На наши разноски депутати при... лемурите в Мадагаскар, пингвините в Антарктида

Над 5 млн. лева са похарчили народните избраници за командировки
41
На наши разноски депутати при... лемурите в Мадагаскар, пингвините в Антарктида
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

213 000 лева на месец. Толкова пести бюджетът от това, че парламентът не работи в момента. Така за 2 месеца без парламент държавата е спестила цели 426 666 лева.

Базата за тези сметки са изхарчените от депутатите пари за командировки и посрещането на гости от чужбина през последните 2 години. В тази сметка не влизат редовните разходи за заплати на депутатите, поддръжка на сградите и т.н.

Като цяло сумарният бюджет на парламента е 53 млн. лв. годишно, или средно 4,416 млн. на месец. Справка, с която разполага Нова тв показва, че за 2 години работа 43-тият парламент е изхарчил над  5,120 милиона лева за командировки в чужбина, пътувания в страната и представителни разходи.

Има екзотични маршрути, по които само избрани депутати са пътували. Сред тях са Замбия и Мадагаскар.

До Замбия е летял лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов за среща на парламентарните секретари, а до остров Мадагаскар – трима депутати по линия на франкофонството. Един от тях е реформаторът Борис Станимиров. Той може да се похвали и с още една екзотична командировка – тази до Антарктида.

Според него е имало полза и от двете пътувания, защото било важно да се показва България пред света.

По пътувания зад граница първенец е Кристиан Вигенин от БСП, но по разходи, направени в чужбина, го води Румен Йончев от БДЦ.

Вигенин обясни, че проблемът, е че при такива събития родните депутати трябва да използват същия хотел и инфраструктура като останалите участници и така са лишени от възможността да търсят по-евтини места за настаняване.

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт пък е един от депутатите, които често са отказвали пътуване в чужбина. Според него доста от тях са напълно излишни и като пример посочи визитите на българските делегации при папата.

Той добави, че депутат от БСП е искал да заяви участие в конференция в Дания, като само за една нощувка парламентът е трябвало да плати няколко хиляди евро. Байрактаров обаче отказа да назове името на народния избраник.

Като цяло народните избраници са пътували 2 пъти повече в страната, отколкото навън. Малко над 1 милион лв. са похарчени за задгранични командировки срещу 2 милиона и 800 хиляди за пътувания до избирателните райони.

Първенец в тази графа е червеният Таско Ерменков, който беше депутат от Сливен. Той обаче твърди, че много често е пътувал с личната си кола, за да се срещне с избирателите си.

Пари се харчат и за домакинства на срещи. Над 1 млн. за 2 години са дадени за посрещане на гости и  организиране на мероприятия. И все пак направените от депутатите разходи са една десета, от това което държавата се готви да похарчи за изборите на 26 март – цели 50 млн. лв.

В парламентарната хазна обаче има и приходи. Около 200 000 лева от събрани глоби за неоправдани депутатски отсъствия. Или ако ще обобщаваме - по около 1000 лева средно е платил всеки депутат за самоотлъчки. Разбира се, това е усреднена стойност, защото в 43-тия парламент е имало отличници - постоянно на линия в парламента, има и такива, които са идвали само за по няколко дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
4
 
18
 
! Отговори
Петър Папазов преди 7 години
Тъпо! Народните представители да не ходят никъде защото парите били на народа?!? Идиотизъм! По-важно е кои и как ги избираме. И още -без тях не може!!!
33
0
 
21
 
! Отговори
реалист преди 7 години
И аз искам да отида с народни пари до там, но не мога да стана депутат. Някой знае ли как се става? Умен ли трябва да бъде човек, красив ли или да умее нещо друго?
32
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Слави Трифонов заяви, че ще протестира сам пред Народното събрание, ако не се приемат решенията на референдума. Трябва да бъде подкрепен!
31
0
 
20
 
! Отговори
някой преди 7 години
Да, това са немалки излишни разходи с неизвестен ефект.Но! Избън темата е, но никак не е маловажно.Мен ме тревожи друго, свързано с предстоящите избори - след като се въведе задължителното гласуване, защо партийните субсидии останаха толкова високи?????????Представям си какви милиони ще приберат няколкото партии.Мисля, че към момента плащането е 11 лв. на гласувал.Защо никой не повдига този въпрос, а всички се спотайват и мълчат.Амииии, няма да гласувам, ако това не се промени.
30
0
 
25
 
! Отговори
СС преди 7 години
Пожелавам им на всички еднопосочна командировка в Антарктида, без екипировка! :)
29
1
 
