Ляв мигач, десен мигач... Популизмът сред партиите – на мода!

Патриотите звучали социално, ГЕРБ с нотка популизъм
6 фев 2017 10:20,
146
Ляв мигач, десен мигач... Популизмът сред партиите – на мода!
Снимка: архив Булфото

Популизмът и социалната тематика са на мода и това се забелязва в предизборната реторика на политическите партии. Това коментира в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR политологът Първан Симеонов, който заедно с колегата си Страхил Делийски, направи кратък предизборен прочит на политическата картина у нас.

"Всички по терена говорят по социал-националистически", отбеляза Симеонов. Нотка на популизъм се прокрадва във възгледите на ГЕРБ, а патриотите пък звучали все по-социално.

Още по темата

Не винаги обаче: "Ако гледате изявленията на Каракачанов, той до този момент не е дал ясно десен или ляв мигач. Той балансира много добре между Валери Симеонов и Волен Сидеров, между ГЕРБ и БСП", коментира още политологът.

Неговата прогноза за предстоящите избори е, че Обединените патриоти ще запазят цялостта си за вота, но след него е възможно да "сложат катран в кацата с мед". "Тук е въпрос на политическа мъдрост и зрялост да запазят те единството си", отбеляза той.

Страхил Делийски пък изрази тезата, че с предстоящите избори от ГЕРБ се озовават в нова за тях ситуация - след първа загуба на национални избори и след втори непълен управленски мандат.

"Това неминуемо ще удари по авторитета на партията и на Борисов", поясни Делийски.

Според него обещанията на основните играчи на политическата сцена не предполагат смяна в системата, а предлагат на избирателя сделка танто за танто: "Големите партии, усещайки, че губят подкрепата сред избирателите, се опитват да върнат тази подкрепа на равнището на конкретното материално предложение - "дайте ни на нас, за да ви дадем на вас".

"Двете партии като че ли влизат в тази кампания със следното предложение: Ние трябва да управляваме, за да не дойдат другите на власт. Ние трябва да управляваме, за да не управляват нашите противници. Властовата формула, чрез която ГЕРБ реализира това предложение е някак си по-ясна, по-видима. За БСП в тази конфигурация остава офертата на ДПС, което е своебразен политически страстоубиец за избирателите", коментира още Делийски.

А според Първан Симеонов новата посока на БСП показва, че лидерът на Столетницата Корнелия Нинова е амбициозна до хазартност и оттук нататък предстои една метаморфоза на партията, която ще бъде наблюдавана с интерес. По-интересни обаче ще бъдат действията на БСП след изборите, допълни от своя страна Делийски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
главният виновник за световния хаос се нарича патологията демокрация, коронен номер на световния престъпник сащ със който над 200 години паразитира върху световния гръб.част от този *** в българия са политиците и мигачите им. само краха на запада може да донесе мир в света.истинска на света е само природдата и нейните закони където не съществува такова изродче като демокрация
111
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прочетох "коментарите".Такава дивотия просто не съм виждал.Не може да се пише и говори без да се мисли и без да имаш елементарни познания по политика.Ако ще на бай си да си татуирате м.у.т.р.а.т.а, е излишно, това е празен и престъпен, употребен за чужди цели индивид, на който последната му грижа са българите.Това, че са бивши членове на БКП , не е проблем на БСП.Това са кариеристите.Никой не може да се подиграва с интелекта ми като се опитва да ме убеди що за чудо и боко!
110
1
 
2
 
! Отговори
Бате Енчо и изборите преди 7 години
Започна предаването "Кой е по по най". Засега участниците залага на проверени заклинания, като минималната пенсия, средната заплата, учителски заплати. Но големия въпрос е, защо големите играчи като досега бяха на власт не го направиха?
109
4
 
4
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 7 години
ПОПУЛИЗЪМ В ПАРТИЙНИТЕ ПРОГРАМИ ИМА МНОГО, НО ТОЙ Е В НЕНОРМАЛНО ВИСОКИ РАЗМЕРИ ПРИ ГЕРБ. ВСИЧКИ СЕ УБЕДИХМЕ, ЧЕ ПРИ ТЯХ И ЛЪЖИТЕ И КРАЖБИТЕ СА УНИКАЛНО ВИСОКИ. АКО ИМА ПРАВОСЪДИЕ БОРИСОВ ТРЯБВА ДА ОТГОВАРЯ ЗА 16-ТЕ МИЛИАРДА ДОПЪЛНИТЕЛЕН ДЪЛГ, ЗА БЕЗУМНО СКЪПОТО САНИРАНЕ, ЗА МИЛИАРДИТЕ ОТ КТБ И ЗА МНОГО ДРУГИ ДАЛАВЕРИ.
108
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КАКВИ СА ТЕЗИ ГЛУПОСТИ ЗА ПОПУЛИЗМА, КАТО ВСИЧКИ ПАРТИИ ИСКАТ ЕЛЕКТОРАТ И ТЪРСЯТ ТОЗИ ПОПУЛИЗЪМ???????????????
107
7
 
1
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
До ЧокоЧоко, попитах в 125-ти пост, кой и кога лъжеше.Прочети го.И не гледай толкова много назад.Със всяка дума своя, действие, обещание, Бойко само налива вода в мелницата на БСП.Народът ги разбра какви редки ----на са, и ги наказа на изборите, та даже и Баце Бойко още не знае, от къде му е дошло, и кой го би...Народът, Баце, народът, този път не можахте да го купите.
106
4
 
