БСП до ГЕРБ – процент ги дели, но кой ще победи?

Борисов – най-харесван за премиер, управлението му с ПФ одобрявано
204
БСП до ГЕРБ – процент ги дели, но кой ще победи?
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Ако изборите бяха днес 29,7% от избирателите биха дали глас за ГЕРБ, а 28,7 на сто за БСП, сочи проучване на изследователски център "Тренд", направено по поръчка на "24 часа".

Още по темата

Данните засега сочат, че в следващия парламент ще влязат пет сигурни партии.

Привържениците на ГЕРБ и БСП изглеждат по-скоро твърди в намеренията си да отидат до урните на 26 март.

Сигурните участници в следващото Народно събрание към днешна дата освен ГЕРБ и  БСП са и Обединени патриоти, ДПС и новата партия на Веселин Марешки "Воля".

Големите две партии изглеждат с почти изравнена електорална подкрепа, като ГЕРБ все пак запазва минимална преднина пред своя опонент.

31% от всички анкетирани са на мнение, че ГЕРБ ще спечелят предстоящите предсрочни парламентарни избори, докато 27% считат, че победител ще е БСП. Над една трета не могат да преценят.

Почти 10% от запитаните декларират, че ще подкрепят Обединени патриоти, а 9 на сто – ДПС.

Проучването отчита ръст на подкрепата за формацията на Веселин Марешки, достигайки 6,5% от заявилите, че ще гласуват.

Засега под чертата от 4% за влизане в парламента остават Реформаторския блок с 3,4% подкрепа, "Да, България" с 2,3%, "Нова република" и АБВ с по 2%.

По време на провеждането на проучването АБВ и "Движение 21" подписаха споразумение за общо явяване на изборите, което може да окаже известна промяна в електоралните нагласи, уточняват авторите на проучването.

Същото се отнася и за обединението между ДОСТ на Лютви Местан и Народна партия "Свобода и достойнство".

Сред основните политически лидери българите считат, че най-подходящ за министър-председател на България е Бойко Борисов (23%), следван от Корнелия Нинова (19%), Красимир Каракачанов (7%) и Веселин Марешки (5%).
Обединените патриоти се нареждат с ГЕРБ и БСП като най-приемливи участници в следващата власт, докато на дъното в това класиране е ДПС.

За избирателите най-приемлива би била коалиция между  ГЕРБ и Обединени патриоти, която да поеме управлението на страната на изборите.

Като добър вариант се приема и коалиция между ГЕРБ, Патриотите и с партията на Веселин Марешки "Воля".

Близък е и резултатът на евентуално обединение между БСП и патриотите. По-ниски са стойностите на евентуална коалиция между БСП, Патриотите и Марешки.

61% от хората вече са решили за кого ще гласуват, а малко под една четвърт не са.

Малко над половината от българските граждани са оптимистично настроени за бъдещето на България, докато 36% са песимистите.

Най-младите са най-големи оптимисти, докато при хората над 60 години се наблюдава практически паритет между оптимистичните и песимистичните нагласи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха бре при герб поне протежета няма а при тия колкото щеш като сиги слагате никои не вие крив ами поне жени слагаите за респект дето си ги знаем те са били навсякъде владеят системата отсякъде сложили мъже за какво са за ядене и пиене знам итакива дами винаги верни златни са омаиващи секси чар стил красота
120
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Държавата ни взе да придобива европейски облик благодарение на волята и усилията на ББ и то в най-голямата финансова криза
119
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За Гечев ли да гласувам или за хемелеона *** ?
118
3
 
5
 
! Отговори
Симо преди 7 години
Аз пъ ще гласувам за охранителна фирма БГ СОД гр. Варна. Това е моята държава,мота партия,моята система. На обекта бяхме 8 човека,намалиха ги на трима. По договор сме на минимална заплата а от 300 лв. не сме мръднали от 4 години. Работим по 24ч. през два дена в противовес на всякакви закони и Европейски правила.Фирмата държи 10 общински обекта и се шушука между хората,че част от парите отиват при общинарите под масата а друга част прибирал Красимир Премянов. Е,как да не гласуваш за такива славни
117
11
 
11
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До Анонимен 123, социалното у БСП е само името, нищо друго. Това е една шайка савецки възпитаници, които стоят в сянка, а отпред подбутват разни промитаци да дрънкат небивалици и да успиват именно тези, дето носталгират за младостта си. "Не богати, но не гладувахме" за време, когато Русенското варено беше деликатес, е тъжно
116
6
 
10
 
! Отговори
До 104 преди 7 години
И млад пенсионер да си,пак си живял по-добре при социализма.Всяка година на море и после на планина,билетчето за трамвая 6 стотинки,а парното и тока по 10-12 лв.на месец.Ти не си никакъв пенсионер,а си върл гербераст и то на държавна хранилка.Вие не плащате за нищо,затова няма как да разберете как живеят пенсионерите.
115
14
 
