Сергей Станишев се поправи, каза "Не" за СЕТА

Петима от 17 български евродепутати гласуваха срещу споразумението
Обновена: 15 фев 2017 23:03 | 15 фев 2017 18:03,
29
Сергей Станишев се поправи, каза "Не" за СЕТА
Снимка: Reuters, архив

Сергей Станишев поправи гласа си от "Да" на "Не" в окончателния протокол по гласуваната днес от Европейския парламент ратификация на търговското споразумение между ЕС и Канада СЕТА.

Още по темата

След разпространяване на окончателните резултати от вота, с който споразумението беше одобрено с 408 на 254 гласа и при 33-ма въздържали се, Станишев е единственият евродепутат с корегиран вот.

От справката от поименното гласуване става ясно, че българските евродепутати от БСП - Георги Пирински, Петър Курумбашев и Момчил Неков са гласували против СЕТА.

От социалистите единствен Пирински обясни позицията си. Според него стокооборотът ще се увеличи с 0,02% чрез СЕТА, а над 200 000 работни места в Западна Европа ще бъдат загубени.

Според Пирински споразумението не дава достатъчни гаранции за защитата на трудовите права и интереси на работниците. Депутатът, който беше докладчик по СЕТА за комисията по заетост на Европарламента не отрича, че в резултат на споразумението заплатите ще се увеличат, но според него това ще увеличи социалното разделение в Европа, тъй като увеличението ще важи за квалифицираните работници.

Парламентарната група на социалистите се разцепи при гласуването, като 67 от 190-те нейни депутати не се подчиниха на партийното решение да се подкрепи ратификацията на търговското споразумение.

Срещу партийното решение е гласувал и Ангел Джамбазки от ВМРО, който членува в групата на консерваторите в Европейския парламент. Неговият съпартиец Николай Бареков изобщо не е участвал в гласуването. От либералите  Наджми Али не е гласувал, а останалите трима депутати от ДПС - Филиз Хюсменова, Искра Михайлова и Илхан Кючук са го подкрепили.

Евродепутатите ГЕРБ Мария Габриел, Ева Майдел, Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Владимир Уруев и Емил Радев, са гласували "за" СЕТА.

Представителят на Реформаторския блок Светослав Малинов също е "за".

Така от 17 български евродепутати за ратификацията на СЕТА са гласували 10 души, 5-ма са против, а двама не са участвали във вота.

Търговското споразумение между ЕС и Канада ще влезе в сила от 1 март, като ще премахне 99% от неземеделските търговски мита. По данни на Европейската комисия това ще доведе до поевтиняване на канадските стоки на европейския пазар с 8-12%, ще увеличи европейската икономика с 11,6 млрд.евро годишно и ще спести на фирмите 500 млн евро от вносни такси и мита. Споразумението за първи път ще даде възможност на европейските компании да участват в обществените поръчки на канадското правителство на национално и на регионално ниво и ще доведе до взаимно признаване на университетските дипломи.

За българите ще има още една полза от него - отпадането на канадските визи от 1 май за притежателите на стари визи за САЩ и Канада и от 1 декември за всички останали.

Споразумението ще се прилага временно до ратифицирането му от 28-те национални парламенти на страните членки, включително българското Народно събрание.

Очаква се идната седмица Латвия да стане първата европейска държава, чиито национални депутати ще одобрят СЕТА.

Споразумението беше подписано от всички държави членки и от Канада през октомври 2016 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
38
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Както си казал късно е либе за китка показа си рогата, както и други 400 ***
1
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Предател.