Широка лъка се вдигна: Не искаме афганистанци!

Жителите протестират срещу настаняването на двама в селото
9 фев 2017 11:00,
228
Широка лъка се вдигна: Не искаме афганистанци!
Снимка: архив Булфото

Хората в Широка лъка излязоха на протест срещу идването на двама афганистански младежи в селото.

Двете момчета на 16 и 17 години са били настанени в Дома за деца лишени от родителска грижа преди два дни.

Те са били изпратени там от Агенцията за бежанците чрез Дирекция "Социално подпомагане" – Сердика в София.

На събрание снощи жителите на Широка лъка поискаха час по скоро момчетата да бъдат изведени от дома и селото, съобщи БНТ.

Още по темата

Местните са категорични, че младежите нямат място в Широка лъка.

"Моите деца са в пети клас, това означава, че аз по цял ден ще ги мисля как ще отиват на училище, как ще се връщат",  каза Живка Славчева.

Според директора на Основното училище Маруся Бочукова там не може да им се даде адекватна грижа: "Нямаме и постоянно полицейско присъствие в селото".

"Като дойде и сезонът на туризма, никой няма да отиде в такова село, архитектурен резерват, където вече има двама. След няколко дни ще ни изпратят още двайсет и двама", възмути се и Величка Райчева, която живее в селото.

От Социално подпомагане в Смолян обясниха, че става въпрос за непридружени деца, които са в риск и са с мярка полицейска закрила. В Дома в Широка лъка те щели да бъдат по-добре обгрижени отколкото в бежански център.

Местните хора обаче са категорично против.

"Готови сме да стигнем до крайни мерки, ще блокираме пътища, ще уведомим, както е по реда, каквото е нужно, ще направим. Ще трябва да се изведат тези деца", закани се Васил Згуровски.

От кметството вече са подготвили обжалване на заповедите за настаняване на младежите. А местните хора събират подписка и се готвят за гражданско неподчинение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
6
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да видим кога ще решат да избухват. Д*ба и тъпите политици за какво ги приютяват? Това са само терористи...... щом Саудитска Арабия не ги иска... смятай...
5
7
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е опетняване на българщината! Посегнаха на най-българското! Въобще всички бежанци на самолети и да ги връщат от където са дошли! Защото, първо не са бежанци, второ са много опасни, психиката им е друга, друго мислят! Та хората им осигуряват жилища, те ги палят! Айде моля!
4
3
 
71
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Цитат : "От Социално подпомагане в Смолян обясниха, че става въпрос за непридружени деца, които са в риск и са с мярка полицейска закрила"!Едното "непридружено дененце" било на 16 а другото на 17!!!WTF!!!На тази възраст в Афганистан имат вече по 5 деца, и трима внуци...и са отрязали поне по 3 глави....да не говорим, че сигурно са поне 20-22годишни...без никакви документи..актове за раждане в афганистан издават талибаните! Сега в Широка лъка да им вдигнат и джамия - та да има къде да се дупят
3
3
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега двама, а след няколко дни още двадесет и двама?! И със сигурност всичките лъжат за годините си и не са напълнолетни! Страхотен талибански отряд ще се заформи там.
2
53
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе то и Българи не искат никъде по света ама .....
1
6
 
76
 
! Отговори
У жас преди 7 години
Ама как е възможно???? Широка лъка е автентично защитено селище, и да сложиш там тези таррамбуки е кощунство!!Не, трябва да вземем всичко в наши ръце, няма оправия! Трябва нещо да се случи!!!!!