Павлова сметна: Поне 700 млн. годишно за ремонт на пътища

Инцидентът на "Ечемишка" поставял пак въпроса за инвестициите
134
Павлова сметна: Поне 700 млн. годишно за ремонт на пътища
Снимка: БТА

Нещастният случай в тунел "Ечемишка" отново поставя темата за инвестициите в пътната ни инфраструктура, според бившия регионален министър Лиляна Павлова. В профила си във Facebook Павлова изразява съболезнования към близките на загиналата Елена Горанова.

Още по темата

Бившият министър напомня, че инфраструктурата е в тежко състояние и допълва, че за да бъдат ремонтирани направените преди 30-40-50 години основни пътища и съоръжения, са необходими няколко милиарда лева, а такъв ресурс е невъзможно да бъде отделен в рамките на година, две или три. 

"За съжаление годините на експлоатация без ремонт обикновено са били двуцифрено число – 20-30-40 г. Именно заради незадоволителното състояние на съоръженията още първият кабинет Борисов отдели средства за ремонт на най-належащите обекти. Тази политика беше изведена до приоритет и в работата на кабинета Борисов 2", заявява Павлова.

Ексминистърът уточнява, че тунелите по републиканската пътна мрежа са 28.
 
През 2016 г. са осигурени над 16,3 млн. лв. за ремонта на тунелите "Витиня" и "Ечемишка" на АМ "Хемус", които не бяха основно ремонтирани от въвеждането им в експлоатация. Тунел "Витиня" е най-дългият у нас - 1195 м, и е в експлоатация от 1984 г. Последният му ремонт е преди 27 г., когато е извършено единствено осушаване на облицовката в съоръжението. Тунел "Ечемишка" е с дължина 820 м. В експлоатация е от 1985 г. и от тогава досега не са правени ремонти на тунелни тръби, пише Павлова.
 
На 27 юни 2016 г. започват ремонтните дейности в тръбата посока Варна на тунел "Витиня", а на 1 септември 2016 г. на тръбата за Варна и на "Ечемишка". Ремонтните дейности са започнали от тръбите в по-тежко състояние според експерти - двете десни тръби. "Веднага след приключване на ремонта на десните тръби беше планирано да започне ремонтът и на левите. Едновременното затваряне на двата тунела би означавало пълно спиране на движението по АМ "Хемус" поне за година", уточнява ексминистърът.
 
Павлова заявява, че назад в годините е правен опит за възлагане на ремонт на тунел "Ечемишка". През 2006 г. е сключен договор с гражданско дружество, на което през 2007 г. е платен и аванс от 2 млн. лв., който и досега не е върнат. Строителство така и не е започнато. През 2011 г. е сезирана и прокуратурата, а през 2016 г. на първа инстанция съдът се произнася в полза на АПИ. В момента делото се гледа на втора инстанция.
 
В поста си министърът дава и информация за вложените средства в ремонти през последните две години - от бюджета на Пътната агенция и по европрограми.
 
"За да се решат проблемите годишно са необходими минимум 600 млн. лв. само за поддръжка на пътищата. За ремонт на тунелите, мостовете и виадуктите трябват поне още 100 млн. лв годишно. Бюджетът на АПИ е едва 300 млн. лв. и то след увеличаване на цената на винетките, която е единственият източник на средства за финансиране на пътищата. Докато този дисбаланс не намери решение, инвестициите в поддържането няма да достигат. Защото Европа ни даде пари да построим магистрали, но Европа не ни дава пари да ги поддържаме", изтъква Павлова.
 
Според нея на национално ниво трябва да се търси решение как да се осигури ресурсът за пътищата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато започнете да провеждате ИСТИНСКИ конкурси за строеж и ремонт на пътищата няма да са необходими толкова пари ,когато престанете да крадете и когато контролът по усвояването на парите и качеството на строеж и ремонт стане жесток ,тогава ще имаме истински пътища ,а вашата ,прогнила от корупция партия ще иде в историята ,но няма да ви запомним с хубаво ,само с кражби ,лентички ,некадърности една безмозъчна надута тиква
98
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лиле, 700 милиона на човек ли? Не разбрах!
97
0
 
12
 
! Отговори
БАБА БУНА преди 7 години
ТАЗИ НА КАКВА ДЛЪЖНОСТ Е И КАТО КАКВА СЕ ИЗКАЗВА,ТЕ СА ПО НАХАЛНИ И ЛЪЖЛИВИ ОТ ВСЕКИ ДРУГ.БРЕЙ КАКВО НЕЩО Е ВЛАСТТА,НАВРЕМЕТО И ЗА КМЕТ НЯМАШЕ ДА СТАНЕ С ТИЯ ЛЪЖИ.
96
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До кога ще търпим това крадливо и лъжливо племе бе хора . Всички са за затвора и конфискация на имуществото .
95
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и в Мексико е по добре от БГ ..ама там нямат ГЕРБ
94
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ку...ч ката Павлова с гоуемата устичка ..и тя милионерка стана
93
0
 
32
 
! Отговори
Пилат Понтийски преди 7 години
Вие пак не сте виновни - пак си измихте ръцете .Винаги друг е виновен , нали , Лилянке ?!Вината - за другите , а за вас - кинтите !
92
0
 
25
 
! Отговори
ДОБРЕЕЕЕ... преди 7 години
А КАЧЕСТВОТО????? СЛЕД ВАС И ПОТОП ТОВА МАЙ ВАЖИ ЗА ЛИЛЯНКА
91
0
 
