Еврокомисията обори ГМО-то на БСП за СЕТА

Няма нищо за хормони в споразумението с Канада, казва Брюксел
16 фев 2017 16:45,
115
Еврокомисията обори ГМО-то на БСП за СЕТА
Снимка: Reuters, архив

Европейската комисия отхвърли категорично съмненията, че търговското споразумение между ЕС и Канада, което беше ратифицирано вчера от Европейския парламент, ще наводни българския пазар с ГМО храни. В споразумението няма никакви разпоредби, свързани с ГМО. Тъй като те отсъстват, важи местното законодателство, заяви високопоставен източник от Комисията.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви в сряда, че СЕТА отваря широко вратите в България за "ГМО, канадско месо и паралелна съдебна система", заради което БСП ще блокира ратификацията й в Народното събрание, ако спечели изборите.

Още по темата

"Нито СЕТА, нито което и да е друго търговско споразумение на ЕС не променя европейското законодателство по отношение на защитата на потребителите или европейските стандарти. Законодателството ни по отношение на ГМО е известно, ограниченията са строги и те ще останат в сила със СЕТА или което и да е друго споразумение", заяви Даниел Росарио, говорител на Европейската комисия за търговията и земеделието.

След влизането в сила на търговското споразумение в ЕС няма да бъде допускан внос на ГМО продукти и семена, чиято употреба е забранена в Общността, а за разрешените ще се прилага същият режим като за отглежданите в ЕС генно-модифицирани храни и семена, заявиха от Европейската комисия.

Държави като България, които забраняват използването и отглеждането на ГМО, ще могат да контролират вносния режим по отношение на Канада, както и преди СЕТА. Същото ще важи и за етикирането на храните - използваните в тях ГМО продукти ще трябва да бъдат указани на етикета.

Европейската комисия отхвърли твърденията на БСП и по отношение на телешкото, гледано с хормони. По данните на Брюксел Канада не внася такова месо в Европа, тъй като цените му са с 20-30% от тези на европейското телешко и говеждо месо и няма желаещи да ги плащат. Канадското свинско пък е само 1% от консумацията на европейския пазар.

Опасенията за приватизиране на публични услуги като водоснабдяване и здравеопазване, за които БСП твърди, че ще бъдат насилствено раздържавени чрез СЕТА, също бяха опровергани.

Според търговското споразумение с Канада държави, които са решили да не приватизират такива услуги, ще могат да запазят ограничителния режим. В тези от тях, където те са либерализирани - властите поемат единствено ангажимент да не дискриминират канадските инвеститори спрямо други чуждестранни и местни компании.

Нищо в споразумението не спира местните власти в европейските държави да променят мнението си и да се откажат от раздържавяването на публичните услуги, ако опитът им се окаже неудачен, увери официален източник от Комисията.

"Ако този политик си държи на думата, то СЕТА ще бъде ратифицирано от България, тъй като в него няма разпоредби за ГМО и за приватизацията на публичните услуги, а канадското телешко присъства само виртуално на европейския пазар", заяви източник от Еврокомисията, който е бил ангажиран с преговорите по СЕТА.

В същото време от Комисията увериха, че дори БСП да блокира ратификацията на СЕТА в Народното събрание, разпоредбите, свързани с отпадането на визовия режим, ще се прилагат, както е договорено - от 1 май за притежателите на канадски и американски визи и от 1 декември - за всички останали български граждани. Тези разпоредби са влезли в сила още през октомври при подписването на СЕТА от страните членки и Канада.

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо благодари днес на Европейския парламент за ратификацията на търговското споразумение СЕТА. В реч пред евродепутатите в Страсбург той заяви, че то е в интерес на гражданите, ще подобри начина им на живот и доходите им и ще им осигури работни места. Освен това политическата среда ще стане по-предвидима и по-прозрачна за фирмите.

"Пътят не беше лесен, но беше важно да го направим, защото търговията трябва да работи за хората", каза премиерът. Той даде за пример канадските ботуши, които щели да поевтинеят с 13% в Европа заради отпадането на търговските мита, предвидено чрез СЕТА.

