Ляв мигач, десен мигач... Популизмът сред партиите – на мода!

Патриотите звучали социално, ГЕРБ с нотка популизъм
6 фев 2017 10:20,
146
Ляв мигач, десен мигач... Популизмът сред партиите – на мода!
Снимка: архив Булфото

Популизмът и социалната тематика са на мода и това се забелязва в предизборната реторика на политическите партии. Това коментира в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR политологът Първан Симеонов, който заедно с колегата си Страхил Делийски, направи кратък предизборен прочит на политическата картина у нас.

"Всички по терена говорят по социал-националистически", отбеляза Симеонов. Нотка на популизъм се прокрадва във възгледите на ГЕРБ, а патриотите пък звучали все по-социално.

Още по темата

Не винаги обаче: "Ако гледате изявленията на Каракачанов, той до този момент не е дал ясно десен или ляв мигач. Той балансира много добре между Валери Симеонов и Волен Сидеров, между ГЕРБ и БСП", коментира още политологът.

Неговата прогноза за предстоящите избори е, че Обединените патриоти ще запазят цялостта си за вота, но след него е възможно да "сложат катран в кацата с мед". "Тук е въпрос на политическа мъдрост и зрялост да запазят те единството си", отбеляза той.

Страхил Делийски пък изрази тезата, че с предстоящите избори от ГЕРБ се озовават в нова за тях ситуация - след първа загуба на национални избори и след втори непълен управленски мандат.

"Това неминуемо ще удари по авторитета на партията и на Борисов", поясни Делийски.

Според него обещанията на основните играчи на политическата сцена не предполагат смяна в системата, а предлагат на избирателя сделка танто за танто: "Големите партии, усещайки, че губят подкрепата сред избирателите, се опитват да върнат тази подкрепа на равнището на конкретното материално предложение - "дайте ни на нас, за да ви дадем на вас".

"Двете партии като че ли влизат в тази кампания със следното предложение: Ние трябва да управляваме, за да не дойдат другите на власт. Ние трябва да управляваме, за да не управляват нашите противници. Властовата формула, чрез която ГЕРБ реализира това предложение е някак си по-ясна, по-видима. За БСП в тази конфигурация остава офертата на ДПС, което е своебразен политически страстоубиец за избирателите", коментира още Делийски.

А според Първан Симеонов новата посока на БСП показва, че лидерът на Столетницата Корнелия Нинова е амбициозна до хазартност и оттук нататък предстои една метаморфоза на партията, която ще бъде наблюдавана с интерес. По-интересни обаче ще бъдат действията на БСП след изборите, допълни от своя страна Делийски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Корна пак крещи "Хайл!"
51
2
 
3
 
! Отговори
сравнение преди 7 години
Интересен поздрав.Прилича на поздрава не един лидер от началото на века с едни малки мустачки......Даже имената на партиите им наполовина съвпадат,както и лидерите им наполовина си приличат.Е,лидерът на другата партия е по известен от лидерката на снимката.Но и от двамата със сигурност светът нищо добро не е видял!
50
2
 
2
 
! Отговори
лошматериал преди 7 години
На времето БКП се раздели на две БСП и СДС сега се промени с ГЕРБ за който и да гласуваш печели ДС. За да е по пълна измамата се опитват да вкарат и патриотите.
49
2
 
5
 
! Отговори
СНИМКАТА! преди 7 години
*** вече копира и жестовете на Сидеров, не само идеите.Иначе БСП-то сме вече капиталисти.И преди (докато се наричахме комунисти) си бяхме добре, и сега сме си добре.Парите не миришат.Вълкът партията си мени, но нрава-не.
48
3
 
1
 
! Отговори
ККК преди 7 години
когато за партии като атака и другите гласуват около 5% от населението е ОК. Винаги има *** в едно общество ... обаче когато станат към 15% (както е според последните проучвания) утайката се е превърнала в тиня, а държавата в блато!
47
2
 
