След уволненията на губернаторите: Чистка или баланс?

Тестът е в управлението, коментира политологът Петър Чолаков
9 фев 2017 09:30, Петя Славова
17
След уволненията на губернаторите: Чистка или баланс?
Снимка: Bulgaria On Air

Над 20 административни шефове бяха сменени от служебното правителство само през вчерашния ден. 14 от тях са областни управители, за които според кабинета има съмнения за участие в контролиран вот.

Политологът Петър Чолаков каза пред Bulgaria ON AIR, че голяма част от новоназначените областни управители са свързани с БСП и НДСВ. Той е на мнение, че централната власт се опитва да промени баланса по места в своя полза, а БСП да обърне играта в своята посока.

"Тези сигнали витаят в пространството или има конкретна информация?", попита той и продължи:

"Румен Радев с решението си за този служебен кабинет изглеждаше, че иска да формира добре балансирана изпълнителна власт. Сега виждаме другата страна на монетата - става въпрос за борба за власт."

Политологът Любомир Стефанов отбеляза в студиото на Bulgaria ON AIR, че смяна на областните управители в този момент е равносилна на смяна на Избирателния кодекс седмица преди изборите.

"Когато използваш изпълнителната власт, за да манипулираш изборите, нищо друго не правиш освен да манипулираш гражданите", коментира той и добави, че БСП се подготвя отново да управлява, но не показва еволюция.

Според Стефанов лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се опитва да жонглира с обществените нагласи и партията му ще проведе кампания, която иронично ще омаловажи всяко от изказванията на Корнелия Нинова.

Политолозите в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев коментираха и коалициите, които ще се явят на предстоящите парламентарни избори.

"В последния момент беше изигран кален номер на "Да, България" с опит да бъде провалена регистрацията на партията, но това има по-скоро бумерангов ефект", посочи Петър Чолаков и добави, че партньорството с ПП "Зелените" е нормално.

За него е интересна коалицията между ДОСТ и НПСД, която по думите му е коалиция на индивидуалното спасение.

"Това са две сили, които не крият симпатиите си към режима на Реджеп Ердоган. Нормално е партии, които получават вдъхновение от Анкара, да действат съвместно", каза още той.

Любомир Стефанов добави, че БСП прекроява коалицията според своите виждания. Той е на мнение, че се очертават странни коалиции и даде пример с "Обединени патриоти".

"Тестът ще бъде участие в управление, тогава ще видим колко са стабилни", каза Стефанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По Конституция предсрочните избори се организират от Служебно правителство, а не от съществуващото до сега, за да има повече безпристрастност. Някой да пита още защо са сменени и областните управители?
14
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз нали ви казвах, че хората от НДСВ не са стока
13
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Друго не съм и очаквал от президент член на БКП и доносник от ДС
12
7
 
7
 
! Отговори
Трагедия е... преди 7 години
Трагедия е, как да не е трагедия? Сеа кои депутати ще носят чувалчетата, и ще броят бюлетините. Хам *** ха, капризен народ! Лош мтриал, ааа. Претенции, не стиа, че ви давам по пет леа увеличение, ми все недоволни.
11
1
 
10
 
! Отговори
хъммчо преди 7 години
Как не виждате блатото в което сме затънали- вместо да си менкат властовите позиции да бяха създали ясни и прости принципи за заемане на каквато и да е длъжност, но у нас конкурсите отдавна се мафиотизираха. Няма ли общ принцип, който да се спазва(дори и насила) от всички, няма държава! Бандюги и нагаждачи останаха...
10
9
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Каква национална трагедия -били сменени половината областни управители на Герб.Как може,недопустимо е -гърмят герберските медии.А как беше при служ. правителство на Близнашки -сменени до един не половината.Но тогава можеше сега не може.Защо смятате народа за стадо.И да знаете това ви е голямата грешка,че подценявате народа!!!!!
9
9
 
13
 
! Отговори
Ханко преди 7 години
..реже се до кокал , иначе гангрената тръгва пак...за останалите областни груберуправители ми е мисълта...
8
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Герджиков сменя половината областни управители назначени от ГЕРБ, но оставя другата половина, което означава, че в половин България ГЕРБ ще фалшифицира изборите, а в другата половина не е ясно дали изборите ще са честни или някой ще ги фалшифицира.
7
21
 
29
 
! Отговори
Крали Марко преди 7 години
Поздрави за успешният старт на управлението на Президента Генерал Румен Радев /подкрепян от 87% от българските граждани/ и смяната на 150-килограмовите КАЛИНКИ от ПП Мафия ГЕРБ.
6
8
 
18
 
! Отговори
До Сандокан преди 7 години
Имаше хайдут на име Странджа, появи се Шоп, сега Сандокан, имена на герои от литературата, без Шоп. Шоп в нарицателно за дървеняк, *** но винаги прав, неизкъпан и смръдлив. И тези герои защитават едно природно чудо, Бай Муй и свитата от лъжци и крадци, затрили де що имаше останало нормално. Льотчика е от вчера и той вече виновен, че ....! А Бай Муй вече 15 години вилнее из страната а тя заприлича на пар((цалеса, смазана, окрадена, обезлюдена. Румънците показаха пътя към Нормалността.
5
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кви губернатори Ве?!Тая институция трябва изобщо да се премахне!!Освен да смучат народна пара,нищо полезно не вършат.
4
28
 
20
 
! Отговори
Сандокан преди 7 години
Абе казвах ви аз, че Тавариш Радев ще павира връщането на ДПС и БСП на власт с техните приоми - превземане на властта, манипулиране на изборните резултати, ама вие не ме слушате.Сега да ви е честит Тавариш Радев и много да му се радвате. Аз намерих пътя през летище София. Ще ви гледам отстрани и ще се хиля. Ама вие нали сте доволни от Тавариша?
3
20
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Знаете ли още колко герберунгели трябва да се изритат, около 5-6 хиляди. Професоре, изритвайййй, мащайййй и на съд. Който и да се хване, без да се пита ще знае защо.
2
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Губернаторите... Смех! Вие в коя точно паралелна вселена живеете? В България поне длъжност "губернатор" няма - има областен управител!
1
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква е тази професия "политолог" и кому са нужни празните им дрънканици?! Какво произвеждат, с какво допринасят за добруването на обществото?