На наши разноски депутати при... лемурите в Мадагаскар, пингвините в Антарктида

Над 5 млн. лева са похарчили народните избраници за командировки
41
На наши разноски депутати при... лемурите в Мадагаскар, пингвините в Антарктида
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

213 000 лева на месец. Толкова пести бюджетът от това, че парламентът не работи в момента. Така за 2 месеца без парламент държавата е спестила цели 426 666 лева.

Базата за тези сметки са изхарчените от депутатите пари за командировки и посрещането на гости от чужбина през последните 2 години. В тази сметка не влизат редовните разходи за заплати на депутатите, поддръжка на сградите и т.н.

Като цяло сумарният бюджет на парламента е 53 млн. лв. годишно, или средно 4,416 млн. на месец. Справка, с която разполага Нова тв показва, че за 2 години работа 43-тият парламент е изхарчил над  5,120 милиона лева за командировки в чужбина, пътувания в страната и представителни разходи.

Има екзотични маршрути, по които само избрани депутати са пътували. Сред тях са Замбия и Мадагаскар.

До Замбия е летял лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов за среща на парламентарните секретари, а до остров Мадагаскар – трима депутати по линия на франкофонството. Един от тях е реформаторът Борис Станимиров. Той може да се похвали и с още една екзотична командировка – тази до Антарктида.

Според него е имало полза и от двете пътувания, защото било важно да се показва България пред света.

По пътувания зад граница първенец е Кристиан Вигенин от БСП, но по разходи, направени в чужбина, го води Румен Йончев от БДЦ.

Вигенин обясни, че проблемът, е че при такива събития родните депутати трябва да използват същия хотел и инфраструктура като останалите участници и така са лишени от възможността да търсят по-евтини места за настаняване.

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт пък е един от депутатите, които често са отказвали пътуване в чужбина. Според него доста от тях са напълно излишни и като пример посочи визитите на българските делегации при папата.

Той добави, че депутат от БСП е искал да заяви участие в конференция в Дания, като само за една нощувка парламентът е трябвало да плати няколко хиляди евро. Байрактаров обаче отказа да назове името на народния избраник.

Като цяло народните избраници са пътували 2 пъти повече в страната, отколкото навън. Малко над 1 милион лв. са похарчени за задгранични командировки срещу 2 милиона и 800 хиляди за пътувания до избирателните райони.

Първенец в тази графа е червеният Таско Ерменков, който беше депутат от Сливен. Той обаче твърди, че много често е пътувал с личната си кола, за да се срещне с избирателите си.

Пари се харчат и за домакинства на срещи. Над 1 млн. за 2 години са дадени за посрещане на гости и  организиране на мероприятия. И все пак направените от депутатите разходи са една десета, от това което държавата се готви да похарчи за изборите на 26 март – цели 50 млн. лв.

В парламентарната хазна обаче има и приходи. Около 200 000 лева от събрани глоби за неоправдани депутатски отсъствия. Или ако ще обобщаваме - по около 1000 лева средно е платил всеки депутат за самоотлъчки. Разбира се, това е усреднена стойност, защото в 43-тия парламент е имало отличници - постоянно на линия в парламента, има и такива, които са идвали само за по няколко дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много е хубаво, че са отишли на май.ната си, лошото , е че са се върнали.
13
0
 
60
 
! Отговори
Перко преди 7 години
Хубаво ходили в Замбия, ама защо са се върнали ... :)
12
1
 
49
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Докато има овце все ще се намерят и овчари, които да ги стрижат. Факт !
11
0
 
47
 
! Отговори
маке преди 7 години
прав е бил бай Тошо ко рече он тва е депутати имаше две седмици от годинатаа истината е че демократията е едно недоносче щом по закон приравнявате гласа на един цига...... с този на един професор или лекар не случайно още от време оно се е избирал един вожд цар и той е бил най кадърнио после се пръкнали еврейте и парите и се появила демократията
10
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Доста повече се спестява от липсата на депутати. Към тези 213 хил трябва да се добави и някой и друг милиард месечно, че сега почти не се краде.
9
3
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко още доказателства му трябват но този заспал и *** народ???По статистики Бойко е най предпочитания за трети път. Това е достатъчно за да стане ясно че тази страна е обречена. В лицето ви крадът, лъжат и ви обичат на мизерия. Като дойдат изборите, отивате и сами си избирате палачите. Били те ГЕРБ, БСП или когото и да е. Това са нагли, егоисти работейки за личните си интереси. Но българския народ е в безкрайна летаргия, като се събуди, няма да има страна вече
8
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добри сметки, ако може без този разход ще е страхотно, но поне да го намалим!Ако народните храненици са само 100, колко ще се спести?Защото ще им трябва и по-малко администрация, по-малко нови лимузини и т.н. по-малко от всичко!
7
6
 
27
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Оф, добре че не плащам данъци в БГ! :)
6
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Горките лемури и пингвини ;(
5
5
 
41
 
! Отговори
И??? преди 7 години
И ПОНЕЖЕ ТОВА ГО КАЗВАТ В НОВА ТВ НЕ КАЗАХА КЪДЕ СА ХОДИЛИ ДЕПУТАТИТЕ ОТ ГЕРБ ТЕ СА ТОЛКОВА "СКРОМНИ" СТОЯЛИ СА В ПАРЛАМЕНТА И СЕ ЧУДИЛИ С КАКВО ДА ОПЛЮЯТ БСП
4
0
 
41
 
! Отговори
Рино преди 7 години
Маймуните отишли при лемурите.
3
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пратете ги при лемурите и да не се връщат.
2
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАГЛЕЦИ!!!! Това са "народните" избраници! Всички го знаем но мълчим, вместо да вземем по едно паве и пред служебният вход... гаврят се с нас пред очите ни, подиграват ни се, приказват си колко *** е народа...и всичко си тече мирно и кротко.
1
0
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Извода какъв е? Тези хора въобще не ни трябват.