Оставаме без лекари! След 5 г. всеки трети – пенсионер

Медицината е търсена специалност, но докторите не стигат в цяла Европа
74
Оставаме без лекари! След 5 г. всеки трети – пенсионер
Снимка: Булфото, архив

В следващите пет години между 30 и 40% от българските лекари ще се пенсионират, предупреди ректорът на Медицински университет – Варна проф. Красимир Иванов след среща на ректорите на медицински висши училища със служебния просветен министър Николай Денков.

Още по темата

Ръководствата на ВУЗ-овете се обединиха около идеята, че за да бъдат привлечени повече студенти, трябва да се запази балансът между прием и финансиране.

Според професор Красимир Иванов проблемите в системата на обучение на медицинските кадри са много, но пък желаещите да учат за лекари също са много.

"Определено медицината е търсена и то обективно, защото има дефицит от над 1 млн. лекари в Европа. За нашата страна той е още по-голям. Наблюдава се застаряване на съсловието. След пет-шест години около 30-40 процента от работещите лекари ще се пенсионират. Това е огромен проблем и затова трябва да бъдем подпомагани и насърчавани", каза проф. Иванов, цитиран от "Дарик".

Той обясни, че има огромен интерес към медицинските ВУЗ-ове от страна на младите хора, като кандидатите за едно място са 8-10 души. Проф. Иванов изтъкна и прецедент в медицинските университети, който досега не се е наблюдавал в системата у нас - по трима чужденци да кандидатстват за място в български ВУЗ.

Николай Денков обясни, че обучението в медицинските университети е на високо ниво. Само в два университета, обучаващи медицински кадри, се наблюдава намаление и то под процент на финансирането, а във всички останали медицински висши училища субсидията за календарната година е увеличена.

"Финансов проблем за медицинските университети няма, важно е през следващия период да видим как да използваме наличните ресурси, за да можем да развием и другите висши училища с техните направления", каза той.

Денков посочи, че предстои среща между него и здравния министър Илко Семерджиев, на която ще бъдат обсъдени механизми за задържане у нас на студентите, които завършват медицина.

Според Николай Денков част от мерките могат да бъдат специални стипендии и стажове за младите медици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
4
 
10
 
! Отговори
НЕМАЛО ЛЕКАРИ ХА,ХА преди 7 години
АМИ,.... В СОЛУН И ИСТАМБУЛ НАЛИ ИМА...??!!КЪВ Е ПРОБЛЕМА , ТОГАВА....??!!!Сегашните лекари --"ЛЕКАРИ" ЛИ СА ...??!!НАЛИ ВЕЧЕ СА ----"ТЪРГОВЦИ ОТ ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА"...???!!НАЛИ , ПАРТИЯТА -МАЙКА , ГИ НАПРАВИ ТАКИВА....!!!!??????КВО СЕ ВАЙКАТЕ ТОГАВА...??!
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Споко бе, афганистански шамани, бангладешки билкари и сахарски пустинни гадатели дал Господ.
39
1
 
15
 
! Отговори
Турчина преди 7 години
Няма страшно макар, че *** е първи във всички негативни класации, ако го попиташ нещо той всичко знае и всичко може. И се утешава с "Турция ке падне". Но не вижда себе си как се топи всяка година с 50 хиляди души и за сметка на това ромите се увеличават драстично, а сега пък до 5 години лекарите доста ще намалят. Ама няма страшно Турция ке падне и само напред братя българи(но в грешната посока)
38
0
 
5
 
! Отговори
До 40 преди 7 години
Г-на ром разбирате ли си?
37
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Все оставаме без лекари от 15 години и все не оставаме. даже изнасяме за бедните на лекари западни страни, които остават без лекари. И техните лекари са шарени на цвят и за тях се чака 3 месеца.
36
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
V BALGARIA MEDIZINATA E IZLUCHITELNO NEKADARNA A NA VAN IM DAVAT DA RABOTIAT PREDIMNO KATO FELDSHERI ILI MEDIZINSKI SESTRI A I NA ZAPAD E DOLU GORE TAKA MNOGO NEKADARNIZI IMA ZASHOTO IMA MNOGO OT SOZ BLOKA PAKISTAN BANGLADESH AZIA UJ DA GI INTEGRIRAT AMA KATO ZIALO ISTINSKITE SPEZIALISTI SA MALKO
35
2
 
7
 
! Отговори
До 1453 преди 7 години
Обиждат САМО слабите и болни хора, към които вие принадлежите
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А кой ще лекува ромеите 2453
33
8
 
0
 
! Отговори
1453 оригинала преди 7 години
Нямам нуждата от съжалението ви! Убеден съм в това , което казвам!Повечето са назадничави , комплексирани същества!
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
DANO NE SA TOLKOVA SPIZIALIZIRANI KATO ZABOLEKARITE 6 PATI MI PLOBIRAHA EDIN I SASH ZAP PILIHA GO I PAK NE MOJAHA DA GO NAPRAVIAT GOLEMI SPEZIALISTI SA MEDIZITE PONE BOLSHENSTVOTO OT TIAH SA ZA OVCHARI ILI SVINARI TO SAMO S DIPLOMA NE SE STAVA MEDIK
31
0
 
4
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
До азПращат си децата да работят в София също.Вътрешна миграция.А за чужбина, вече други уредили се роднини ги привикват.
30
0
 
4
 
! Отговори
До 1453 преди 7 години
ЖАЛ МИ Е ЗА. същества като вас
29
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То ако бяха само лекарите!! :-) :-) България остава тотално без кадри в маса професии!! :-) :-) Под мъдрото ръководство на наще политици-умници!
28
0
 
7
 
! Отговори
Бела преди 7 години
В статията ясно пише , че лекарите са дефицит в цяла Европа значи навсякъде ще им предлагат от добри по добри условия .. ние какво ще им предложим ?? Най малкото може би стартова заплата поне 1000 евро може да ги задържи знам ли ?....
27
0
 
10
 
! Отговори
работещ - беден преди 7 години
до 9Януарската ми сметка за ток е 220лв.А не сме стояли на топло.
26
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До крадеца на никовеТова да провокираш с чужди никове, показва само колко ти е акъла в главата и за какво работи само:-):-):-)заради такива като теб няма се оправи България, язък! Чао, приятни провокации.
25
2
 
7
 
! Отговори
аз преди 7 години
пращайте си децата в чужбина да работят после нас ще ни лекува михаля .. сами сме си виновни за всичко, ако бяхме по умни да опитаме да създадем една по добра среда за живот с по нормални заплати и т н нямаше да сме на тоя хал .. и да знам , че ще родата дето има деца в чужбина ще ми насвятка минуси, ама само да ви кажа ако недай боже получите инфаркт отрочето лекар в нвянтанмомочландия няма да стигне до вас за 5 мин да ви помогне
24
7
 
0
 
! Отговори
1453 преди 7 години
Аз нямам нужда от помощ - аз разсъждавам като "бял" човек - а вие сте расисти!Запомнете ника ми - ще бъда безкомпромисен!
23
6
 
1
 
! Отговори
1453 оригинал преди 7 години
Някой пише използвайки моя ник. Вече ще пиша анонимно!
22
2
 
3
 
! Отговори
До 1453 преди 7 години
Потърси помощ