Европредседателството ни - хаос, липса на пари, ремонти циклят

Чиновнически неразбории могат да го провалят
16 фев 2017 07:00, Александър Попов
70
Европредседателството ни - хаос, липса на пари, ремонти циклят
Снимка: НДК

България се готви за европредседателство от 1 януари 2018 г., но има реална опасност да се изложим пред чужденците. Подготовката е пълен хаос, закъсненията са драстични, не е ясно дали ще стигнат парите.

Ключови и сложни ремонти въобще не са започнали, не са решени въпросите със сигурността на делегатите и дори с елементарната логистика - кетъринг, настаняване, транспорт. Причината са бюрокрацията и скандалите между отделните държавни органи. Няма яснота и около бюджета. Това става ясно от отчета за подготовката на събитието към февруари, публикуван на официалната му страница eu2018bg.bg, пише "Сега".

В отчета ясно се казва, че има проблем с комуникацията между отделните институции. Това била една от причините да се бавел ремонтът на НДК. В екипите на министерствата има чести промени и нулева мотивация.

С парите положението също не е по-розово. За периода 2017-2019 г. в централния бюджет са предвидени 150 млн. лв. За 2017 г. парите са 50 млн. лв. За 2018 г. - също. Според отчета това е недостатъчно и се налага спешно одобряване на допълнителни разходи за тази година. Най-големият проблем е със сигурността - не стигат парите за видеонаблюдение, охрана и сигурност на НДК и из града.

Детайлният прочит показва сериозни неуредици. Масово не са спазени сроковете на задачите, които е трябвало да бъдат изпълнени до ноември и декември м.г. Все още няма система за акредитация и регистрация на делегатите. Колебанията са да се купи ли готов софтуер, да се наеме ли, или да се разработи самостоятелно. На 8 февруари се оказало и че кабелната мрежа в НДК не покрива техническите изисквания.

Протоколът на председателството е пълна загадка за организаторите, въпреки че е трябвало да бъде уточнен до ноември миналата година. Няма напредък и по плана за трансфера на делегациите за събитията в България (и той със срок миналия ноември). Понеже отговорността е разделена между НСО, МВР, външното министерство и националния център по председателството - работата не върви.

Още не се знае как ще се осъществява трансферът до ресторантите за вечери - дали центърът следва да осигури автобуси, или вместо това могат да бъдат използвани автомобили на НСО. Липсва решение колко шофьори трябват и кой ще ги наема, подбира, застрахова.

Необходимо е да бъдат осигурени 681 автобуса за 308 дни, за да возят делегации из страната, но и тук няма поръчка. Трябва да се проведат срещи с ръководството на националния превозвач за промяна в графика на полетите от Брюксел до София и обратно, както и за повишаване на качеството им.

Настаняването на делегациите също е трагедия, забавена с 3 месеца. Националният център е направил проучване на най-подходящите хотели за настаняване на участниците. Още обаче не е уточнено каква обществена поръчка ще се обяви.

Кетърингът закъснява с 3 месеца, като само са проведени разговори със специалисти по хранене. Няма примерни менюта, организация, персонал.

В НДК е започнал ремонтът на няколко зали, като са демонтирани подове, тавани и ламперии, махнати са преградни стени и др. Не е финализиран и одобрен работният проект по преустройството на основната сграда на НДК. Не е издадено разрешение за строеж. Не са окончателно готови изискванията по техническото обезпечаване и се очаква, че парите няма да стигнат.

Ремонтът на Дом №2 в Бояна също буксува, защото няма пари за пълния обем от дейности по проекта за основен ремонт. Много дейности там са орязани.

Бул. "България", по който ще минават делегациите към Бояна, ще се сдобие с ново осветление за около 1 млн. лв., но заради дупките по него общината е поискала отпускане на още пари от държавния бюджет.

Осигуряването на безопасни маршрути за делегатите отново извади на дневен ред проблема с неработещите камери на полицията. Тоест ще се разчита само на общината, но и нейното видеонаблюдение е проблематично. Тя има няколко системи, които не са интегрирани помежду си, не разполагат с възможности за разпознаване на номера на коли и нямат аналитични възможности. Очевидно ще трябва нов софтуер, а за това не е предвидена нито стотинка.


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
Ханонимен преди 1 година
Много по-добре би било да не берем този срам... !!!
Защото точно в това ще се превърне тази авантюра... Не че вече всички не знаят какви окаяни смешници сме но тогава ще се затвърди завинаги !!!
56
1
 
0
 
! Отговори
до 26 SS преди 1 година
"Лошият живот не води до повишаване на раждаемостта."
Тук грешиш. Някои страни от третия свят имат най-голяма раждаемост в света.
https://cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2054rank.html
Ето ти една статистика, провери и на други места.
Челната десятка е съставена от държави само в Африка, а там нещата не са розови. Колкото и зле да сме все още не сме на тяхното ниво.
55
0
 
