и да прибират под масата.
71
6
 
2
 
! Отговори
HAHAHA преди 7 години
До КККНикой не подкрепям, грешка си! Просто прекалено много мразя тъпата, необразована, ОГРАНИЧЕНА тиква!П.С След като видях екипа на Марешки, може би ще гласувам за него. Решенията, които предлага са къде къде по-реални и има малка вероятност да се случат, но все пак има от тези на БСП и ГРОБ!
70
1
 
7
 
! Отговори
последният Джедай преди 7 години
Анализа на човека е верен и не е нещо по-различно от това, което всеки вижда. А това е:"Избери ме, за да не дойде другия". Интересно, че тази въдица се хвърля 28 години, а още по-интересното е, че на нея продължава да се кълве, при това ... "на гола кука" ... на гола, голеничка кука!Метаморфозата на т.н. "соц" партия не е от вчера. Тя е от 28 години! И стига сте ги наричали "комунисти". Комуниста е чист, честен човек, не живеещ заради пари или власт. Тези са капиталисти-олигарси, т.е. мошеници
69
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 77Бе ше ревете вие за герб, *** първо да ви минат курнелчето и доганя. Такива като вас винаги се сещат, и винги късно....
68
2
 
4
 
! Отговори
ККК преди 7 години
До HAHAHAА що глуп.ако, реши че имам нещо общо с сбирщината от герб ... не случайно написах долното! Много сте затъ.пели покрай тоя Волен. и кво общо има кражбите на боко с това че вие сме умствено изостанали фенове на Болен ?
67
2
 
2
 
! Отговори
HAHAHA преди 7 години
До Анонименbtvnovinite.bg/article/bulgaria/ikonomika/bsp-upravljavashtite-tegljat-nov-zaem-ot-16-mlrd-leva.htmlЕто ограничен, образовай се малко!
66
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
със сигурност ще са по -добри от ч.овекоядците герб
65
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Деформаторският Блок е плод на дружбата между ГРЕБ и БСП.Не се наядоха, не се накрадоха...
64
5
 
3
 
! Отговори
HAHAHAHAHAA преди 7 години
До АнонименКакви милиарди бил теглил Бойко, никви бе. Те тия 20 милиарда, които неговито правителство изтегли не ги броим, така ли? *** соросоиддд! На Бай Тошо ПАДАР ми подкрепя, дето няма и средно образование. Ама то нали знаеш, за това герб биват масово подкрепяни, като 80% от народа са на неговия акъл, нормално!
63
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
всичко що е на хорзонта е по добро б.а.н.дата герб
62
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато Патриотичният Фронт предлагаше по-високи доходи, ГРОБ бяха против, Българската Капиталистическа Партия (сегашните БСП) и те бяха против.
61
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** обещава, а вие вервайте :)
60
3
 
9
 
! Отговори
Прост герберист! преди 7 години
До АнонименВсичките са един дол дренки. Как са ви промили мозъците само...Няма ГЕРБ, няма БСП, всичките са под един знаменател!
59
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кви милярди е теглил Бойко ве социалистическии боклуции? Да плаща масрафа на агент Гоце 1.2млрд., 1.2млрд. за Мини Марица-изток, 4млрд. КТБ. Какви милярди е теглил Борисов??????? Аман от русофилистикк-путинофилскаа измеет!
58
2
 
6
 
! Отговори
Тони преди 7 години
*** народ, прости политици. Трудно се лъжел българина. 70 години му обещават да живее добре, без да работи и той наистина не работи, само че живее все по-зле. Луда надпревара да обещават невъзможни неща, вече десетилетия наред, докато не са спрели да крадат. В същия момент всеки цъка с език по форумите и пред телевизора, докато поляци, румънци и чехи си пооправиха кочинките и ги направиха в приятни държави. Вие си плюйте Сорос, извънземните, ЕС, Русия и се чудете как само ние не сколасахме.
57
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бай Тошооооооо... Ти си човека!!!
56
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** обещава на килограм :))))) А резултата на всички е ясен. След управление на БСП и ДПС, което си е традиция, държавата винаги е на колене. Но късата памет и простияя народ нека ги докарат пак на власт.
55
6
 
2
 
! Отговори
HAHAHA преди 7 години
До КККА Бойко не тегли заеми така ли? Тия 20 милиарда трябва *** и симпатизанти на ГЕРБ като теб да ги плащат ;)
54
2
 
1
 
! Отговори
Гробокопач преди 7 години
До Не вярваме др. Лъжа!То и Бойко козината си мени, но нравът - не;)))Не ползвай, поговорки, които аз изпозлвам в пропагандата срещу ГЕРБ. Плащай си за авторско право, като поп. Нали си европеец?
53
3
 
0
 
! Отговори
999 преди 7 години
До КККТи за атака и процентите и не се притеснявай!Тях ги дават не агенциите,а народа!Притеснявай се за бсп и герб,че те ви водят за носа!