Царя иска в ерата на технологиите да гласуваме... по пощата

Сакскобургготски към властта: Осигурете вота зад граница!
15 фев 2017 15:00,
125
Царя иска в ерата на технологиите да гласуваме... по пощата
Снимка: архив, Булфото

Редно е държавата да положи усилия да улесни вота на своите граждани по света и да гарантира неговата сигурност. Това се казва в позиция на Негово Величество цар Симеон II, разпространена от пресофиса му.

В позицията се посочва още: "Промените в изборното законодателство е тема, която се появява периодично в повечето демократични страни. Достатъчно е да възникне някакъв проблем в изборния процес или изборните резултати на някоя политическа сила да се разминава с нейните очаквания, както и други обективни несъвършенства на системата, за да се "възпламени" дебата около изборните правила.

България не е изключение. Свидетели сме и на последните промени в законодателството у нас, за които едва ли не с изненада научихме и за които липсва още необходимата техника. Ясно е, че изборните промени са част от демокрацията и желанието за постоянното им коригиране съвсем не е негативно. Те са показателни за големите очаквания и особена чувствителност на обществото към начина, по който функционира политическата система и легитимността на управлението в страната, защото не бива да забравяме, че чрез изборния процес се изявява народната воля. В този смисъл дебатът около това дали да има или не реформи в изборното законодателство е винаги полезен и съвсем не отслабва демокрацията".

По думите му правото на глас е не само основно право, гарантирано от Конституцията, но и граждански морален дълг, чрез който всеки един от нас допринася за доброто функциониране на демократичната система.

"Институциите и държавната власт имат задължението, от своя страна, да осигурят възможност на хората да изразят своята изборна воля и да посочат своите избраници в управлението. Нещо повече държавата е длъжна да премахва пречките пред гражданите да упражнят правото си на глас", пише той.

Сакскобургготски твърди, изборната ни система има известни пропуски по осигуряването на правото и задължението на българските граждани извън страната да гласуват.

"Тези пропуски се повтарят и може би е редно да помислим за въвеждането на други форми, още повече, че сме в ерата на технологиите, а и ние българите заслужено се гордеем с успехи и добри специалисти в тази област. В много европейски страни е въведено гласуването по пощата, и макар че също има някои недостатъци, е една доста по-удобна за гражданите в чужбина форма да участват в изборния процес.

Със сигурност ще бъде и по-евтино упражнение от досегашното формиране на секционни комисии извън България, изпращане на бюлетини, на членове в комисиите от администрацията, заплащане на престоя им там, както и разходите за наемане на помещенията за гласуване, където това става извън дипломатическите ни мисии.

Абсолютно непрактично и излишно е, лично на мен ми изглежда, например превозът на апаратите за машинно гласуване по цял свят, каквото престои на сегашните парламентарни избори. В името на това да улесним правото на българските граждани по света, а и да спестим държавни средства и енергия на администрацията ни, си заслужава да изучим опита на други страни като например Испания, която със сигурност има много повече свои граждани, извън територията си, и която въпреки някои дребни проблеми в системата, успешно прилага вота по пощата в чужбина.

Крайно време е да помисли и да видим варианти за гарантиране сигурността на така подадения вот. Доводът, че се "страхуваме" от вота по пощата, заради хипотетичната възможност за подмяната му, не е достатъчен, за да се откажем от него завинаги. Разбира се, че също толкова важно, като осигуряване достъпа за гласуване и е и гарантиране автентичността на този вот, но и сега отчитаме доста пропуски в този смисъл. У нас има достатъчно добри специалисти, които на базата и на опита на други европейски страни, биха могли да разработят една достатъчно надеждна система", настоява Царя.

Според него е редно държавата да положи усилия да улесни вота на своите граждани по света и да гарантира неговата сигурност.

"Зная, че сега вече сме на прага на изборите, които най-вероятно отново ще минат под знака на формиране на опашки и недостиг на секции в чужбина, и не е реалистично да се правят промени, но нека около другите дебати в тези предизборни дни се замислим за бъдещото и не протакаме въвеждането на по-модерни методи на гласуване. Нашите сънародници по света го заслужават", заключава Симеон Сакскобургготски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблемът в България не е толкава честността на изборите, а че право на избор да ти определят бъдещето се дава на огромен процент нискообразовани npocтаци.
83
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Царят е прав, но политиците и обществото не са узрели за такава идея.
82
0
 
0
 
! Отговори
Историческа справка преди 7 години
Когато фашистите на Мусолини печелят изборите в Италия през 1922 г. след масови машинации на изборите един Италиански дапутат ( не му помня името) Казва: " Какъв срам. Такива машинации не е имало дори на изборите в България." Мисля, че е показателно
81
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Царят на крадците много обича да получава парите в пощенски плик!
80
0
 
3
 
! Отговори
Няма лошо преди 7 години
В много държави в ЕС с по-висок стандарт също се гласува И по пощата.
79
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВИКНИ ХИСАРСКИЯПОП КАТО УМРЕЦАРА ДА ПЕЕ НА ПАНАХИДАТА НА ГЕРБ
78
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама какъв цар е Мони,то и цар Киро е цар колкото него.
77
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДОКАТО ЦАРЯ Е ЖИВ ТИКЭАТА ПИНОКИО ИГРОБЩЕ СА В ПАРЛАМЕНТА НО НЕМА ДАСА В ПАРЛАМЕНТА ДОЛУ *** НАТО И РАЗПАД НА ЕС ИГРОБ
76
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
tova NE E PRIKAZKA TA CARA DA IMA DUMATAAKO ISKA GELOTINA SHTE MU DADETELI
75
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този мързеливец -ленивец и по пощата и по въздуха ако може ще пледира за гласуване.
74
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много е нескопосано заглавието на статия
73
1
 
0
 
! Отговори
Klon преди 7 години
"Vashite dobri pari v nashite dobri race" - nova seria po bg tv kanal. V glavnata rolia g-n Simeon.
72
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някакво негово си "величество" нещо искало. През съответния ми е.Освен това изобщо не ме интересува тоя крадлив ***.
71
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя *** не знам на кой е цар, но на мен не мие.Ако дойде да ми изччисти мазето - ще му дам 5 лева...Шмекер крадлив е той.
70
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Цар от БСП-уникално - Цар от БСП, това е уникално !че какво му е уникалното, нали кoмyндepитe се имат за уникати!
69
1
 
7
 
! Отговори
до неразбралите преди 7 години
Ами комунистите с цел не го убиха.Знаеха, че ще им трябва.Това да бъдеш агент е важна задача.Умните са двойни или тройни агенти.
68
10
 
3
 
! Отговори
негово величество преди 7 години
Само негово величество може да оправи България.Човека е гол като пушка и винаги е работил за народа.Винаги е избирал министри с безупречна репутация .Истински кобург и патриот .Време е на бял кон да си дойде и да приватизира останалата си бащиния
67
1
 
7
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
И този крадец получи SMS от Господ, както Плювналиев.Анатема трижди.
66
2
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Царю честити,май по-мили са ти българите в чужбина,отколкото българите в България?Не забравяй,че те са мнозинството от гласоподавателите,все пак идват избори,нали така?
65
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АндрешкоФакса прекъсва и бюлетината не се знае каква е пратена.