25
 
! Отговори
чужденеца преди 7 години
Ето откъде идва стъкмистиката,българите пътуват много,значи имат пари..
28
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега ще добавим и...."новите лица, носители на промяната". Там ще правят разследващата журналистика....
27
3
 
22
 
! Отговори
дфб преди 7 години
БСП са изедници мръсни!! Изберете ги пак пейзани такива и ще видите децата си просяци!!
26
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до ЛЛ. Парламата е нужна на селянжърите! Ако на теб не ти върши работа на тях им върши! Къде другаде ще намерят този гювеч? Ами никъде! За нищо вършене и лежане да ти плащат да се ползваш с имунитет да се возиш на лимузини да ядеш без пари да спиш безплатно е кой ще се откаже от това? Ами никой? А й най важното след като има оФце да им плащат още по добре! Излезнахте ли да протестирате за да промените нещата? Не! Е тогава как ще се промени нещо? Не! Нищо няма да се промени ще ви клатят още 100 г
25
0
 
24
 
! Отговори
СЕВЕРОЗАПАД преди 7 години
А някои от тях дали е ходил в Галиче ? Или сега ще отидат....... Ценко да видят ,може и пеша Крушовица е през баира .
24
1
 
32
 
! Отговори
лл преди 7 години
аз се питам защо изобщо ни е парламент депутати. Ами вече 28 години виждаме, че този модел се проваля в БГ и страдаме масово. Защо да не го закрием този парламент, за кво ни е, каква полза от него? Някой ще ми обясни ли ?
23
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха,ха,ха.Тези,които сега ви обещават мед и масло да потече от чешмите ви,ако ги изберете,ще продължат да ви стрижат като овце,както досега,а те ще се возят на бронирани джипове и лимузини,пазейки се от народната любов и пак ще си ходят на воаяжи в чужбина,и още повече ще харчат и ще ви вдигат данъци,такси,винетки,ток,парно и за каквото се сетите още,а заплатите ви все така ще си останат на точката на замръзването,а за пенсиите дори няма какво да говорим.Стабилна мизерия,гарантирана от депутатите
22
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да идат на Антарктида всичките и хич да не се връщат!!!
21
4
 
30
 
! Отговори
До 6 преди 7 години
Абсолютно си прав.Нова тв е на хранилката на ГЕРБ.Толкова много им личи,че и най-непредубедените вече го разбраха.
20
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Затова са всички мераци за парламента.Ако се събираха само 4 пъти в месеца да приемат някой и друг закон,като им се плащат само командировъчни/на тези,които са от провинцията/,а през останалото време всеки упражняваше друга професия,щяха да се спестят много народни средства и нямаше да има такъв наплив за депутати.
19
0
 
39
 
! Отговори
Живот с капела преди 7 години
Прочетох статията с болка. За едни има, за други - няма. Знаем какъв е халът на повечето българи. Все няма, няма, няма... А нашите избраници - ЖИВОТ С КАПЕЛА. Всичко е наред объркано... С тия пари - и минималната заплата ще скочи, и пенсиите ще скочат... Да, ама не!
18
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Аноним 18Сам, сам се люлея, защото акъл нямам, защото съм подъл, мързелив и страхлив, защото гледам да натопя съседа, защото се радвам той да е зле, а аз да съм добре, защото все гледам на мен да е добре, а не мисля за другите и не ми идва на акъл, че утре, като я караме така, и на мен ще ми е зле. Защото съм подмазвач, въртя се около партиите-банди на власт ... гоня кокалчето, само за мен да е...
17
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гледах едно конспиративно видео за това, че напоследък прекалено много световни лидери били в Антрактида и сигурно там става нещо и се готви Апокалипсиса. Обаче щом са поканили и българския Реформаторски блок, няма причини за безпокойство - обикновени екскурзии на народни разноски.
16
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 10Ама какви лимузини бе, човек? Защо? Ами че и тия халог.ци са като теб служители на заплата, давана им от народа, но е 12 пъти по-голяма от минималната РЗ. Защо не пътуват с градския транспорт, не се хранят в ресторантчето отсреща, а не в специален "стол". Жилището им плащаме ние, та дори и тоалетната хартия. Стига привилегии! Да плащат от заплатата си. Това у нас изобщо не е демокрация, а хибрид от колониализъм, робовладелство и крепостничество! Но на *** народ - това му се пада.
15
0
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма лошо от командировки, но да излязат и да се отчетат отидохме до Мадагаскар срещнахме се с този и този и сключихме договори за ... и ползите да България са за .. милиона или отидох в Антарктида и сключих договор за доставка на лед през лятото, така ще спести нуждата от хладилници, а и след разтапянето му ще има чиста вода от няколко века и т.н. А не отидох задните ми части свят да видят!