Готвим мерки срещу кибератаки на парламентарния вот

Няма да допуснем сериозни проблеми, заяви Стефан Янев
16 фев 2017 19:50, Красимир Ангелов
12
Готвим мерки срещу кибератаки на парламентарния вот
Снимка: БТА

Служебното правителство прави всичко необходимо за осигуряването на нормалното протичане на изборите, съобщи вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев в централата на НАТО в Брюксел. Там той участва в срещата на министрите на отбраната от алианса.

"Имаме предвид възможността от хакерски атаки, които биха могли да дойдат отвсякъде. Имаме готовност да реагираме по много и различни направления. Смятам, че в това отношение няма да допуснем сериозни проблеми с осигуряването на изборите", заяви Янев.

Вицепремиерът съобщи още, че се предвижда тази година нашата страна да похарчи за отбрана 1.63 на сто от БВП, ако бъдат изпълнени проектите за купуването на нова техника за Военновъздушните и Военноморските сили. Ако тези проекти не влязат в изчислението, разноските за отбраната у нас биха били около 1.12%от БВП.

Американските военни разходи и тяхното отношение към сигурността на Европа трябва да намерят адекватен отговор в усилията на всички европейски държави, да дават съществен принос в общия пул от отбранителни способности на алианса, добави служебният ни военен министър. По думите му необходимостта от допълнителни разходи за отбрана е свързана с избягването на сътресения в националната сигурност в бъдеще.

Янев изрази надежда след изборите у нас да може да се говори за конкретни стъпки. "Надявам се служебното правителство да подготви основата за дебата, а след това партиите да надграждат и да предприемат необходимите мерки. Всички сме длъжници към сектора за сигурност и в частност - на отбраната”, коментира още той.

Янев посочи, че в годините на световната криза са били отнети около 40% от бюджета за отбрана и това води до проблемите днес. Най-негативното е, че България участва в общото планиране на НАТО с времеви график и изоставаме, защото бюджетът на отбраната е бил занижен, поясни той.

По повод решението на НАТО за усилване на присъствието в Черно море вицепремиерът уточни, че ще бъдат изградени сухопътни сили за сдържане, а възможностите на военновъздушните сили ще бъдат използвани за съвместни тренировки и за съвместната охрана на въздушното пространство. Предвиждат се също повече учения на военноморските сили.

"Добрата новина е, че НАТО се ангажира със сигурността в Черно море и за тясно сътрудничество под ръководството на военното командване на морските операции на пакта между трите държави от алианса с излаз на Черно море - България, Румъния и Турция", добави вицепремиерът.


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До .
"Янев е интелигентен човек, с европейски чип в главата."
---
Вярно е, интелигентен е човекът, само, че е допуснал да му сложат "европейски" чип в главата. Те всички сега са Made in China. Даже и американските.
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не се репчете на русите в Ч.Море щото тясно ще Ви се види-не само то като акватория,но и балканския полуостров!няма да Ви помогнат артел-ски училища в Шумен,нито американски военни колежи.такива дето са се клели в Родина и социализъм,а след това тръгват срещу естествения ни съюзник и го играят върли натовци-тотално ме отвращават.
8
3
 
1
 
! Отговори
Агент 007 преди 1 година
Руснаците са по-готови, затова КУРнелия е толкова КУРназ:)
7
0
 
1
 
! Отговори
е-е, рззбра се! преди 1 година
Ха-а! Значи, затова е съпротивата срещу машините за гласуване и играта "има машини - няма машини"! Има машини - има кибератаки, няма машини - няма кибератаки! Ма те правят всичко възможно да няма!
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя червен peптил е казал, че Русия в миналото се е месила в българските избори, но не е уточнил кога, а сега щели да чакат до преброяването на гласовете
5
0
 
5
 
! Отговори
Нас преди 1 година
Хаха те хакнаха ЦИК и президентството ,това ли ще се опре !!! Дано да са подготвени !
4
4
 
2
 
! Отговори
. преди 1 година
1,2,3 отивайте в Рф.
Янев е интелигентен човек, с европейски чип в главата.
Вие мислите като през 1947г. братушките, Народният съд е в главата Ви. На Изток- там ще бъдете добре.
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"... възможността от хакерски атаки, които биха могли да дойдат отвсякъде ...
---
Хе, видяла жабата (Янев), че подковават вола (предплагаеми "хакерски атаки" с/у демократите с САЩ), вдигнала и тя крак. :) Колко сме важни за другите!
Кой го "боли" за изборите в България, бе, Стефане! Я се скрий!
2
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вълк пази ли стадо?
1
3
 
6
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 1 година
ЯНЕВ НЕ ЗАБРАВЯЍ КОЍ Е ОСВОБОДИЛ БЪЛГАРИЯ ОТ ТУРСКО И ФАШИСТКО РОБСТВО ИЗЧИСТИ НАТО И ЕС ОТ РЕЧНИКА ТИ ЗА СИГУРНОСТ ДОКАТО НЕ СМЕ ТЕ ИЗЧИСТИЛИ И ТЕБЕ КАКТО И Б Б И НЕНЧЕВ ---БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ Е В ОБЩ БАЛКАНСКИ СЪЮЗ ---БАЛКАНСКИ НЕ ЕВРОПЕЍСКИ НАТОВСКИ С КОЛОНИАЛЕН СТАТУС НА БЪЛГАРИЯ ЯСНО ЛИ ТИ Е ----АПРИЛ ЩЕ ТИ СТАНЕ ТЯСНО НЕ СТАВАЍ НАКОВАЛНЯ А--ЧУК