ГЕРБ и БСП в политсхватка: Колко струват обещанията?

Червената програма - 4,1 млрд. или 2,2 млрд.? А къде е тази на Борисов?
Обновена: 8 фев 2017 18:50 | 8 фев 2017 18:28,
82
ГЕРБ и БСП в политсхватка: Колко струват обещанията?
Снимка: Facebook

ГЕРБ и БСП влязоха в словесна схватка за това каква е цената на предизборните им обещания. Двете партии дадоха пресконференции една след друга, за да се разкритикуват взаимно и да обявят своите приоритети за най-добрите.

През последните дни и партията на Бойко Борисов, и тази на Корнелия Нинова, излязоха с примамващи избирателя обещания за по-високи доходи и стимули.

В края на миналата седмица ГЕРБ обеща минимална заплата от 650 лева и двоен скок за учителските надници.

Още по темата

Преди дни БСП пък заложи в програмата си за вота увеличение на старите пенсии с около 20%, връщане на 50 лв. от данъците за доходите на семейство за всяко дете; напълно безплатно здравно обслужване, безлихвени жилищни кредити за младите семейства, и др.

Днес от ГЕРБ изчислиха, че предизборните обещания на БСП ще струват на бюджета 4,1 млрд. лв. Преди два дни РБ ги сметнаха на 14 млрд. лв., а вчера Корнелия Нинова ги "смали" до 1,9 млрд. лв. Днес левият Драгомир Стойнев завиши сметката до 2,2 млрд. лева.

"Програмата на БСП ще е скъпа за всички", атакува първи бившият министър Томислав Дончев и призова социалистите да променят платформата си, съобщи БТА. Според ГЕРБ червените или ще вдигат данъци, или ще харчат натрупаните ресурси и ще вдигнат дефицита.

"Абсурд. Освен 20-процентния данък върху доходите над 10 000 лева месечно, други ставки няма да се пипат", отвърна Драгомир Стойнев от БСП на извънредна пресконференция. Той допълни, че червените не само няма да вдигат данъци, но и ще намалят този на работещите семейства.

Социалистите призоваха ГЕРБ вместо да цитират непрекъснато програмата им да представят своята. Стойнев атакува партията на Борисов с цитати от четиригодишната бюджетна рамка, приета от кабинета, в която няма заложено увеличение на минималната заплата. "Кога са искрени – тогава или сега?", попита социалистът.

Няколко часа по-рано бившият депутат от ГЕРБ Делян Добрев изчисли, че към крупната сума за предизборни харчове на БСП трябва да се добавят и още 45 милиарда за АЕЦ "Белене", 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй", "Южен поток" и "Бургас – Александропулос", които БСП обещава да рестарира.

Социалистите пък обвиниха ГЕРБ, че са манипулирали данните за излишъка и заподозряха, че реалните стойности са други.

Хората на Борисов пък иронизираха обещанията на Корнелия Нинова българите отново да станат 8 милиона.

"За да се изпълнят демографските обещания на БСП, за период от 50 г. жените във фертилна възраст трябва трайно да бъдат изведени от пазара на труда и да се занимават само с възпроизводство. Което, естествено, ще удари тежко производителността на труда", коментира Томислав Дончев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, България + ДЕОС И зелените! Да на правата на гей обществото в Бг!!
3
29
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблема с БСП е много сериозен, идват на власт и опустошават държавата, следващите след тях се чудят как да я оздравят, тъй като за това оздравяване се иска време и милиарди, народа се изнервя и то жестоко, прогонва ги и пак избира БСП. И така кошмара се завърта пак до безкрай. Има начин да тръгне държавата напред и той е да не се доверявате никога на БСП, просто не гласувайте за тях
2
36
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Давай, Бойко! Цяла България е зад теб!
1
15
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БСП ПОБЕДА!!