5
 
! Отговори
ЧЛЕН НА БСП преди 7 години
ДРУГАРКО КОРНЕЛИЯ ЗАЩО СЕ КАРАТЕ ТОЛКОВА С БОРИСОВ НАЛИ ПО-РАВНО КРАДНАХТЕ....ИЛИ ОТ ТАМ ИДЕ ЦЯЛАТА ПАТАРДИЯ ,ЧЕ НЯКОЙ Е ОТКРАДНАЛ ПО-ВЕЧЕ. БИЛО КАКВО БИЛО ,А СДОБРЕТЕ СЕ И НИЕ СТАРЦИТЕ ДА ЗНАЕМ КОЙ ,КОЙ Е .....АЗ СИ ГО ХАРЕСВАМ ДРУГАРЯ БОЙКО ЩОТО И ТОЯ СИ Е ОТ НАШИТЕ И ДОГАН СЪЩО ....
105
6
 
5
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
До Комунистите лъжат Правилно, колега, комунистите лъжат, само Герб казва истината! Само не мога да разбера, кога я казва. Дали ,когато ВлГоранов преди месец само твърдеше, че 300 лева минимална пенсия ще взриви държавата, и това е невъзможно, или сега, когато обещават 600 лева пенсия и 1500 лева минимална заплата????С ушите си съм ги чувал тия неща!И така, колега, кой и кога лъже?
104
2
 
6
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
До Анонимен120.Дяа, напълно си прав, когато падна Тройната Коалиция, това бе един от последните закони, които приеха. Да не се търси отговорност, за престъпления, извършени по време наслужбата, през мандата им.БСП го прие, а Герб не направи нищо срещу това, знаейки, че един ден и те ще се възползуват от това. Не са виновни журналистите, всичко се прави тихомълком, тайно, в последните минути.Справка208-мо постановление, на ГЕРБ. Когасе разбра за него-няколко месеца по-късно.Демагогия, пълна!
103
1
 
6
 
! Отговори
Чоко преди 7 години
Тези от БСП, съвсем ни взеха за ***. Та нали само преди две години бяха в управлението и в резултат на това КТБ фалира. Да не припомням по-старите им зулуми, че нямам време. как да повярвам на другарката Нинова след като , дори Станишев, я изгони от правителството за корупция, лобизъм и далавери. Да не припомням за ограбването на ВТО "Техноимпекс"
102
0
 
7
 
! Отговори
бай ганю преди 7 години
само гледайте как евтиния популизъм пак ще прекара простоватия *** и ще го вкара отново в същото блато връщането от там от където свърши всичко е неизбежно поради слабия умствен капацитет на *** който е обречен да гласува завинаги с долната си глава поради не функционираща горна
101
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАРОДА ТРЯБВА МНОГО ХУБАВО ДА СИ НАПРАВИ РАВНОСМЕТКА . ТЕЗИ КОИТО ЗАТРИХА БЪЛГАРИЯ И НИ ХВЪРЛИХА НА КУЧЕТАТА СА БСП,ДПС И ГЕРБ. ТОВА СА КОМУНИСТИТЕ ДЕТО НЯМАТ НАЯЖДАНЕ ТАКИВА ИМА И В АТАКА . ТОВА СА НАГЛЕЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ ДЕТО ГИ ИНТЕРЕСУВАТ САМО ТЕ ДА ЖИВЕЯТ А ДРУГИТЕ ДА *** !
100
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който е в течение нека да каже за законът, който правителството Станишев приело и който е единтичен с този в Румъния, заради който има протести. Защо българските журналисти не разбраха за този закон или са по-глупави от румънските. Иле напротив-разбрали са, но не искат да говорят за него. Защо и сега, когато се разбра, никой не говори за този закон?
99
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** иска да прилича на Сидеров, ама е позакъсняла.Сетила се Мара да се побара...
98
2
 
4
 
! Отговори
Терминал2 преди 7 години
Ако не харесва ни едните, ни другите, тогава за кого трябва да гласуваш ?До сега бока следва корка и после какво ?
97
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На снимката ми мяза на Хитлер:D
96
3
 
12
 
! Отговори
DA,DA преди 7 години
Преди другарката Нинова да стане шеф на БСП Партията стоеше пред една голяма пропаст,а сега ще направи смела крачка напред!Другарката Нинова първо действа,а после всички от БСП ще има да се чудят какво е станало.Михаил Миков беше далеч по разумен,премерен и предвидлив лидер отколкото Нинова!За нея важи в пълна сила девизът на Пирели-"Силата е нищо без контрол".БСП в момента е безконтролна маса движеща се хаотично и непредвидимо.
95
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Такава партия може да вирее само в България - навсякъде по света щеше да е отдавна забранена.
94
10
 
3
 
! Отговори
Добре, че Радев преди 7 години
Добре че президента Радев наложи вето върху бандитския закон за концесиите. Представа си нямате за какъв грабеж ставаше дума, не знам дали хората са го чели. А иначе единственият достоен депутат в 43-тото НС, беше Велизар Енчев. Така че който иска да си прави бандитските коалиции. Еденствените читави политици на БГ, бяха Стела Банкова, Минчо Христов, Велизар Енчев. Това е истината.
93
0
 
3
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 7 години
тоя *** "политолога" дали се опита току що да внуши, че "всички" де фъкто работят по шаблоните на забранената НСДАП? що клишетата на йозеф са характерни предимно за позитано ...като почнеме от реваншизма и се приключи с презазказ на тема "***" , с речниковия запас на "дума"