"Най-доброто в отношенията между Европа и Канада тепърва предстои", заяви Трюдо. Той добави, че предвид последните промени в Европа и на американския континент, "целият свят има нужда от силна Европа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
0
 
! Отговори
Магазинера преди 7 години
До анонимен 39Защото европейците имат по-големи възможности да купуват техните стоки. Както се казва и в статията, те са по-скъпи, а латиносите са доста по-бедни от средния европеец.
82
0
 
0
 
! Отговори
моля, моля преди 7 години
До ЕС - светцикак без пари я виж шефовете на тия хорица какви пари вземат, как живеят какви коли карат и т.н., ако не бяха толкова алчни ще имаме и за шивачкити и за други, които са под шефовете, но те милите все гладни и боси ходят....
81
1
 
3
 
! Отговори
Амиии преди 7 години
"Държави като България, които забраняват използването и отглеждането на ГМО, ще могат да контролират вносния режим по отношение на Канада, както и преди СЕТА." - ние не можем да контролираме нищо, нашите институции са научени да си клатят краката и да се оплакват и мрънкат, също като г-жа Нинова - г-жа Лъжа
80
3
 
4
 
! Отговори
ЕС - светци преди 7 години
Разбира се, че ЕС не излъга в лицето на Кунева - Пръмовица за реакторите, лично чичко Гюнтер (сигурно японец) "не излъга БГ", трябваше да се строи френската АЕЦ, а не Белене . БГ премахна 1 милион животни, така искаше ЕС, хората плачеха. Спомнях ли си хилядите хектари изкоренено лозя - искаше ЕС. Да ти кажа ли, че в момента плащат на млекопроизводителите по -скъпо, за да не произвеждат мляко. Да ти кажа ли, че БГ шивачките работят двойно повече от колегите си в ЕС, като роби, а взимат 300 лв.
79
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
канада защо не подписва с лат америка а се натиска на европа 27 години вечеядем *** от кьде ли не и видяхте какви болести ни налазиха тумор в мозькатумор в гр стьлб анемии и какво ли още не хаиде стига вече тези деца дето сьбирамепари всеки ден за тях какви са тези болести
78
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ХехГермания си я виждал само на картата.
77
10
 
5
 
! Отговори
Капанар преди 7 години
Краднелия ако не излъже... То и е в кръвта. Някога четяха манифести на мегдана след като ограбят мандрата. Сега декларации.Преди влакове и църкви взривяваха, сега не дай боже държавата.
76
1
 
15
 
! Отговори
Не ми давай САЩ преди 7 години
Не ми давай САЩ за пример. Видели сме малко свят. Първото, което ме изуми бяха тъпите им полуфабрикати, и яденето им в колите като прасета. Знаеш ли че има скандинавски държави, в които децата не знаят вкуса на колата?Бива да мислите, че в 21 век хората не общуват помежду си и не пътуват, ама прекалявате. Няма нищо по-хубаво от българския домат, кисело мляко, истинско месо, вино и хубавите жени.
75
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичко си има вкус ама търсите евтините домати затова !И пилетата са си вкусни пекани и салатите са си вкусни в ЕС !*** в Америка да видиш ГМО СОРТОВЕ !Защото ГМО са СОРТОВЕ които са устойчеви на природните аномалий -студ,жега,влага,суша и тн . В Япония вече сервират водорасли за салата .
74
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БСПли ? Я ...Не бързай да кажеш хоп преди да си скочил! Да не се окаже, че *** е права и да станеш най нецензурния писател в сайта. Малко не вярвам на ЕК.
73
5
 
