Герджиков: Президентът Радев е подложен на натиск

Служебният премиер за здравеопазването ни: Вън търговците от храма!
Обновена: 11 фев 2017 10:12 | 11 фев 2017 09:50, Елка Василева
132
Герджиков: Президентът Радев е подложен на натиск
Огнян Герджиков. Снимка: архив, Булфото

Върху президента Румен Радев се оказва натиск от различни посоки по "кадрови въпроси или Господ знае още какви". Това каза служебният премиер Огнян Герджиков в интервю за bTV.

Запитан дали политици са дръзвали да му дават наставления, служебният премиер отговори: "Доколкото знам на него (Радев, бел. ред.) са се опитвали".

Без да конкретизира партия, Герджиков каза още: "Той е споделял, че е имал натиск от различни посоки. По кадрови въпроси или Господ знае още какви".

Служебният премиер каза, че при него такъв натиск не е оказван.

За сменените областни управители Герджиков обясни, че това е станало след "проучвания по няколко линии" и констатирани по-големи или по-малки нарушения, "свързани с толериране на съответната партия, която ги е излъчила, с включване в схемата за печелене на избори".

Още по темата

Герджиков отрече да е реваншистки настроен към управлението на Бойко Борисов. "Аз съм човек на компромиса, на диалога, на баланса. Затова не искам да накланям везните нито на едната, нито на другата страна", каза премиерът.

"Нашето правителство ходи по тънка опъната тел. От едната страна са огньове, от друга страна са шишове. Накъде ще паднем, няма никакво значение. Ние сме обречени, ако не спазим този неутралитет, който се иска от нас, за да се стигне до непредрешени честни избори след месец и половина", обясни образно Герджиков.

Герджиков се възмути, че здравеопазването ни се е превърнало в бизнес. "Вън търговците от храма! Не може здравеопазването да е бизнес, това е престъпление към хората", емоционално каза Герджиков.

"Аз съм с разбиранията, че пазарната икономика трябва да бъде водеща, но, моля ви, пазарна икономика не в здравеопазване и не в образование. Това е противопоказно, защото превръщаме това нещо в търговия. Това е пагубно за държавата ни", смята служебният премиер.

Според него болниците не трябва да са търговки дружества. "Аз разбирам от търговски дружества, те търсят печалба. Не може болницата да търгува със здравето на хората и да търси печалба от това", каза Герджиков.

„Ние сами караме лекарите, хвърляме ги в престъпни схеми, само и само да може да им излиза балансът, да може да им излиза сметката и да могат да печелят. Това не трябва да се допуска“, каза Герджиков.

По думите му вземането на пръстов отпечатък е обидно за хората заради асоциацията с престъпник.

Проблемът с машинното гласуване се оказа сериозен, призна Герджиков. "Има една приказка – dura lex sed lex – лош закон, но закон. Народното събрание прие закона за машинното гласуване. Централната избирателна комисия (ЦИК) имаше нагласата, че това може да не се приложи в едни извънредни парламентарни избори, каквито са сегашните. И затова тя изглежда проспа около два месеца, вместо да тръгне още в началото да обявява обществени поръчки", каза служебният премиер.

Ако никой не се яви на обществената поръчка за машинното гласуване, изборите ще се проведат по старата система, каза Герджиков. Според него най-вероятно ще има опит изборите да бъдат касирани, след което ще се наложи Конституционният съд да се произнесе дали има нарушение на изборните резултати, или няма.

Според Герджиков въпросът за проведения заедно с последните избори референдум трябва да остане за следващото Народно събрание.

Огнян Герджиков смята, че кандидатурата за нов български еврокомисар трябва да бъде излъчена в сравнително близко време.

Еврокомисарят трябва да бъде изявена експертна личност, силно позната в Брюксел, без партийна обвързаност, експерт, качествен, добави Герджиков и призна, че има няколко имена наум, но отказа да ги назове. Все пак посочи, че няма да е Гергана Паси, тъй като самата тя не иска, а Меглена Кунева "сама по себе си е добър вариант, но не казвам, че тя ще бъде".

Герджиков каза още, че се надява да си тръгне от кабинета на премиера с чувство за изпълнен дълг.

