Сергей Станишев се поправи, каза "Не" за СЕТА

Петима от 17 български евродепутати гласуваха срещу споразумението
Обновена: 15 фев 2017 23:03 | 15 фев 2017 18:03, Никола Димитров
29
Сергей Станишев се поправи, каза "Не" за СЕТА
Снимка: Reuters, архив

Сергей Станишев поправи гласа си от "Да" на "Не" в окончателния протокол по гласуваната днес от Европейския парламент ратификация на търговското споразумение между ЕС и Канада СЕТА.

Още по темата

След разпространяване на окончателните резултати от вота, с който споразумението беше одобрено с 408 на 254 гласа и при 33-ма въздържали се, Станишев е единственият евродепутат с корегиран вот.

От справката от поименното гласуване става ясно, че българските евродепутати от БСП - Георги Пирински, Петър Курумбашев и Момчил Неков са гласували против СЕТА.

От социалистите единствен Пирински обясни позицията си. Според него стокооборотът ще се увеличи с 0,02% чрез СЕТА, а над 200 000 работни места в Западна Европа ще бъдат загубени.

Според Пирински споразумението не дава достатъчни гаранции за защитата на трудовите права и интереси на работниците. Депутатът, който беше докладчик по СЕТА за комисията по заетост на Европарламента не отрича, че в резултат на споразумението заплатите ще се увеличат, но според него това ще увеличи социалното разделение в Европа, тъй като увеличението ще важи за квалифицираните работници.

Парламентарната група на социалистите се разцепи при гласуването, като 67 от 190-те нейни депутати не се подчиниха на партийното решение да се подкрепи ратификацията на търговското споразумение.

Срещу партийното решение е гласувал и Ангел Джамбазки от ВМРО, който членува в групата на консерваторите в Европейския парламент. Неговият съпартиец Николай Бареков изобщо не е участвал в гласуването. От либералите  Наджми Али не е гласувал, а останалите трима депутати от ДПС - Филиз Хюсменова, Искра Михайлова и Илхан Кючук са го подкрепили.

Евродепутатите ГЕРБ Мария Габриел, Ева Майдел, Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Владимир Уруев и Емил Радев, са гласували "за" СЕТА.

Представителят на Реформаторския блок Светослав Малинов също е "за".

Така от 17 български евродепутати за ратификацията на СЕТА са гласували 10 души, 5-ма са против, а двама не са участвали във вота.

Търговското споразумение между ЕС и Канада ще влезе в сила от 1 март, като ще премахне 99% от неземеделските търговски мита. По данни на Европейската комисия това ще доведе до поевтиняване на канадските стоки на европейския пазар с 8-12%, ще увеличи европейската икономика с 11,6 млрд.евро годишно и ще спести на фирмите 500 млн евро от вносни такси и мита. Споразумението за първи път ще даде възможност на европейските компании да участват в обществените поръчки на канадското правителство на национално и на регионално ниво и ще доведе до взаимно признаване на университетските дипломи.

За българите ще има още една полза от него - отпадането на канадските визи от 1 май за притежателите на стари визи за САЩ и Канада и от 1 декември за всички останали.

Споразумението ще се прилага временно до ратифицирането му от 28-те национални парламенти на страните членки, включително българското Народно събрание.

Очаква се идната седмица Латвия да стане първата европейска държава, чиито национални депутати ще одобрят СЕТА.

Споразумението беше подписано от всички държави членки и от Канада през октомври 2016 г.