16
 
! Отговори
Прави са БСП преди 7 години
То и един друг *** от ЕС разправяше, как на БГ не й трябва енергия и закриха реакторите с Куневица. За защитниците на СЕТА. Вие нормални ли сте? На Вас ли да вярвам, или на себе си. Я ми обяснете що доматът и краставицата от градината ми са вкусни. А от магазина са гумени. Я ми обяснете защо пилето от село ухае на месо, а безвуксните пилета от веригите кучето ми не иска да ги яде. Защо киселото мляко няма вкус? На черното ще кажете бяло. Колко му платиха на тоя рунгел лобистите от корпорации
72
1
 
8
 
! Отговори
Хех преди 7 години
Еми в Германия ям пържоли на цена Е2 - Немога да си представя как без ГМО може да се постигне такава цена. Това е поредното заробване на хората от страна на големите корпорации които се интересуват само от печалбите си и нямат скрупули да изтровят хората за да постигнат финансовите си интереси. Като например Монсанто. Тровят всичко и всички.
71
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Корнелия в Канада месото е с 30 процента по скъпо от ЕВРОПЕЙСКОТО !Така че износа на месо за Канада ще е далавера за Гергов и червените *** .Ти не си никва *** щчла да спечели изборите изкукала овцца ...Един *** за теб Корнелия ама квадратен !
70
3
 
11
 
! Отговори
Shopp™ преди 7 години
Преди по-малко от година един арбитраж ни взе 600 млн. долара в полза на една руска компания, но тогава *** не се пенеше толкова. Този явно е бил от полезните арбитражи.
69
4
 
13
 
! Отговори
баю преди 7 години
След влизането в сила на търговското споразумение в ЕС няма да бъде допускан внос на ГМО продукти и семена, чиято употреба е забранена в Общността, а за разрешените ще се прилага същият режим като за отглежданите в ЕС генно-модифицирани храни и семена, заявиха еврогей.ците. ДА ЩЕ БЪДЕ РАЗРЕШЕНО ГМО-то КОЕТО ПРОИЗВЕЖДАТ ТРИПОЛОВИТЕ! И ЩЕ ВИ ГО ПРАЩАТ КАКТО ДОСЕГА ГМО-то ДА СИ ГО ХАПВАТЕ С МЕРАК.ПОСЛЕ ДА НЕ РЕВЕТЕ ЧЕ УМИРАТЕ ОТ РАК? ОТ МАГАЗИН КУПУВАМ САМО СОЛ ВСИЧКО ДРУГО СИ ПРОИЗВЕЖДАМ САМ!
68
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ужасТ 85Правилно, ПЪЛНА ИЗЛАГАЦИЯ! Но излагация е това, че ВЪОБЩЕ УЧАСТВУВАМЕ В ТОВА НЕДОРАЗУМЕНИЕ ес-чето! Чиновничета, дето за нищо друго не стават! Спомням си как избирахме нашите еуродепутатчета. Всички се надяваха, че такива навлеци като станишката, барека и т.н ще се пръждосат от главата ни, след като натвориха тука такива щуротии. АМИ ПРЕДСТАВЕТЕ СИ, ЧЕ И ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ, ОТ ДРУГИТЕ СТРАНИ СА СЪЩИТЕ НАВЛЕЦИ!!! И тия недоносчета НИ УПРАВЛЯВАТ! Уникално безумие!!!
67
1
 
10
 
! Отговори
Рикиджия преди 7 години
ТОВА Е КРАЯ !
66
18
 
12
 
! Отговори
ужасТ преди 7 години
боже,каква излагация,представям си как са се смяли в европата на тази невежа и проста българка,дето се е засилила да управлява,ужасТ
65
10
 
9
 
! Отговори
Г-жа преди 7 години
Лъжа пак излъга и се излага.
64
10
 
14
 
! Отговори
Не мога без лъжи! преди 7 години
Е как да няма?Щом другарката г-жа Лъжа е казала нещо значи то вярно според нея.Само че тя освен лъжи и обиди друго не може да сътвори.Вчера обвини в предателство едни, а се оказа, че предателите са съвсем други - евродепутатите от нейната русофилска партия БСП. Комунистите-социалисти са най-големите предатели на България от 100 години насам!