На референдум или не: Народът за мажоритарни избори е!

И днес да има допитване, резултатът от него ще се повтори
14 фев 2017 18:42,
38
На референдум или не: Народът за мажоритарни избори е!
Снимка: архив Булфото

На референдум или без него народът е за промяна на избирателната система и въвеждане на мажоритарни избори.

Това показват данните от социологическо проучване на изследователски център "Тренд", проведено по поръчка на "24 часа". Изследването е направено между 2 и 9 февруари сред 1002 пълнолетни български граждани.

То е проведено "лице в лице" и е представително за пълнолетното население на страната.

Още по темата

Според резултатите от него 67% от всички български граждани декларират, че са гласували на последния референдум, иницииран от Слави Трифонов.

От гласувалите 80% са подкрепили въвеждането на мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура. Данните почти изцяло съвпадат с крайните резултати от прякото допитване.

От "Тренд" са тествали дали дебатът "за" и "против" изцяло мажоритарното гласуване, който последва референдума, е променил мнението на хората. Социолозите питали онези, които са участвали в допитването, дали ако то отново се проведе, ще променят отговорите си.

82% от тях биха потвърдили отговора си, че са за въвеждането на мажоритарна избирателна система в два тура. Само 10% от тях биха сменили своя вот.

Социолозите са изследвали и коя е най-предпочитана избирателна система сред всички българи, а не само сред гласувалите на референдума.

Данните показват, че мажоритарната избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура се предпочита от най-много от отговорилите - 37% от всички български граждани.

Малко под 25 на сто са на мнение, че трябва да се въведе смесена система, а само 11% искат да остане настоящата пропорционална избирателна система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари