Ще бъде ли признато българското малцинство в Албания?

България изпусна възможността това да се случи още през 1993 г.
Обновена: 4 окт 2017 13:33 | 11 фев 2017 14:38, Елка Василева
151
Ще бъде ли признато българското малцинство в Албания?
Кадър: Bulgaria ON AIR

Още през 1993 година България изпусна възможността да бъде признато българското малцинство в Албания. Това коментира в предаването „Брюксел 1“ на Bulgaria ON AIR бившият ни посланик в Албания и Косово Боби Бобев по повод искането на евродепутатите Ангел Джамбазки и Андрей Ковачев за признаване на малцинството ни в Албания.

През изминалата седмица комисията по външна политика на Европейския парламент прие доклад на Европейската комисия за Албания, в който бяха отразени поправки на българките евродепутати.

Пред Милена Милотинова Бобев обясни, че през 1993 година, когато по покана на Жельо Желев у нас идва албанският президент Сали Бериша и е подписано споразумение за приятелство и сътрудничество между двете страни, България е пропуснала да добави текст в споразумението, както са направили Гърция и Румъния за тяхното малцинство.

Дипломатът си спомня как при визитата през 1993 година албанските гости публично признали, че в страната им има българско малцинство, но по въпроса не било направени нищо.

Според Боби Бобев инициативата на българските евродепутати е добра. В Албания има около 30 000 - 40 000 славяни, които се делят на българи и македонци. „Позицията на Албания винаги е - прави сте. Нямаме нищо против, но се разберете с македонците“, каза още бившия посланик.

По думите му Югославия никога не е искала този въпрос да бъде повдиган, защото ако се признае българското малцинство в Албания, веднага възниква въпросът какъв е характерът на славянското население в Македония, която се оказва и от двете си страни заобиколена с българи.

По повод изказването на американския конгресмен за подялбата на Македония между България и Косово българският дипломат коментира, че деята е екстравагантна и няма да доведе до някакви последствия.

Но ако хипотетично приемем, че нещо подобно стане дали в Македония (за която от 15 години се говори, че ще се наложи кантонизация), дали в Босна и Хрцеговина, или друга страна от Западните Балкани, „ефектът на доминото“ е най-големият риск, защото районът на Балканите като цяло е нестабилен и проблемен.

Експертът Алекс Алексиев коментира, че конгресменът Дейна Рорабакър няма голямо влияние в Конгреса. С изказването американският политик е искал да каже, че в Македония има напрежение заради увеличението на албанското население, докато славянското намалява. Рисковете от такава идея са значителни, но рисковете да се достигне и до вътрешни противоречия в Македония (заради увеличаване на албанското население) също са значителни, коментира експертът.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR:

Цялото предаване можете да видите от 17:30 часа по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Митхад паша го е написал точно колко са дошли през Босфора и какви са "мюсюлманите" в България, а за Македония - които имат разум, да прочетат османските регистри за населението, отдавна са преведени от арабски.
65
4
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До "свестен": Това пък са абсолютни глупости. Българската държава е създадена като държава на прабългарите и местното славянско население, като е присъединено и това, което е живяло на територията на днешна Македония. Така че тамошните славяни, които преди това са били в границите на източната Римска империя (Византия) са живели в собствената си държава.
64
2
 
1
 
! Отговори
зи преди 7 години
До свестени северните романи тъй, окупирвали ги, окупирвали ги българите две хиляди години, ама дакийките, дето ги настигнал галийския пехотен полк, се крили векове наред горе висооко-високо в Карпатите до 16 век, когато ромейката с фанариота решила да се възползва от предложението на Ватикана.
63
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не, няма българско има македонско население . Разберете го най после .Не един два човека ви го пишат тук , някои са видели с очите си че учат от македонски учебници, наричат се македонци, но вие си повтаряте българи ...Ох, да бе , как не се сетих, че за вас македонци няма , те са българи пък които вие ненавиждате, иронизирате, ама пък българи били ....Смешници
62
2
 