2
 
! Отговори
8 преди 1 година
Ми и да ни вземат прецедателството само ще спестим пари, някой вярва ли, че наведените и крадливи управници ще направят нещо за Българи и българите? Те досега не направиха абсолютно нищо, пък сега ли? от това председателство ще спечели само управляващата пасмина, която ще развжда тлъстите еврочиновници из София и ще може да им ближe зaдника от първа линия, за народа ще е сметката - тия 150 милиона лева или повече
54
1
 
3
 
! Отговори
Даааа преди 1 година
"Европредседателството ни" ще бъде същото като "председателството на нашият бивш Министър Председател от Банкя".
53
0
 
7
 
! Отговори
Берлин преди 1 година
Хаха... няма такава жaлка държава! :)))
52
3
 
2
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Тепърва започват проблемите. Скоро ще започнат протестите заради неуважението волята на народа.
Ще има протести до дупка, докато не се приеме волята на народа, изказан чрез референдума.
Българското председателство ще бъде провалено заради безмозъчни управници, които вкараха държавата в тази кризисна ситуация.
51
1
 
1
 
! Отговори
Ангел преди 1 година
До Анонимен
Капитализма е най-добрата измислена система до момента! С него проблем няма! Въпросът е че нямаме капитализъм! Имаме държавно подържана глобалистка олигархична система, която няма нищо общо с капитализма. Днес в ЕС има повече комунизъм от когато и да е. Вижда се как се хрантутят паразититее. Комунизма на времето са го измислили глобалистите и са провели революцията. Искали са масите да бачка да са еднакво бедни, а те да прибират парсата. Днес ситемата в ЕС е 1:1 с това, друго име!
50
0
 
3
 
! Отговори
бивш студент преди 1 година
Кой изпапка парите? Кой? Кой?... Това ни е цялата държава - държавата на обществените поръчки!
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е, Ангеле, капитализмът е на рухване, още малко и ще падне. Ти да не си чел "Паралели" от 1972 г.?
48
5
 
5
 
! Отговори
Ангел преди 1 година
До края на 2017 година, няма да има ЕС. Така че с нашето предцедателство и ремонта няма смисъл да се прави драма. ЕС е в тотален икономически колапс. Колодата от карти се крепи единствено на финансовата икономика на еврото, която е пред спукване. Електоралните избори ще покажат отхвърлянето на тираничния проект в сърцето на Европа. Гърция, Италия, Франция, колапсът на ДЦК предстои.
Хората отдавана са отхвърлили ЕС като проект, но журналистите и политиците отказват да го признаят.
47
1
 
4
 
! Отговори
д-р Исня преди 1 година
Няколко дена да поживеят в България и съм сигурен, че делегатите ще разгледат въпроса този "кучешки ***" да бъде изваден от общността! Аз ако съм прекарал съзнателния си живот в бяла държава, не бих искал да бъда делегат в тази помия тука - кучешки и човешки(или на преяли песове) *** на всеки 3 крачки, разбити евтини тротоари, пътища и сгради. Пълен бардак. Красива ни е страната само там, където не е докосната от човек!
46
1
 
8
 
! Отговори
аха преди 1 година
Пълна излагация ще бъде европредседателството на София през 2018,същата излагация ни чака и 2019 с евро културата ни в Пловдив. След,като нямаме пари и капацитет,защо се ангажираме с големи начинания.Цяла Европа ще ни се смее.
45
0
 
8
 
! Отговори
as преди 1 година
както винаги и навсякъде, ще се изложим като кифладжии
44
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми .. българия. Някой случайно да не е очаквап нещо друго?

И да. Виновни няма. Никога за нищо няма.
43
1
 
13
 
! Отговори
реалист преди 1 година
Хора, какво Ви става? Съвсем ли загубихте способността да мислите. Съвсем ясно е, че в България властва олигархия, плътно свързана със структурите от преди 10 ноември. Няма никакъв шанс за тези, които искат самостоятелно да развиват малък и среден бизнес и не са свързани с някаква партийна, ченгесарска или друга структура. Всеизвестно е, че няма нищо по-страшно от капиталист, бивш комунист. Нямало подготвени кадри, ами плащайте адекватно и хората няма да заминават за чужбина.
42
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добро утро на всички гоьт верени да сте живи и здрави...
41
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Другаре, много е елементарно - имаш пари - имаш хубав живот.
Отиваш в магазина - кеф ти хубаво българско сирене, кеф ти френско, кеф ти италианско, каквото искаш. Е, няма как да е лев килото, но е чудесно.
Свиквайте.
40
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що, може да е бил номенклатурно чадо, за тях всичко имаше. Но явно не се е нагодил към новите условия и му е кофти сега.
39
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 26

Абе какво сирене те гони тебе за 3 лв. Истинското сирене е от 10-15 лв. Ти какво искаш безплатно ли да ти е .
38
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До МРАВКА 26

Абе кога си ял луканка при бай Тошо бе нещастно човече , то нямаше и кучешка радост по магазините той пък ял луканка . Сега има стока за всеки джоб. Ще ядеш хубави домати , но са по скъпи . Така е с всичко. Не воже с 5 лв. да си купиш уиски . Това е положението , но на такива като теб е губене на време да обясняваш , ти си просто чугунена глава .