На референдум или не: Народът за мажоритарни избори е!

И днес да има допитване, резултатът от него ще се повтори
14 фев 2017 18:42,
38
На референдум или не: Народът за мажоритарни избори е!
Снимка: архив Булфото

На референдум или без него народът е за промяна на избирателната система и въвеждане на мажоритарни избори.

Това показват данните от социологическо проучване на изследователски център "Тренд", проведено по поръчка на "24 часа". Изследването е направено между 2 и 9 февруари сред 1002 пълнолетни български граждани.

То е проведено "лице в лице" и е представително за пълнолетното население на страната.

Още по темата

Според резултатите от него 67% от всички български граждани декларират, че са гласували на последния референдум, иницииран от Слави Трифонов.

От гласувалите 80% са подкрепили въвеждането на мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура. Данните почти изцяло съвпадат с крайните резултати от прякото допитване.

От "Тренд" са тествали дали дебатът "за" и "против" изцяло мажоритарното гласуване, който последва референдума, е променил мнението на хората. Социолозите питали онези, които са участвали в допитването, дали ако то отново се проведе, ще променят отговорите си.

82% от тях биха потвърдили отговора си, че са за въвеждането на мажоритарна избирателна система в два тура. Само 10% от тях биха сменили своя вот.

Социолозите са изследвали и коя е най-предпочитана избирателна система сред всички българи, а не само сред гласувалите на референдума.

Данните показват, че мажоритарната избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура се предпочита от най-много от отговорилите - 37% от всички български граждани.

Малко под 25 на сто са на мнение, че трябва да се въведе смесена система, а само 11% искат да остане настоящата пропорционална избирателна система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
ШАРАН БГ преди 7 години
Добри бяха въпросите за Референдума /6 -шест- на брой/ Защо бяха орязани от политическата върхушка? Тя се уплаши, че ще измъкнат изпод оядените им *** топлите кресла. И сега отново същите ще Ви призовават да гласувате ! За тях, естествено!! Не ставайте смешни.... Защо имаме съд с гръмкото име "конституционен", когато той узаконява всичко противоконституционно / разбирайте - противанародно, антибългарско / И аз недолюбвам Сл.Трифонов, но Референдума бе поискан от народа, за народа !!
19
0
 
3
 
! Отговори
Някой преди 7 години
До Анонимен26Ми те и сега ни управляват такива като Ценко и Митьо. Че даже и по- нагли от тях са сегашните.
18
2
 
9
 
! Отговори
Нели преди 7 години
Като ви чета коментарите, оставам с впечатлението, че сте доволни от сега действащата система и представляващите ни депутати. Тогава защо да правим избори - да се гласува да останат още един мандат депутатите от предишния парламент. По този начин ще спестим пари, а и няма да ни нервят новатори и нови лица. Заслужаваме си дереджето на което сме!!!
17
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 22На първо четене се сещам , че Ценко Чоков ще стане депутат . Следващия е Митьо-очите .
16
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако днес се повтори референдума, самостоятелно, без да се закача към избори, Славчо ще изпадне в дълбока скръб! Опита се да се повози на гърба на кандидт-президентите и се помисли за велик. Нека да пробва пак и тогава пак ще говорим! Ако хване 10% - 15% черпя!
15
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Просто е . Изборите струват пари. Много пари! Ха сега да си отговорим на въпроса кой в тази държава има пари. Ако някой ме убеди, че честни, почтени и морални хора, разбирай мислещи за обществения интерес, а не само за личния си келепир, имат пари и могат да спечелят избори, нека има мажоритарни избори. Тази инфантилна идея, откровено чалгарска, единствено ще ни запрати директно във феодализма и в ръцете на дерибеите. Трябва ли да забранят мисленето, за да се замислим?
14
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И мажоритарната система и машинното гласуване имат само една цел -вкарване на държавата в една безумна спирала на казуси и нестабилност. Както е казал народа -"в мътна вода риба се лови". Лека полека, малко по малко руските *** призовават за референдум за излизане от ЕС и НАТО........... Та кой има интерес от дестабилизирана България??
13
10
 
9
 
! Отговори
наблюдател преди 7 години
Аз пък винаги съм контра. На референдума гласувах против мажоритарния вот и сега бих гласувал против.
12
4
 
17
 
! Отговори
заключение преди 7 години
Тая статия заслужава тазгодишната нобелова награда за математикаАвторката е успяла да докаже че 37% е по-голямо число от 51% а и че чак 37%=100%
11
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Възмутенкои хора прецаква ,че не стоплям , тия от герб ли? цецко цецка и кратунтримата ....абе доньо донев
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Гоцеконграджулейшон
9
4
 
13
 
! Отговори
буда преди 7 години
До Гоцеа ти си образована кратуна от банкя мнооооооого тенкю
8
19
 
29
 
! Отговори
Гоце преди 7 години
Поредната журналистическа идиотщина. Наистина- най- ниската степен на човешкото падение се нарича журналист. Само една четвърт от населението на България е за мажоритарните избори на *** Славчо. Това са най- простите, глупави и необразовани българи, които слушат помиите на тоя учиндолски ***.
7
8
 
37
 
! Отговори
Неделя преди 7 години
Хората гласуваха за това, защото искат някаква промяна. Иначе мажоритарните избори са едно голямо пре****не за народа.
6
11
 
21
 
! Отговори
Възмутен преди 7 години
И как точно ще помогне мажоритарната система? Прецаква хората, които не подкрепят големи партии, а те от своя страна още повече се закопават във властта.
5
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Надя Николова 3Още по-зле е! И моля Ви се, не обиждайте стадото, защото животинките са по-умни от хората. Те си избират водачите сред най-силните, най-умните и жизнеустойчиви индивиди и НИКОГА НЕ ГРЕШАТ!!! А хората......ВИНАГИ ГРЕШАТ! Значи сме по-*** от тях! Например, да сте чували за ***, която се е простреляла в главата??? Значи хората още за нищо не ставаме! А колкото до Слави....като си спомня как народа се прехласваше по Барека, та по тъпотиите на слави ли няма да се подведе????
4
8
 
18
 
! Отговори
314 преди 7 години
Г-жо АлександроваКак успяхте да напишете такава абсурдистична статия?Цели 10% от подкрепилите мажоритарния вот сега биха гласували против негоОт допитването между всички българи мажоритарния вот е с подкрепа от 37% а останалите 63% предпочитат други видове системи за изборитеНе ми се вижда мнозинството да иска точно тая система
3
7
 
13
 
! Отговори
до надето преди 7 години
като гледам какви глупости са ти платили да пишеш, ти не можеш да мислиш "самостоятелно"
2
20
 
23
 
! Отговори
Надя Николова преди 7 години
Според мен хората гласуваха без да знаят нищо за мажоритарната избирателна система.Подведоха се по сладките приказки от 1001 нощ на Славчо понеже като стадо имат нужда от водач,защото не могат да мислят самостоятелно.
1
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От Атака ще пометнат :(