Запитан дали е променил нещо в кабинета на премиера, откакто влезе в него, Герджиков сподели, че е сменил единствено компютъра, който е бил много бавен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още по темата: Огнян Герджиков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
8
 
8
 
! Отговори
Браздаев преди 7 години
Чичо Иване, казах че истината не им изнася на почитателите на Радев, но все се намира някой като теб да каже нещо неудобно и да им развали деня. Добре че са късопаметни и не могат много да размишляват.
41
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойко и компютър, две взаимно изключващи се неща в реалността
40
6
 
13
 
! Отговори
ЗАЩО преди 7 години
Юнкер иска българския еврокомисар да е жена? От къде накъде той ще иска?това е натиск върху правителството.Крайно време е правителството да го призове да не се маси във вътрешните ни работи.Кунева явно е обработила Юнкер при нейните совалки към Брюксел.Тази жена опропасти образованието и за награда Брюксел.Явно колкото по големи гафове правиш те награждават за зле свършена работа.
39
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не се заблуждавайте , омертата се спазва стриктно, никой за нищо няма да носи отговорност .Герджиков е поставен на този пост за да гарантира че кражбите на политиците олигархията и картелите ще продължи по досегашния ред и нищо няма да се промени. Вижте кои назначи за зам министри и областни .За съжаление единствения изход май ще е революция .
38
5
 
3
 
! Отговори
Chimshir преди 7 години
Bravo Radoslav Giankov! Chudesna reklama klip na bulgar faiton i Banskite startsi! :-)
37
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едно е да се пъчиш с купени генералски лапази, друго е да си президент.За второто се иска акъл.Ефрейторчето ще го разбере, но глупците, които му гласуваха - едва ли.
36
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оправдания от Цацаратурата престъпник Цветанов е мобилизирал предизборно всички герберстки ***.
35
2
 
12
 
! Отговори
Българин ама вече не преди 7 години
България вече опростя, ама в двоен смисъл! Яжте повече боб! Къде е индустрията на България или каква е?
34
12
 
19
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 7 години
До 32!Смотан, гербест лъжец.Герджиков е на власт от седмица!За това време е скочил само страха на гербестите крадци и предатели от възмездие.
33
11
 
9
 
! Отговори
Чичо Иван преди 7 години
Евала на Герджиков. Казва си всичко човека, а не като Радев тактично да си мълчи.
32
4
 
17
 
! Отговори
А работника българин преди 7 години
не е ли под натиск ?!Всеки ден скачат цени на стоки и услуги.Заплатите - почти същите.
31
19
 
28
 
! Отговори
ГНЕВЕН преди 7 години
Герджиков и Радев навряха крадливите герберасти в *** г.з.Дано скоро ги наврат и по килиите.Всички герберасти се оказаха крадци и посредствени хорица ,докопали държавния кокал ,само защото се кланяха на шейха от Банкя.Същия шейх ,който накара горските да му купят 3 джипа и да му ги подарят , и които тиквения генерал още не е върнал.
30
1
 
14
 
! Отговори
Mush преди 7 години
Bg kommunist mafiata pravi update.
29
2
 
35
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 7 години
Добре говори Герджиков, съгласен съм с него и за здравеопазването и за образованието, разбира се това са приказките, а са важни делата какви ще са. Накрая обаче това с Меглена Кунева просто моментално заличи добрите впечатления.
28
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 24Не бе 24, не ! Компютъра на Бойко е баван защото и той мисли бавно, или както беше в онзи виц - пиша ти бавно, защото знам че четеш бавно .....
27
12
 
26
 
! Отговори
край преди 7 години
На Боце компютър му не требва - сичко си му е в дебелата глава - па и винаги може да пита Лилето или Владко Горанов - те са си експерти.
26
7
 
20
 
! Отговори
факт преди 7 години
Работят за подмяна на идеята на хората за промяна вече над месец и нещо .Под носа на президента чертаят схеми как да не допускат БСП на власт и да докарат пак някакво хибридно олигархично мнозинство .Г-н президент,огледайте се .
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хаха, а Гергата от кои е? или как беше "КОЙ"
24
3
 
19
 
! Отговори
Смешници преди 7 години
Забележете какво казва премиера за машинното гласуване, при положение че има закон и той не е от вчера, и кои са тези от ЦИК че да го подминават, или неглижират /по тахно желание/ ? Това държава ли е ? В коя държава може да се случи нещо подобно ? А това от своя страна говори че "онези" властимащите могат да си подминават законите когато ТЕ си поискат ? Щом тези от ЦИК го могат, представете си другите какво правят ? А ни говорят за правова държава ?
23
3
 
33
 
! Отговори
Компир/комютър преди 7 години
М/у другото, гледам на герджика положително, но с резерви и малко ме притеснява изказването му за назначението на Еврокомисар от нашата страна, а именно споменаването на имената Гергана Паси и Меглена Кунева.Две имена, които аз асоциирам с едни от най-големите продажници в политиката по време на прехода - Г. Паси, като съпруга на евр*йската мижатурка Соломон Паси - НАТО и ЕС, а на Мегленка прегрешенията към народа не могат да се изброят в един пост...