Европредседателството ни - хаос, липса на пари, ремонти циклят

Чиновнически неразбории могат да го провалят
16 фев 2017 07:00, Александър Попов
70
Европредседателството ни - хаос, липса на пари, ремонти циклят
Снимка: НДК

България се готви за европредседателство от 1 януари 2018 г., но има реална опасност да се изложим пред чужденците. Подготовката е пълен хаос, закъсненията са драстични, не е ясно дали ще стигнат парите.

Ключови и сложни ремонти въобще не са започнали, не са решени въпросите със сигурността на делегатите и дори с елементарната логистика - кетъринг, настаняване, транспорт. Причината са бюрокрацията и скандалите между отделните държавни органи. Няма яснота и около бюджета. Това става ясно от отчета за подготовката на събитието към февруари, публикуван на официалната му страница eu2018bg.bg, пише "Сега".

В отчета ясно се казва, че има проблем с комуникацията между отделните институции. Това била една от причините да се бавел ремонтът на НДК. В екипите на министерствата има чести промени и нулева мотивация.

С парите положението също не е по-розово. За периода 2017-2019 г. в централния бюджет са предвидени 150 млн. лв. За 2017 г. парите са 50 млн. лв. За 2018 г. - също. Според отчета това е недостатъчно и се налага спешно одобряване на допълнителни разходи за тази година. Най-големият проблем е със сигурността - не стигат парите за видеонаблюдение, охрана и сигурност на НДК и из града.

Детайлният прочит показва сериозни неуредици. Масово не са спазени сроковете на задачите, които е трябвало да бъдат изпълнени до ноември и декември м.г. Все още няма система за акредитация и регистрация на делегатите. Колебанията са да се купи ли готов софтуер, да се наеме ли, или да се разработи самостоятелно. На 8 февруари се оказало и че кабелната мрежа в НДК не покрива техническите изисквания.

Протоколът на председателството е пълна загадка за организаторите, въпреки че е трябвало да бъде уточнен до ноември миналата година. Няма напредък и по плана за трансфера на делегациите за събитията в България (и той със срок миналия ноември). Понеже отговорността е разделена между НСО, МВР, външното министерство и националния център по председателството - работата не върви.

Още не се знае как ще се осъществява трансферът до ресторантите за вечери - дали центърът следва да осигури автобуси, или вместо това могат да бъдат използвани автомобили на НСО. Липсва решение колко шофьори трябват и кой ще ги наема, подбира, застрахова.

Необходимо е да бъдат осигурени 681 автобуса за 308 дни, за да возят делегации из страната, но и тук няма поръчка. Трябва да се проведат срещи с ръководството на националния превозвач за промяна в графика на полетите от Брюксел до София и обратно, както и за повишаване на качеството им.

Настаняването на делегациите също е трагедия, забавена с 3 месеца. Националният център е направил проучване на най-подходящите хотели за настаняване на участниците. Още обаче не е уточнено каква обществена поръчка ще се обяви.

Кетърингът закъснява с 3 месеца, като само са проведени разговори със специалисти по хранене. Няма примерни менюта, организация, персонал.

В НДК е започнал ремонтът на няколко зали, като са демонтирани подове, тавани и ламперии, махнати са преградни стени и др. Не е финализиран и одобрен работният проект по преустройството на основната сграда на НДК. Не е издадено разрешение за строеж. Не са окончателно готови изискванията по техническото обезпечаване и се очаква, че парите няма да стигнат.

Ремонтът на Дом №2 в Бояна също буксува, защото няма пари за пълния обем от дейности по проекта за основен ремонт. Много дейности там са орязани.

Бул. "България", по който ще минават делегациите към Бояна, ще се сдобие с ново осветление за около 1 млн. лв., но заради дупките по него общината е поискала отпускане на още пари от държавния бюджет.

Осигуряването на безопасни маршрути за делегатите отново извади на дневен ред проблема с неработещите камери на полицията. Тоест ще се разчита само на общината, но и нейното видеонаблюдение е проблематично. Тя има няколко системи, които не са интегрирани помежду си, не разполагат с възможности за разпознаване на номера на коли и нямат аналитични възможности. Очевидно ще трябва нов софтуер, а за това не е предвидена нито стотинка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да се уволни некадърното служебно правителство, което се занимава само с чистки по поръчки на комунистите, вместо да решава въпросите на деня за България.
13
1
 
26
 
! Отговори
??? преди 7 години
Нали уж всички символи на коммунизма бяха незаконни, защо председателството ще се провежда в най-големия от тях НДК? Няма по подходящо място построено от "демократите"?))
12
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Най-бедните държави правят най-разкошните приеми и коктейли"Стара дипломатическа мъдрост. Дават ли ти кетъринг, коли, хотели и т.н., ти какво ще кажеш: "Ама, искам колело?" Ако ти дадат колело, колело ще караш :) Но, понеже искаме да покажем на всички какви сме турбовървежни...
11
0
 
17
 
! Отговори
Галин преди 7 години
Не ме интересува с какво ще ги возят, нито ме интересува къде ще спят....ако искат да отидат на лъвов мост, там е най-добре....интересува ме дали НДК ще получи качествен ремонт, да не стане като централа гара...
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да мъинят тоя *** от НДК -то!
9
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е това е !евалла ! За 8 години стигнахме дъното,сега ще го пробием !
8
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БиБитко хубави неща говореше, колко НИ дал, колко НИ направил, как сме се видели в пари, как строил и пътищата му Слънце, пречиствателни станции, колко ремонти НИ направил и много празни приказки. А всъщност държавата е в колапс. Където пипна Герджиков, руини, измами, кражби, корупция, разруха, смърт!! Да, на час умират по 6 човека!!! Доктор Менгеле, който за да открадне 5 милиона сложи ваксини на децата с 200 пъти повече живак. И БиБитко го покри защото разделяха плячката. Nice, a??
7
3
 
29
 
! Отговори
до №1 и №6 преди 7 години
Гербава им работа ,а не българска работа явно взимате себе си за мярка.
6
6
 
10
 
! Отговори
За 5 дни преди 7 години
Герджиков ще оправи работата!
5
5
 
25
 
! Отговори
Имам решение преди 7 години
Конфискуват се средства на известни мутри и престъпници (Цеко Боков, Сребро Бомбата и други) за сметка на държавата. Парите отиват за развитие на промишлеността и в колкото е нужно за председателството ни. Мисля, че българският народ в мнозинството си ще е съгласен. Ако на някого не му стиска, не мен ми стиска - дайте ми власт и ще оправя България за 1 месец.
4
7
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи правителството на Баце забатачило нещата, обаче, ако го пипитат със сигурност ще каже, че виновен е "експеримента Орешарски".
3
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето Видимите резултати на Батко Буби от Б, хаос, кражби, калинки, простотия, лоша организация. Нали каза, че оставя държавата в "перфектно състояние"? Е, така е, нали?
2
3
 
12
 
! Отговори
паляци преди 7 години
ха, ха, ха . . . .
1
11
 
18
 
! Отговори
Цирк преди 7 години
Това се казва Българска работа. ...