6
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До 75: Глупостите ги пишеш ти. Никой не спори за това,че има хора с турско самосъзнание в България (друг е въпроса колко от тях са дошли наистина от Анадола). Говорим за това, че в Албания още по времето на първата българска държава е имало българско население, и затова, че и сега там има българско малцинство.
61
11
 
4
 
! Отговори
свестен преди 7 години
Длъжници сме им на македонците,колко векове сме им окупирали територият инасила сме ги правили българи. Мисля,че българската държава трябвада изплащя обезщетение в размер на 200 лева на всеки македонски гражданин доживот. Поне да им сеизвиним подобаващо.
60
1
 
2
 
! Отговори
пас преди 7 години
До Анонименние не настояваме, кир, албанците се чудят какво да правят с македоноидите
59
2
 
3
 
! Отговори
Резос преди 7 години
До Анонименти май не си много наясно кои са мирмидоните, куберчо, и какво има преди Римската източна и западна империя, та продължаваш да се питаш типично по албански
58
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То и Турция е била тук 5 века, но това не значи че е Турция тук нали ?Много големи глупости пишете
57
1
 
7
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Историята е такава, каквато е, не такава, каквато е нужна на управляващите в Скопие или някъде другаде. Не много известен факт е, че годината, когато по времето на княз Борис е извършено покръстването в България е открита на надпис до село Балши в южна Албания. Там е била границата на българската държава по това време.
56
4
 
13
 
! Отговори
tarbuh преди 7 години
Тук като гледам, доста *** капацитети са се изказали.Хората там са БЪЛГАРИ. Не са помаци, не са мохамедани, а са християни и с българско самосъзнание, живеят в села с български имена като Голо Бърдо. Дори преди няколко години се запознах с двама братя от района, които казаха, че докато не тръгнат на училище децата, в семействата им се говори само на български, за да запазят културата си.
55
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
много късо и горчиво кафе беше на прибежки за смяната.сега и арменците вече "били щастливи" от арменския геноцид
54
5
 
4
 
! Отговори
1453 преди 7 години
"Идеята ми е че те са избили,изгонили и преименували българите в Турция(както и гърците и арменците)"А само да знаеш колко арменци и гърци познава в Истанбул, които са доста на възраст, със собствени имена и с турско гражданство. Провери в уикипедията, напиши Истанбул и оттолу ще видиш даже и кварталите, където живеят:-):-):-):-)както викате и вие:-)аре у лево:-):-):-)
53
3
 
0
 
! Отговори
Резос преди 7 години
До До 53да питаме мирмидоните по темата за завоюването, а!
52
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонименлеко ве, Миленко, докато се дуеш на Божидаря, да не се затъркаляш към джипката по баиря, ще ти се заплетат космите из трънките
51
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой онзи грозния , черния който мирише на земя ли ?Ами аз със такива жалки хорица не разговарям -само с красиви, напети македонцикоито само като духнат и онзи вампир ще падне
50
3
 
2
 
! Отговори
Макгахън преди 7 години
До Недялковтова ще е краят на Турция.
49
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 51 *** при Божидар Димитров да ти обясни на какъв език говориш и каква ти е историята пишман македонецо.......
48
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТО В БЪЛГАРИЯ БЪЛГАРИТЕ СА МАЛЦИНСТВО ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ ВЕЧЕ 70% СА ИДУСТАНЦИ..ТЕ ТРЪГНАЛИ ДРУГИТЕ ДА ОПРАВЯТ!И НА ДРУГИТЕ ЗА КВО ИМ Е ПРИТРЯБВАЛО ДА СА БЕДНИ КАТО НАС ЛИ?
47
13
 
5
 
! Отговори
Недялков преди 7 години
Мюсюлманите в българия рано или късно ще ви го върнем. Дано Турция пусне 1-2 милиона въоръжени разярени бежанци срещу българите и да видите кон боб яде ли. ЕС ще ви покаже среден пръст и ще храните новите българи.