Ще бъде ли признато българското малцинство в Албания?

България изпусна възможността това да се случи още през 1993 г.
Обновена: 4 окт 2017 13:33 | 11 фев 2017 14:38, Елка Василева
151
Ще бъде ли признато българското малцинство в Албания?
Кадър: Bulgaria ON AIR

Още през 1993 година България изпусна възможността да бъде признато българското малцинство в Албания. Това коментира в предаването „Брюксел 1“ на Bulgaria ON AIR бившият ни посланик в Албания и Косово Боби Бобев по повод искането на евродепутатите Ангел Джамбазки и Андрей Ковачев за признаване на малцинството ни в Албания.

През изминалата седмица комисията по външна политика на Европейския парламент прие доклад на Европейската комисия за Албания, в който бяха отразени поправки на българките евродепутати.

Пред Милена Милотинова Бобев обясни, че през 1993 година, когато по покана на Жельо Желев у нас идва албанският президент Сали Бериша и е подписано споразумение за приятелство и сътрудничество между двете страни, България е пропуснала да добави текст в споразумението, както са направили Гърция и Румъния за тяхното малцинство.

Дипломатът си спомня как при визитата през 1993 година албанските гости публично признали, че в страната им има българско малцинство, но по въпроса не било направени нищо.

Според Боби Бобев инициативата на българските евродепутати е добра. В Албания има около 30 000 - 40 000 славяни, които се делят на българи и македонци. „Позицията на Албания винаги е - прави сте. Нямаме нищо против, но се разберете с македонците“, каза още бившия посланик.

По думите му Югославия никога не е искала този въпрос да бъде повдиган, защото ако се признае българското малцинство в Албания, веднага възниква въпросът какъв е характерът на славянското население в Македония, която се оказва и от двете си страни заобиколена с българи.

По повод изказването на американския конгресмен за подялбата на Македония между България и Косово българският дипломат коментира, че деята е екстравагантна и няма да доведе до някакви последствия.

Но ако хипотетично приемем, че нещо подобно стане дали в Македония (за която от 15 години се говори, че ще се наложи кантонизация), дали в Босна и Хрцеговина, или друга страна от Западните Балкани, „ефектът на доминото“ е най-големият риск, защото районът на Балканите като цяло е нестабилен и проблемен.

Експертът Алекс Алексиев коментира, че конгресменът Дейна Рорабакър няма голямо влияние в Конгреса. С изказването американският политик е искал да каже, че в Македония има напрежение заради увеличението на албанското население, докато славянското намалява. Рисковете от такава идея са значителни, но рисковете да се достигне и до вътрешни противоречия в Македония (заради увеличаване на албанското население) също са значителни, коментира експертът.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR:

Цялото предаване можете да видите от 17:30 часа по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До историкСърбия,която още сънува Велика Сърбия,която тя направи от б.Югославия,се надява Русия да ѝ върне земите на бившите югорепубики,особено Косово,Черна гора,голям дял от Хърватия,БЮРМ,а защо не и част от България.Поради това,сърбите твърдят,че "шопите"са сърби,Македония е сръбска и всички албанци трябва да бъдат изгонени в Албания.Сърбия мечтае за обща граница с Гърция и излаз на море,затова е стреми да заличи всичко българско по земите на Първото Българско царство.Русия я подкрепя.
85
1
 
9
 
! Отговори
БТР преди 7 години
До историкДревените македонци са били от гръцки или илирийски произход и нямат нищо общо с посръбчените българи, живеещи по тези земи.
84
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пътешественици ,консули,търговци са описвали населението като българско.Македонците с право казват ,че те и в половин Сърбия са го определяли като българско,но ние не повдигаме на въпрос пред Сърбия.
83
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БТРте не могат да обяснят, защо вземат български паспорт, а не гръцки, ти за по-мъчни работи ги питаш.
82
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Макетата просто не искат българското име ,въобразяват си ,че македонец звучи по авторитетно и си измислят история .
81
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонименвсички пътешественици описват населението като преобладаващо българско, така е изписано и по картите, но това няма да се хареса на езерната аудитория, така че да ги прескочим и тях за удобство на новите историчари
80
3
 