27
 
! Отговори
474 преди 7 години
Тази само за пари говори! А нещо за качество на СМР, за отговорност..........
90
0
 
31
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Какви ремонти ,какви пет пари.От ремонти лентички не се режат.А народа трябва да вижда как идва слънцето с джипката и реже ли реже лентички с "нови"придобивки за народеца.И той се радва ли радва.Пука им,че се избиваме от паднали покриви,наводнения и лоши пътища.Колко хора загиват всяка година от тяхното безхаберие.Не били популисти,а кажете моля какви са -по големи популисти от тези от Герб не е имало.Сеира да става -лентичката,рум сървиса,големите хвалби и личното присъствие на слъчасалия.Това
89
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДА ДРУГАРКО ПАВЛОВА ВИЕ ОПРЕДЕЛЯТЕ ЦЕНИТЕ ПО КОМУНИСТИЧЕСКИ ВСИЧКИ ПО 3 ИНАК ЗАПЛАТИТЕ И ПЕНСИИТЕ СИ СТОЯТ НА СТАРИТЕ РАВНИЩА. ВИНЕТКИТЕ ГИ УВЕЛИЧИХТЕ ,БИЛЕТЧЕТО ГО УВЕЛИЧИХТЕ С 60% И СЕГА Е 1.60 /А В БУКУРЕЩ СТРУВА САМО 0.60ЛВ./,ВОДАТА С 18 % ВСИЧКИ ЦЕНИ ВЪРВЯТ НАГОРЕ ,ОСКЪПИХА СЕ И КОЛИТЕ В КОИТЕ СИ ВОЗИТЕ ДЕБЕЛИТЕ *** ,ВСИЧКО ВЪРВИ НАГОРЕ САМО ЗАПЛАТИТЕ НА 80% ОТ НАРОДА СА ЗАМРЪЗЕНИ И ПЕНСИИТЕ.ТАЗИ ВАША УМРАЗА КЪМ НАРОДА ВИ ,СЕГА ВИ СЕ ВРЪЩА !
88
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е София ГЕРБ е на власт 12 години и не виждаме да става по- добре, само средствата за ремонти се увеличават в пъти над Европейските стандарти.
87
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая пък като каква се изказва.Тя трябва вече да е в ареста за убийство от лакомия.
86
0
 
31
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
ХУБАВО Е ДА СЕ ОТДЕЛЯТ ПАРИ ЗА РЕМОНТИ, НО ДА НЕ СЕ НАМЕРЯТ ТАРИКАТИ И ПОЛОВИНАТА ДА ОТИДАТ В ТЕХНИТЕ ДЖОБОВЕ. ЗА ТОВА ТРЯБВА ДА ИМА КОЙ ДА ОТГОВАРЯ ПРЕД НАРОДА - КАК СЕ ХАРЧАТ ПАРИТЕ, КАКВО Е КАЧЕСТВОТО НА МАТЕРИАЛИТЕ , КОИТО СЕ ВЛАГАТ . НАЛИ ВИЖДАТЕ В ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ. ПОСТРОЕНОТО НЕ ИЗДЪРЖА И ЕДИН СЕЗОН. КОЙ ОТГОВАРЯ ЗА ТОВА? ДА ИМА ПЕРСОНАЛНА ОТГОВОРНОСТ ЗА ТОВА.
85
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Случайно паднали таван на библиотека и ранил човек,на тунел по магистрала- убил човек,на ж.п.подлез в Шумен-едва не предизвикал ж.п.катастрофа с много жертви... Няма нищо случайно!Това си е съзнателен-знаят за проблемите- и организиран-не решават проблемите-тероризъм от партийните представители в държавното управление!Решим ли е случайно проблема? Навремето случайно паднал и тавана на някаква църква в София върху главите на управляващите...Дали и колко е здрав тавана на Народното събрание?
84
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е 8 години на власт какво правихте, че сега след Вас требват толкова пари за ремонт?
83
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи пп Хемус чътувам от 30 години всеки месец поне по 2 пъти, и да ви кажа тия 3 тунела преди Ботевград нямам спомену да са работили едновременно и в двете посоки, все някой ръкав е затворен, да не говорим че и осветлението и на 3-те е пълна трагедия, а за вентилацията въобще не ми се говори, сппред ме.н още като са строени не са направени кат хората
82
0
 
26
 
! Отговори
с преди 7 години
почти всички сме на мнение че наистина много голяма част от парите за пътищата се крадат ,крадат ,*** материали на троини и петорни цени, та думата ми е що народа да не използваме ставащото в румъния и да се вдигнем и ние наи после тия гадове да си го получат
81
0
 
36
 
! Отговори
МФ преди 7 години
2 000 000 000 лв за саниране(единственият ефект е - естетическият) на полупразните панелки, а по пътищата да *** и без това малкото останали в държавата ни! Аз като си санирах къщатата, защо не ми плати държавата?! Защо от моите данъци вместо да се ремонтират пътищата се сенират апартаменти?!?!?!?
80
29
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кога троловете на БСП станаха инженери, та започнаха да разбират от пътища, та почнаха да разбират от цени, България е крива държава, понякога се налага цели планини да се пробиват за да се направи път, освен това всичко се гледа под лупа в Европа особено като става въпрос за пари