Ляв мигач, десен мигач... Популизмът сред партиите – на мода!

Патриотите звучали социално, ГЕРБ с нотка популизъм
6 фев 2017 10:20,
146
Ляв мигач, десен мигач... Популизмът сред партиите – на мода!
Снимка: архив Булфото

Популизмът и социалната тематика са на мода и това се забелязва в предизборната реторика на политическите партии. Това коментира в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR политологът Първан Симеонов, който заедно с колегата си Страхил Делийски, направи кратък предизборен прочит на политическата картина у нас.

"Всички по терена говорят по социал-националистически", отбеляза Симеонов. Нотка на популизъм се прокрадва във възгледите на ГЕРБ, а патриотите пък звучали все по-социално.

Още по темата

Не винаги обаче: "Ако гледате изявленията на Каракачанов, той до този момент не е дал ясно десен или ляв мигач. Той балансира много добре между Валери Симеонов и Волен Сидеров, между ГЕРБ и БСП", коментира още политологът.

Неговата прогноза за предстоящите избори е, че Обединените патриоти ще запазят цялостта си за вота, но след него е възможно да "сложат катран в кацата с мед". "Тук е въпрос на политическа мъдрост и зрялост да запазят те единството си", отбеляза той.

Страхил Делийски пък изрази тезата, че с предстоящите избори от ГЕРБ се озовават в нова за тях ситуация - след първа загуба на национални избори и след втори непълен управленски мандат.

"Това неминуемо ще удари по авторитета на партията и на Борисов", поясни Делийски.

Според него обещанията на основните играчи на политическата сцена не предполагат смяна в системата, а предлагат на избирателя сделка танто за танто: "Големите партии, усещайки, че губят подкрепата сред избирателите, се опитват да върнат тази подкрепа на равнището на конкретното материално предложение - "дайте ни на нас, за да ви дадем на вас".

"Двете партии като че ли влизат в тази кампания със следното предложение: Ние трябва да управляваме, за да не дойдат другите на власт. Ние трябва да управляваме, за да не управляват нашите противници. Властовата формула, чрез която ГЕРБ реализира това предложение е някак си по-ясна, по-видима. За БСП в тази конфигурация остава офертата на ДПС, което е своебразен политически страстоубиец за избирателите", коментира още Делийски.

А според Първан Симеонов новата посока на БСП показва, че лидерът на Столетницата Корнелия Нинова е амбициозна до хазартност и оттук нататък предстои една метаморфоза на партията, която ще бъде наблюдавана с интерес. По-интересни обаче ще бъдат действията на БСП след изборите, допълни от своя страна Делийски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
11
 
! Отговори
Решетникова преди 7 години
Конгрес, конгрес, ще мажем коня с грес.
31
8
 
21
 
! Отговори
do 28 ДАНО УСПЕЕ НИН преди 7 години
БСП никога не е била партия на трудещите се. Винаги е била партия на терористи (Света Неделя), убийци(народен съд, Мирчо Спасов,лагери...), престъпници, крадци и номенклатурчици.
30
7
 
10
 
! Отговори
Цецо преди 7 години
Комунистите много са се надъхали сега да вземат властта, лъжливите им обещания са двойно по-големи отпреди... явно много са огладняли?!? :)
29
4
 
7
 
! Отговори
КОЛКОТО ПОВЕЧЕ преди 7 години
се подиграва ТИКВАТА с "избирателното стадо", толкова по-страшно ще е отмъщението на робите. Не случайно при бунт в плантациите на колониите са бесели всички в господарската къща без значение кой е заслужил и кой не. ТИЯ наши новобогаташи си мислят, че стадото могат вечно да го доят и стрижат. Ама не знаят, че след тоталната крепостна система и експлоатация следва нова октомврийска революция
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 32Меркел е политик командван от другаде!Ако и прочетеш биографията ще се ужасиш!Има я в нета!
27
2
 
5
 
! Отговори
куката преди 7 години
До 26 март де що има партиен *** ще се извървят по телевизиите да ме карат да гласувам за тях! Мантрата на всички е: ти ме избери и ме остави да крада, а аз ще ти вдитна пенсията и заплатата ако искам!
26
4
 
4
 
! Отговори
НИКОГА ПОВЕЧЕ ГЕРБ преди 7 години
на власт. А дъртите клатик.... в соцпартията, дето 30 години нищо не правят в Парламента - аут от политиката.
25
3
 
8
 
! Отговори
гестапо сс преди 7 години
До АнонименПърво от СДС,после-НДСВ,сега от БСП!Ако си сложи и едни мустачки,и всичко ще си дойде на мястото!
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен"И не е добре държавата да се управлява от един човек. Никога не е добре. В един момент задължително губи връзка с реалността и започва да прави нелепи неща."Меркел е пример за политик загубил връзка с реалността.
23
9
 
3
 
! Отговори
НИНОВА с/у ТИКВАТА преди 7 години
Определено залагам на НИНОВА. *** отдавна трябваше да е в затвора заедно с любовницата си ЦЕЦА-СЕКСА, която заграби половин южна България
22
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ ще сформира коалиция с Патриотите и Марешки, а пригласниците на БСП - десебарките и дай българия няма да влязат в парламента
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Популизмът сред партиите никога не е излизал на мода от 1989а година насам, а Симо Сакскобургготски е недостижим връх с 800те дни.
20
10
 
1
 
! Отговори
ДАНО УСПЕЕ НИНОВА преди 7 години
да върне БСП към истинските и корени - партия на трудещите се, а не на олигарските с червени мантии
19
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жената на снимката трябваше да е в сливенския затвор, заради доказани престъпления срещу правосъдието. Но това е българия.А червените си искат комунизма. Това е. И пак тея престъпници ще ни управляват. Ще видите по минусите ми - колко много комунисти и такива дето слагат руските интереси пред тези на българия има сред нас.пс. българия нарочно е писана с малка буква.
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
дай ляв, пък завий надясно...
17
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тиквич и *** се омотаха в собствените си игри. И сега какво - ще спечелят изборите двете партии (те реално имат близки проценти), но никоя няма да може да състави кабинет с другата.
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Зиг хайл майне либе фюрерин, майне либе партайгенесе. Зиг хайл.
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименДа, бе! какъв е този нацистки поздрав от Нинова? :)
14
4
 
12
 
! Отговори
ККК преди 7 години
До HAHAHAЗа каква икономика ми говориш през соца, бе!Всичките заводи на Тато фалираха при досега си с една реална икономическа среда. Меррси от губещата соц икономика. През соца държавата ни на няколко пъти е фалирала, но другарите тихомълком са потулвали този факт и са вземали заеми от СССР, които после Москва им е опрощавала, за да няма съмнение в социализма.
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** май поздравява като един австриец управлявал германия?