БСП до ГЕРБ – процент ги дели, но кой ще победи?

Борисов – най-харесван за премиер, управлението му с ПФ одобрявано
204
БСП до ГЕРБ – процент ги дели, но кой ще победи?
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Ако изборите бяха днес 29,7% от избирателите биха дали глас за ГЕРБ, а 28,7 на сто за БСП, сочи проучване на изследователски център "Тренд", направено по поръчка на "24 часа".

Още по темата

Данните засега сочат, че в следващия парламент ще влязат пет сигурни партии.

Привържениците на ГЕРБ и БСП изглеждат по-скоро твърди в намеренията си да отидат до урните на 26 март.

Сигурните участници в следващото Народно събрание към днешна дата освен ГЕРБ и  БСП са и Обединени патриоти, ДПС и новата партия на Веселин Марешки "Воля".

Големите две партии изглеждат с почти изравнена електорална подкрепа, като ГЕРБ все пак запазва минимална преднина пред своя опонент.

31% от всички анкетирани са на мнение, че ГЕРБ ще спечелят предстоящите предсрочни парламентарни избори, докато 27% считат, че победител ще е БСП. Над една трета не могат да преценят.

Почти 10% от запитаните декларират, че ще подкрепят Обединени патриоти, а 9 на сто – ДПС.

Проучването отчита ръст на подкрепата за формацията на Веселин Марешки, достигайки 6,5% от заявилите, че ще гласуват.

Засега под чертата от 4% за влизане в парламента остават Реформаторския блок с 3,4% подкрепа, "Да, България" с 2,3%, "Нова република" и АБВ с по 2%.

По време на провеждането на проучването АБВ и "Движение 21" подписаха споразумение за общо явяване на изборите, което може да окаже известна промяна в електоралните нагласи, уточняват авторите на проучването.

Същото се отнася и за обединението между ДОСТ на Лютви Местан и Народна партия "Свобода и достойнство".

Сред основните политически лидери българите считат, че най-подходящ за министър-председател на България е Бойко Борисов (23%), следван от Корнелия Нинова (19%), Красимир Каракачанов (7%) и Веселин Марешки (5%).
Обединените патриоти се нареждат с ГЕРБ и БСП като най-приемливи участници в следващата власт, докато на дъното в това класиране е ДПС.

За избирателите най-приемлива би била коалиция между  ГЕРБ и Обединени патриоти, която да поеме управлението на страната на изборите.

Като добър вариант се приема и коалиция между ГЕРБ, Патриотите и с партията на Веселин Марешки "Воля".

Близък е и резултатът на евентуално обединение между БСП и патриотите. По-ниски са стойностите на евентуална коалиция между БСП, Патриотите и Марешки.

61% от хората вече са решили за кого ще гласуват, а малко под една четвърт не са.

Малко над половината от българските граждани са оптимистично настроени за бъдещето на България, докато 36% са песимистите.

Най-младите са най-големи оптимисти, докато при хората над 60 години се наблюдава практически паритет между оптимистичните и песимистичните нагласи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До КостовКукунелия НЯМА да стане премиер.
100
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименАко бях млад загубеняк, щях да вдигна въоръжено въстание, в което ти щеше да бъдеш първа жертва;))) В момента ГЕРБ го гази танк и пехотен ботуш, може да е с червена петолъчка, ама е танк и това е лошо. Не можем да спрем кашика да мачка, танка прегря;)))
99
0
 
12
 
! Отговори
Хахо преди 7 години
Патриотарите с години си плюха в устите, ама пуста файда! Ако са по отделно ще видят парламента на снимка. Готови са да преглътнат всичката помия, но да са у парламенто, да капе.... За Болен изобщо не ми се коментира.
98
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Възрастните хора бленуват по социализма и припознават БСП като приемник на онази власт, само че това е огромна заблуда, тия са брутални крадци и обирджии, абсолютно безкруполни, способни да унищожат физически и финансово един цял народ, спомням си 1996 г., беше огромна трагедия, моля ви не ги допускайте до властта
97
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бибитко, ако беше прокарал лустрацията, както му предлагаше Христо Иванов, сега щеше да има паметник, по-висок и от ***.Ама го достраша и даде заден, както винаги, когато трябва да се вземе важно решение.
96
3
 
11
 
! Отговори
Питащ преди 7 години
До РеалистА ти знаеш ли как живеят хората ИЗВЪН София? И то в резултат на целенасочената, мутренска политика на ГЕРБ.
95
13
 
5
 
! Отговори
Костов преди 7 години
1997 г. Иван Костов назначава *** Нинова начело на две държавни дружества ,върла седесарка , а сеа г-жа Лъжа . Премиер ще става, пълна лудост .
94
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какъв Луканов,бе.Борисов е по-лош от Луканов и бай Тошо взети заедно.
93
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 96Хей невежо атакистче показваш ,че и правописа ти е тъжна картинка като вашият дребния, перхидроления........
92
0
 
9
 
! Отговори
реалист преди 7 години
герб-патриоти-марешкиилибсп-патриоти-марешкиили герб-бспили...илисглобката няма значение , формата ще е същата , а хората ще са все така грабени
91
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами защото Бибитко от Банкя още не си е върнал партийната книжка .Затова
90
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що не ги забраниха комунистите със закон?Всички са от едно котило.
89
10
 
10
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 7 години
Като знам откакто съм се родил кои фамилии са решавали съдбата ми на мен и децата ми ,как живея аз сега като пенсионер ,като се сетя на кой махахме по манифестациите ,а на ум псувахме ,никога няма ,ама никога повече да пусна бюлетина за БСП.станишевчета ,таковчета ,маковчета ,кирчовци ,курнелки ,гоцевчета и цял кош котило от бозайници родени със златна лъжица в устата от парите на народа.
88
1
 
9
 
! Отговори
реалист преди 7 години
БСП до ГЕРБ процент ги дели, но кой ще победи?че какво значение има?че това променя ли нещо?че българия има ли думата за "големите" неща?
87
6
 
6
 
! Отговори
Тинев преди 7 години
Който е бил член на БКП, няма право да заема длъжност в управлението на държавата!Какво по-просто от това?
86
11
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
След всяко управление на БСП следват кризи, глад и все по- бедни хора . Луканова зима 1991г. Виденова хиперинфлация 1997 г . Грабежи КТБ и Белене и т.н. и т.н.
85
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 88Ти със сигорност си от най-долните политически ***. Като имам впредвид нашите "работливи" депутати и това че политиците са най скъпо платените ми е ясно и защо ти говориш така. Прочети Евростат и ще видиш че от българите има доста по-мързеливи ,защото след нас са Французите,Германците, руснаците ,датчаните и други ...така че тази дъвка на нашите акули бизнесмени я прибутай някъде другаде...
84
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нито комунизмът нито капитализма са ни като хората.Що не се оженят Корнелката и Боко.Понеже са си лика прилика по обещанията и лъжите.
83
13
 
4
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Аз ще гласувам за Марешки, само той доказа на дело, че може да свали бензина и да вдигне заплатите.
82
5
 
11
 
! Отговори
Георги Шопов преди 7 години
Герб яко плащат за"реитинг" и социолозите лапат яко и пишат каквото искат от тях...Но народа гласува а не социолозите а тои би шута на сганта на герб