13
 
! Отговори
БТР преди 7 години
До всички псевдоисторици, независимо от произхода им , твърдящи че има македонска нация и език - що император Василий *** е наречен така, а не Македоноубиец?Някой беше писал за османските регистри по-долу - прав е, проверете и тях.Или сигурно турците едно време са водили пробългарска политика в македонския край и са писали макетата българи :) ? Що бежанците от Македония в началото на миналия век идват в България, а не някъде другаде ?
79
0
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До 99: Аз желязо няма да събирам, защото имам професия, с която мога да си намеря работа навсякъде. Държавата дава пари да ограмотява всички (и теб е ограмотила), включително и ромите, и които наистина са образовани, също няма защо да се прехранват със събиране на вторични суровини. Стига да искат да работят.
78
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 86 и 91 Османските регистри не са описвали етническият състав ,а религиозният,най-правилно ще бъде да се погледнат пътеписи ,бележки и др.документи на пътешественици,търговци и консули в Осм.империя.
77
0
 
0
 
! Отговори
Тервел преди 7 години
а, ей го дей и ромеина,кир Сандю ХеллАсс.аве, сизъре, цяла седмица не си пускал клипчета за арабите в ютюбето
76
0
 
3
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До 93: Никой няма нищо против Македония. Но историята е такава, каквато е. Тя или се признава, или се преиначава. Ако се прегледат новините от месец назад, аз поне не си спомням някой за нещо да е споменавал Македония. Ние си имаме достатъчно наши проблеми, за да се занимаваме и с тях. А за Албания, ако там има хора с българско самосъзнание, дори и в пет села да са (а мисля, че са повече), нашата държава не трябва да ги забравя, това е националната политика.
75
5
 
2
 
! Отговори
HELLAS ARMED FORCES преди 7 години
ГЪРЦИЯ ВИНАГИ ЩЕ ИМА ИЗКОННА ПРАВА НАД ПОЛОВИНАТА АЛБАНИА.ДИРАХХИОН=ЕПИДАМНОС. ТИРАНА -- КРЪСТЕНА НА ГРЪЦКАТА ДУМА ЗА ТИРАНИН .ТИРАНА КАКВА ДУМА Е ПО ПРОИЗХОД, И КАКВО ЗНАЧИ ??АЛБАНИЯ Я ИМА ПО МИЛОСТТА НА ИСТАЛИЯ.,КОЯТО Е БИЛА ПРОТЕКТОР НА ИСЛЯМСКИЯ АЛБАНСКИ ЛЪЖЕ-КРАЛ АХМЕД ЗОГУ 30 ГОДИНИ, ОТ 1913 Г. ДО 1940 Г.ИНАЧЕ ДНЕС ГРАНИЦАТА ДА МИНАВА НА 5 КИЛОМЕТРА ПОД ДУРЪС И ТИРАНА И ДО ДЕБАР В ФИРОМОСКОПИА.И ЩЕ МИНАВА.СВОБОДА ЗА СЕВЕРЕН ЕПИРОС !
74
1
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До "РОМ": Ти непрекъснато даваш идеи кой кого трябва да съди. Ако ще е така, ние ромите, които не работят, а живеят на наш гръб, да ги съдим ли да върнат социалните помощи, които неправомерно са получили?Гледай с оптимизъм напред. Идват избори, пак ще има бира и кебапчета, и по някой лев за да гласувате за когото трябва.
73
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички нации са изкуствени конструкции, създавани със здрава индоктринация. На този фон изглежда смешно цялото това наежване срещу Македония и претенциите как да бъдела тълкувана историята. Ама така - пет села в албанските планини са напълно достатъчни, за да активират неинтелигентни националистически копнежи:)
72
10
 
5
 
! Отговори
ROM преди 7 години
Наследниците на убитите над 1 000 000 Турци по време и след Руско-Османската война година трябва съдят България.
71
1
 
3
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До XYZ: Османските регистри (по които са събирали данъци) са наистина ценен източник на информация. От тях се вижда къде какво население е имало, и как се е променяло с годините.
70
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ROMпо-скоро целият свят трябва да съди сина на персийския шах за спирането на издръжката по джумбарето
69
3
 
10
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До 83: Населението на република Македония има право да се нарича като си иска. Да се наричат македонци, или ако искат, да стават албанци, това си е тяхна работа. Това, с което ние не сме съгласни, е да се преиначава историята. Да не влизам в подробности, за това може да се пише до безкрайност.
68
10
 
4
 
! Отговори
ROM преди 7 години
Всички изселници след Руско-Османската война година трябва съдят България.
67
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименТурция съществува от 1923 година, може би имаш предвид Османската империя