Широка лъка се вдигна: Не искаме афганистанци!

Жителите протестират срещу настаняването на двама в селото
9 фев 2017 11:00,
228
Широка лъка се вдигна: Не искаме афганистанци!
Снимка: архив Булфото

Хората в Широка лъка излязоха на протест срещу идването на двама афганистански младежи в селото.

Двете момчета на 16 и 17 години са били настанени в Дома за деца лишени от родителска грижа преди два дни.

Те са били изпратени там от Агенцията за бежанците чрез Дирекция "Социално подпомагане" – Сердика в София.

На събрание снощи жителите на Широка лъка поискаха час по скоро момчетата да бъдат изведени от дома и селото, съобщи БНТ.

Още по темата

Местните са категорични, че младежите нямат място в Широка лъка.

"Моите деца са в пети клас, това означава, че аз по цял ден ще ги мисля как ще отиват на училище, как ще се връщат",  каза Живка Славчева.

Според директора на Основното училище Маруся Бочукова там не може да им се даде адекватна грижа: "Нямаме и постоянно полицейско присъствие в селото".

"Като дойде и сезонът на туризма, никой няма да отиде в такова село, архитектурен резерват, където вече има двама. След няколко дни ще ни изпратят още двайсет и двама", възмути се и Величка Райчева, която живее в селото.

От Социално подпомагане в Смолян обясниха, че става въпрос за непридружени деца, които са в риск и са с мярка полицейска закрила. В Дома в Широка лъка те щели да бъдат по-добре обгрижени отколкото в бежански център.

Местните хора обаче са категорично против.

"Готови сме да стигнем до крайни мерки, ще блокираме пътища, ще уведомим, както е по реда, каквото е нужно, ще направим. Ще трябва да се изведат тези деца", закани се Васил Згуровски.

От кметството вече са подготвили обжалване на заповедите за настаняване на младежите. А местните хора събират подписка и се готвят за гражданско неподчинение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
32
 
6
 
! Отговори
Койчо преди 7 години
Азззз не съм Широка Лъка!
145
44
 
7
 
! Отговори
Натъжен от Вас преди 7 години
Айде първо да си минете средното образование наново, че първия път не се е получило. Да вземе да ви изгради способностите за елементарен мисловен процес.Разликата между екстремист и бежанец правите ли? А ако ви накарам да посочите Афганистан/Саудитска Арабия на карта с колко пръста ще си бъркате в носа?Отделно, хората от Широка Лъка пък не ги искам в родината си, срам ме е от тях. В това ли се превърнахме, купчина страхливци, влияещи се от всички популистки тъпни дето ви ги подават отвсякъде?
144
50
 
11
 
! Отговори
гого преди 7 години
Тези фашисти от Широка лъка ме накараха да се срамувам че съм от родопите !
143
35
 
7
 
! Отговори
Афганистанец преди 7 години
Аз не разбира защо българи винаги толкова лоши с мигранти. Каква причина?
142
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това са мъже с несъвместима култура с нашата, а не невинни деца. Боко тиквата като засвидетелства такава готовност пред Брюксел да ги вземе в България, защо не си ги прибере в Банкя. Може пък на щерка му Венета да и излезе късмета и да го дари с още едно внук, само че от арабски произход.
141
3
 
34
 
! Отговори
Стар Бургазлия преди 7 години
Давайте да подпишем някаква ПЕТИЦИЯ в подкрепа на гражданите на това хубаво китно кътче на България Широка Лъка !
140
1
 
9
 
! Отговори
справедлив преди 7 години
Заменям 2000 продажни и крадливи герберунгели ,за двамата афганци. Хем ще си изчистим страната от продажници ,хем ще има кой да пее "Цъфнал Герб" на афгански.
139
3
 
58
 
! Отговори
Гневен! преди 7 години
За какви деца говорим тук? Това са млади мъже на по 17 години, които сигурно са толкова разгонени, че няма да подбират на коя девойка ще налитат? Едно такова афганистанско 'дете' преди няколко месеца изнасили и уби младо момиче студентка в Германия! За тях белите момичета са обект единствено на задоволяване на сексуални интереси! С право жителите на Широка лъка протестират! Като са деца, как са тръгнали сами толкова надалече? Вън от България и да ги върнат на семействата им!
138
3
 
34
 
! Отговори
обективен преди 7 години
Всички неканени гости да отиват при шопара в Банкя! Всички до един! Който ги е канил ,да си ги посреща. Пожарникаря е предател и слуга на краварите и еврогейците. За да се хареса на чуждите предаде и продаде българите.
137
2
 
34
 
! Отговори
пиночет преди 7 години
този сценарии със заселването е завземане на територии без ВОИНА и е замислено много преди сегашната ЕВРОПА да се осъзнае ..пример КОСОВО.
136
50
 
5
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Колко безкрайно прoст и зъл е българският народ. Срам, че имам нещо общо с вас.
135
1
 
47
 
! Отговори
наблюдател преди 7 години
Никой не ги е канил в Широка лъка. Пратете единия при Меркел, другия или Могарини. Хем и детски ще получават.
134
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Саудитскс Арабия и Кувейт не допускат нито един бежанец в страните си и ако знаете как пазят нефтените и газовите си терминали в морето,газтанкерите дори не могат да направят смени на екипажите на корабите си там,ЗАБРАНЕНО Е от арабите за СИГУРНОСТ!НИкой не може нито да се качи ,нито да слезе от корабите докато са в арабския залив!
133
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойко подписа в Брюксел и ни продаде!А сега мълчи и се крие!
132
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо не ги пратят в офисите на БХК? Поне ще си спетим още едно дело от тия хубавци от БХК срещу България. Като се замисля, тогава може да заведем дело срещу БХК, ако не се грижат подобаващо за всички придружени и не придружени бежанци. БХК - Български Хелзински Комитет
131
51
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боже колко *** народ има в тази държава
130
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Магарини ги иска, евроЙотова да звънне едно телефонче и утре да пратят италианците самолет да качим стотина афгански дечица за ООНето или направо в Дания от другата статия.
129
9
 
24
 
! Отговори
Свободен преди 7 години
тези комунисти са решили да затрият България - то създадоха Македония, харизаха западните покрайнини, избиха интелигенцията, храниха с хора прасетата, разграбиха всичко, създадоха си и полуграмотни робовладелци, отдадоха всичко ценно под наем или концесия, срещу огромна коминионна, докато децата им живеят в US ходят да ни обасняват, че сме все по-добре и трябва да се гордеем, че сме от кремълско робство ... а сега и това! Благодарим Ви, червени фашисти! Благодарим Ви!
128
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да ги приемат и заровят в близката гора... кой ще разбере и на кой ще му пука освен на меките китки които им се дупят постоянно на афгоните...
127
1
 
56
 
! Отговори
ivailo1403 преди 7 години
То никой не ги иска тия враждебно настроените "бежанци", ни в Широка Лъка ни никъде.