2
 
! Отговори
НР БЪЛГАРИЯ преди 7 години
трябва да е нашата цел. Възстановяване на държавата на ТРУДЕЩИТЕ СЕ БЪЛГАРИ, а не на световните милиардери от типа на СОРОС. Колко злато извлякоха от България за тези години - И то само срещу 2% комисионна . А редките метали... ДА - в КОЛОНИИТЕ грабежът е до умирачка на коренното население. ДА НЕ СЕ ДАВАМЕ МЪРЦИНА. Нашите душмани са в ЕС, НАТО, ОТВОРЕНО ОБЩЕСТВО и АМЕРИКА ГРАБИ БЪЛГАРИЯ
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На конгреса на БСП пак на първите редове са се наредили милионерите които милеят за социално слабите
45
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ляв мигач,та десен мигач..... Нали знаете кога работят всички мигачи-ами когато сте включили аварийните светлини!Разбираемо е като сложихте Корни начело на партията-тая партия май ще даде фира!Вземете боядисайте един бял кон както направи Орешарски.
44
5
 
5
 
! Отговори
инж. Райков преди 7 години
Когато говорим за отрудена българка с пот на челото, в съзнанието на всеки се появява Нинова. Тя е пример за всички с работливостта си, честността си и готовността си да помага на бедните. Нинова не само помага на бедните, но и ги защитава от богатите на Борисов. Поради това аз ще гласувам за БСП и Нинова премиер.
43
3
 
7
 
! Отговори
ГЕРБ НАЙ-ДОЛНАТА преди 7 години
*** на българското общество, където се утаяват всички тежки метали и отрови на 27 годишния така наречен преход - ТОТАЛЕН ГЕНОЦИД срещу България след ПРЕВРАТА 1989, организиран от ЦРУ и СОРОС
42
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз вярвам в обещанията на г-жа Нинова, те са изпълними. Да ви разкажа по времето на Жан Виденов заплатата ми се увеличи няколко пъти, освен това и правителството работеше активно по въпроса за раждаемостта - цялото население беше пре**бано многократно
41
1
 
1
 
! Отговори
:) преди 7 години
До ЦецоНяма го!Умря през 1973 год в Аржентина!Ако беше жив щях да гласувам за него!
40
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БСП, нито е партия на българите, нито е социалистическа партия - още в името се натъкваме на две лъжи
39
2
 
1
 
! Отговори
Цецо преди 7 години
До готов за вот 49Явно ще гласуваш за "голямото зло" ?!? :))
38
2
 
5
 
! Отговори
:)) преди 7 години
ГМО ален мак=гербер
37
1
 
6
 
! Отговори
готов за вот преди 7 години
Проблема не е,че ни лъжат!Българина трудно се лъже!Проблема е,че пак ще хукнем да гласуваме за "по-малкото зло"!
36
5
 
5
 
! Отговори
ПРАВ СИ ДРУЖЕ преди 7 години
БКП бе партия на трудещите се. Постараха се след преврата да унищожат Партията на комунистите, като на власт в нея застанаха хора като Първанов, дето си пие кафето с бандити като Борисов и Станишев, кой се оказа пълен О.ЛИГИФРЕН с празни идеи за френски тип социализъм. Ама той самия се уреди на топло като съсипа БСП
35
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Капиталистите от БСП и ГЕРП се тресат от страх, вече приеха идеите на Волен Сидеров.
34
8
 
15
 
! Отговори
Не вярваме др. Лъжа! преди 7 години
За каква нова посока ни говорите за партията на другарката Лъжа(Нинова) , за какви 5 лева? Нейната амбиция ,,до хазартност,, е да спечели изборите.След това всичко е до болка познато! Провал и разруха! Вълкът козината си мени, но нрава НИКОГА!
33
6
 
10
 
! Отговори
КОМУНИСТ ЗВУЧИ ГОРДО преди 7 години
а да се имаш за гербераст ми изглежа да имаш ТИКВА вместо глава