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
18
 
! Отговори
националист преди 1 година
Този плазмодии където се извини и се прегърна с Местан!В затвора всички
22
0
 
20
 
! Отговори
Циник преди 1 година
Мария Габриел...Нажди Али...Ева Майдел...за коя държава говорим, че нещо се обърках?
21
2
 
20
 
! Отговори
Иванова преди 1 година
Господин Димитров,
Смятате ли, че написаната от Вас статия на тема "СЕТА" отговаря на журналистическите стандарти за професионална етика?
Не мислите ли, че трябва статията да бъде коригирана, с цел запознаване на аудиторията с всички негативи и позитиви на споразумението, както и с цел спазване на правилото за обективно отразяване?
20
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който има слаба памет, да гласува за тия мошеници, които съсипаха държавата и изгониха толкова много хора от родината им.
19
0
 
23
 
! Отговори
Гоуем джумбуш рииш! преди 1 година
От сектата му набиха канчето на С-гeя, та немедленно изтичкал да подправя протокол. Имало грешка в устройството за гласуване рииш ли, сякаш това са устройства като у нашия парламент!
18
11
 
25
 
! Отговори
МРАВКА преди 1 година
ВСЕ ОЩЕ ИМА ШАНС ДА СЕ СПРЕ САТАНИНСКИЯТ ДОГОВОР СЕТА И ДА НЕ ЯДЕН ГМО ПРОДУКТИ."БЪЛГАРСКИТЕ" ЕВРОДЕПУТАТИ ГЛАСУВАЛИ С ДА СА ДОЛНИ НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ НЕ ИЗРАЗЯВАЩИ ВОЛЯТА НА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД.ПИКАЯ ВИ НА БЕЗВИЗОВИЯ РЕЖИМ ЗА КАНАДА,КОЛЦИНА ЩЕ ПЪТУВАТ ЗА ТАМ?
17
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България има голям потенциал да търгува с цивилизования свят в което няма нищо лошо а не с Туземци които лъжат и създават само проблеми
16
1
 
28
 
! Отговори
Sgt.Pepper преди 1 година
Хайде - Филиз Хюсменова и Илхан Кючук са български турци, разбирам, че са избрани в европарламента. Ама какви са тия Ева Майдел, Мария Габриел и какво точно ги свързва с България?
15
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спомням си Станишев как отиде на един митинг в Скопие и говори нс него на английски, е такива са всички червени, ПРЕДАТЕЛИ
14
11
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След партийните инструкции на ГЕРБ за подкрепяне на вота, не смятам, че те някога пак ще се домогнат до властта!
И колко странно, сега БСП ми се струват по-симпатични, обаче не мога да забравя поразиите, които направиха и те при всяко тяхно докопване до властта.
Искам алтернатива, за която да гласувам, но не тези измислените на Х.Иванов и на Н.Бареков.
Май е настанало време всички да бъдат изметени и нови хора, истински патриоти да ги заменят.
13
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Думата "корЕгирн" на майчин ли е?
12
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки който цитира недуразумението Фараж, е същия некъдърник като него.
11
24
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво! СЕТА е хубаво нещо за Европа и Бг. Ползите са очевидни. Само хора прокарващи чужди/руски интереси, могат да гласуват против нея.
10
3
 
31
 
! Отговори
Магазинера преди 1 година
До ***
Наистина само *** може да брани или да цитира Фараж - човекът, който нагло лъжеше избирателите по време на кампанията за британския референдум, а след това си взе шапката и им каза да се оправят. Разбира се, без да се отказва от евродепутатската си заплата. Щото кинти нали, далавера. Брато
9
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Администраторът в този сайт добавя правописни грешки към неудобните му коментари.
8
1
 
22
 
! Отговори
бат Слави преди 1 година
Корегирайте си статията
7
19
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Станишев, както и останалите бесепари са маша в ръцете на руснака. Те за позор за България и ни нанасят огромни вреди.
6
4
 
38
 
! Отговори
ЦК на Либерастите преди 1 година
Станишев си е Соросов стипендиант, това трябва да е ясно за всички!
5
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СЕРГЕЙ СТАНИШЕФ ЛИ ??? ААА ДА ПО ЕДНО ВРЕМЕ БЕШЕ МАХЛЕНСКИ ОВЧАР В НАШЕТО СЕЛО....
4
9
 
26
 
! Отговори
Нас преди 1 година
Един от тях да мисли за България !