4
 
! Отговори
Нели преди 7 години
Аз и моето семейство и моите приятели направихме своя избор - ще гласуваме за Радан Кънев! Радан Кънев е нашият политик!
114
5
 
12
 
! Отговори
реалист преди 7 години
До Анонимен 123(1) Всъщност,ние,хората на средна възраст,които израснахме в спокойно време,които не бяхме богати,но и не гладувахме,сега сме свидетели на тотално ограбване на държавата и нашия труд,(2)затова ще гласуваме за БСП,като по-социалната партия,която в предишното управление направи повече за хората от колкото ГЕРБ.-(1) - ВЯРНО(2) - НЕ Е ВЯРНО.(2a) - няма да гласуваме, както и до сега.
113
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
РАДАН КЪНЕВ Е МОЯТ ЧОВЕК .САМО ТОЙ ИМ БЪРКА ДЪЛБОКО В ДЕБЕЛИТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ,КРАДЛИВИ *** ОТ БСП,ДПС И ГЕРБ. И ПОНЕЖЕ МНОГО СУБСИДИИ ОТИВАТ ТУК ЗА ВЪЗХВЪЛЯВАНЕ НА СТАРИТЕ /БСП И ДПС/ КРАДЦИ И НОВИТЕ ТАКИВА ОТ ГЕРБ АЗ СЕ НАДЯВАМ ПЛЮЕНЕТО ДА ЗАПОЧНЕ ......
112
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименВсъщност,ние,хората на средна възраст,които израснахме в спокойно време,които не бяхме богати,но и не гладувахме,сега сме свидетели на тотално ограбване на държавата и нашия труд,затова ще гласуваме за БСП,като по-социалната партия,която в предишното управление направи повече за хората от колкото ГЕРБ.Правилно. Само едно малко изключение - БСП не са социална партия ами турбокапиталисти и никога не са говорели за социализъм, само обещават трохи на бедните за да не се бунтуват.
111
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки разправя колко зле живеят хората извън София, пък, като гледам, там всичко е тишина. И си избират ГЕРБ и това си е.
110
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПЕНСИОНЕРНе бе, чиче. Не са родени със златна лъжица в устата.Родени са с гумени ц_ър_вули на бос крак и с каскетчета, вместо с бебешки шапчици, а в устата - с кратунка, пълна с домашна пърцуца.Обаче много искат да притежават всичко, което умните и работливите са постигнали с труда си, включително и златните им предмети, доколкото ги имат. Отворили са една ненаситна паст, ако може цялото злато на света да присвоят.Не бива да го допуснем!
109
6
 
2
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Нали рабирате, че който и да изберете мизерията все повече ще се задълбочава и животът ще става все по-черен и по-кратък. Само наивници без мозък могат да хранят надежди, че нещата в България ще се променят към по-добро ако на власт дойдат техните избранници.
108
9
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
В банките има 50 милиарда депозити и БСП ще изиграят един Жан Виденов номер и готово , като КТБ ама повече кинти :)
107
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Възрастните хора бленуват по социализма и припознават БСП като приемник на онази власт, само че това е огромна заблуда, тия са брутални крадци и обирджии, абсолютно безкруполни, способни да унищожат физически и финансово един цял народ, спомням си 1996 г., беше огромна трагедия, моля ви не ги допускайте до властта
106
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всъщност,ние,хората на средна възраст,които израснахме в спокойно време,които не бяхме богати,но и не гладувахме,сега сме свидетели на тотално ограбване на държавата и нашия труд,затова ще гласуваме за БСП,като по-социалната партия,която в предишното управление направи повече за хората от колкото ГЕРБ.
105
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До реалистПървият вариант - ***-дойди.Но останалите - нееееее!
104
3
 
9
 
! Отговори
иво преди 7 години
добре де за герб,бсп,дпс,патриоти разбирам ама за марешки кой *** ще гласува нз :)
103
11
 
2
 
! Отговори
Либерален демократ преди 7 години
Проблема на България е, че капитализма ни е комунистически. За да се оправиме требе да въведеме истински либерален капитализъм, без намеса на държават, както направиха Рони Рейгън и Меги Тачър. Всичко трябва да се приватизира - горите, водите, инфраструктурата, енергетика, полезните изкопаеми и златото, образованието, здравеопазването, комуникациите - всичко да се даде на компетентни западни копмании които могат да го стопанисват, само тогава ще се оправим.
102
6
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
До питащ Те хората извън София ще живеят чудесно след БСП и кризата която ще спретнат .