Машинки ще има, но кой ще ги пуска? ЦИК обеща гласуване без драми

12500 машини се търсят от Еквадор и Филипините
9 фев 2017 11:50, Петя Славова
30
Машинки ще има, но кой ще ги пуска? ЦИК обеща гласуване без драми
Снимка: Bulgaria ON AIR

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов обяви пред Bulgaria ON AIR, че комисията ще се съобрази със съдебното решение и ще осигури възможността на всеки гражданин да гласува машинно на предстоящите парламентарни избори.

Той добави, че заедно със служебния кабинет ЦИК обсъжда поне три различни варианта за решаване на проблема, но отказа да ги разкрие преди да има окончателно решение. По думите му има проблем и с техническите лица, които ще работят с машините.

"Всички възможни опции за решаване на този проблем са разглеждани от ЦИК. Не виждам никакво основание за касиране на вота, защото никой няма да бъде лишен от правото да го упражни. Вероятността да се стигне до провал на машинното гласуване е ниска", заяви Цветозар Томов.

Още по темата

Той подчерта, че няма вариант да се загуби вотът дори при евентуални проблеми с машините. Говорителят на ЦИК добави, че на последните президентски избори малко под 100 хил. души са избрали да гласуват машинно.

Изпълнителният директор на "Сиела Норма" АД Веселин Тодоров демонстрира в ефир как работи машината и посочи, че никога не е имало проблем със софтуера или хардуера й.

Той предупреди, че 12 500 машини няма как да бъдат пуснати на търг месец преди крайния срок, защото нормалните поръчки отнемат 3-4 месеца. ЦИК не може да стартира процедурата без указ на президента, което пък трябва да стане 2 месеца преди изборите, стана ясно още от думите му.

Тодоров не беше категоричен дали фирмата, която представлява, ще участва в конкурса за обществената поръчка.

"Преговаряме заедно с Филипините и Еквадор да ни дадат машини под наем", разкри той, но уточни, че двете държави нямат подобна практика. "Държавите, в които се прави машинно гласуване, са собственици на машините", отбеляза той.

Цветозар Томов припомни, че подаващите заявления за гласуване в чужбина са значително по-малко от хората, които гласуват в изборния ден. Той прикани всички желаещи да гласуват в чужбина да подават заявления, защото това отнемало само 5 минути, но облекчава изборния процес.


30
Още по темата: ЦИКмашинно гласуване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
на предните избори се купиха странни бройки принтери с идеята че ще се ползват и за напред ;)
сега ще купим машини, на следващите избори нещо друго.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой (по умен от мен) може ли да разтълкува какво точно се казва в статията? Ще има ли, ще няма ли електронно гласуване, има ли, нема ли време да се спазят законовите срокове за търгове и т.н., ще купуваме ли, ще наемам ли, незабиват ли, забиват ли машинките (че имаше 'демонстрация' по телевизията дето веднага заби 'незабиващата' машинка)?
23
0
 
1
 
! Отговори
Аз мога! преди 1 година
Мога и от 1 ви и от 4 етаж да ги пусна само кажете и без пари го правим. Братята ма н гали ша чака долу....
22
1
 
0
 
! Отговори
Chek chek преди 1 година
Kak koi?
Azis.
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това е пак за да прибере някой парсата,нищо друго
20
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-лесно е с перфокарти и то на всякакви езици без езикови бариери,а такива машинки у нас отдавна има още от 1965 год.,щом като още от 1970 год. водиха ученици от математически паралелки на посещение в националния изчислителен център за някои процеси в автоматизацията,да питат главния информатик-програмист към приложните науки,че има и наши разработки наместо да се харчат от всички краища на кълбото да търсят нишката в нишата.
19
3
 
8
 
! Отговори
ази преди 1 година
И как си прпедставяте неколко баби Гици от село Трици да ви изгласуват машинно? Они полицай немат у селото, секи ден ги бият и ограбват, но машина за гласуване-задължително им требе.
18
4
 
3
 
! Отговори
Mugla преди 1 година
Nie niama da glasuvame.


Za ko ni e?! Da doidat i da ni sanirvat li? Ot umrial pismo.
17
0
 
8
 
! Отговори
Камен преди 1 година
Ай ся пак драми, пак скубане на коси. То машинното е по желание, искаш - натискаш, не искаш - слагаш Х в хартиената. Тва е по-просто от търкането на лотарийните картончета. Ама да има за какво да си чешем езиците и на журналята да вървят хонорарите.
16
3
 
7
 
! Отговори
Машинки ще има, но к преди 1 година
А кой изобщо ще ходи да гласува, това е по-интересното?
15
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кое копче да натисне баба ти? Просто е, което и да натисне ще гласува за герб, спокойно
14
0
 
2
 
! Отговори
неграмотен преди 1 година
Я най-добре направете спешен рефередум от Еквадор, Филипините, Монголия или "Сиела" да се купчт/наемат машините.
13
4
 
7
 
! Отговори
To6 преди 1 година
Кому е нужно това ? На т.н. реформатори (костовисти и мафиоти). Харчене на пари и то сега, да има с какво да се оправдаваме и кого да оплюваме. Е, па аз нема дя гласувам "машинно" е и .............
12
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
с машините на сорос гласуването ще бъде напълно честно не бива да се притеснявате. народа подкрепи изцяло и ще гласува за нашия велик водач
11
1
 
11
 
! Отговори
E преди 1 година
Не стига че няма пари ами праскате за глупости
10
1
 
9
 
! Отговори
Бай Ставри преди 1 година
Че колко му е. По лесно ли беше да пуснеш стар телевизор. Не ни поценявайте. Само дето се съмнявам,че в паметта /софтуера / им да не са кодирани имената на политбюро: Г. Първанов,Б.Симионов,Д.Атанасова,Р.Радев,К.Нинова,Т.Дончева,Я.Стоилов,Б.Борисов, Каролев, Имамов, Ц.Цветанов, Сидеров, Каракачанов, М.Димитров, Р.Петков, Р.Овчаров.Л.Павлова ит.н. за да не ги изброявам вж.сним.т стълбищетона парл. Иначе както и да гласуваме "Ново кабаре стари к...."/нар.поговорка/
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
У нас хубавите неща от световната практика се реализарат така че да облъснат хората - два примера: машинното гласуване и цифровата ефирна ТВ
8
4
 
12
 
! Отговори
ванко преди 1 година
Добре - с машинно гласуване няма уж злоупотреби но как да науча баба ми която е на 78 години кое как да натисне за да гласува тоз народ изперкал ли е тези управници в ред ли са а и членовете на секционните комисии половината са неграмотни - знаят само да се подписват на ведомост за заплата
7
1
 
18
 
! Отговори
ognyanz преди 1 година
До всяка машинка по един пишман-реформатор. Точно заради тях (защото си затваряха очите че няма подготовка за машинното гласуване, а след това поискаха непременно да го има) сега ще става шоу с машинките по време на изборите.
6
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БСП ПОБЕДА!