Оставаме без лекари! След 5 г. всеки трети – пенсионер

Медицината е търсена специалност, но докторите не стигат в цяла Европа
74
Оставаме без лекари! След 5 г. всеки трети – пенсионер
Снимка: Булфото, архив

В следващите пет години между 30 и 40% от българските лекари ще се пенсионират, предупреди ректорът на Медицински университет – Варна проф. Красимир Иванов след среща на ректорите на медицински висши училища със служебния просветен министър Николай Денков.

Още по темата

Ръководствата на ВУЗ-овете се обединиха около идеята, че за да бъдат привлечени повече студенти, трябва да се запази балансът между прием и финансиране.

Според професор Красимир Иванов проблемите в системата на обучение на медицинските кадри са много, но пък желаещите да учат за лекари също са много.

"Определено медицината е търсена и то обективно, защото има дефицит от над 1 млн. лекари в Европа. За нашата страна той е още по-голям. Наблюдава се застаряване на съсловието. След пет-шест години около 30-40 процента от работещите лекари ще се пенсионират. Това е огромен проблем и затова трябва да бъдем подпомагани и насърчавани", каза проф. Иванов, цитиран от "Дарик".

Той обясни, че има огромен интерес към медицинските ВУЗ-ове от страна на младите хора, като кандидатите за едно място са 8-10 души. Проф. Иванов изтъкна и прецедент в медицинските университети, който досега не се е наблюдавал в системата у нас - по трима чужденци да кандидатстват за място в български ВУЗ.

Николай Денков обясни, че обучението в медицинските университети е на високо ниво. Само в два университета, обучаващи медицински кадри, се наблюдава намаление и то под процент на финансирането, а във всички останали медицински висши училища субсидията за календарната година е увеличена.

"Финансов проблем за медицинските университети няма, важно е през следващия период да видим как да използваме наличните ресурси, за да можем да развием и другите висши училища с техните направления", каза той.

Денков посочи, че предстои среща между него и здравния министър Илко Семерджиев, на която ще бъдат обсъдени механизми за задържане у нас на студентите, които завършват медицина.

Според Николай Денков част от мерките могат да бъдат специални стипендии и стажове за младите медици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
18
 
! Отговори
Митю баретата преди 7 години
Важното е, че държавата успя да задържи кадърните бандити и селските мутри у нас. Ако тези ценни кадри бяха изтекли, България можеше и да има бъдеще. Но за това допринесе и целокупният български народ с прословутото си овчедушие. Боли ме фара, аз съм зад граница от много години. Наведената главица... не ми беше верую и не издържах. Ако на народа му беше зле нямаше така малодушно да си трае. Да живее Чоко Боков и останалата ***, долу интелигенцията и рабо5ническата класа.
20
1
 
3
 
! Отговори
До 1453 преди 7 години
А линейката ксенофобска ли беше...........ХАХАХАААААААА
19
12
 
2
 
! Отговори
1453 преди 7 години
Бай *** сте всички вие, които гонихте афганистанските младежи в Широка Лъка, и бедното сирийско семейство от Елин Пелин! Аз не се срамувам от либералните ми, европейски убеждения! Освен, че съм бъргарин - аз съм и европеец!
18
5
 
2
 
! Отговори
1453 преди 7 години
До 20Спри да използваш моя ник!
17
13
 
2
 
! Отговори
1453 преди 7 години
Откакто съм във форума - само ме псуват!Ама какво да очакваш от първобитни българи, ксенофоби, и расисти....които и понятие си нямат как е в цивилизованите страни! Франция, Германия, Швеция....българите нямат грам съчувствие за клетите бежанци!
16
5
 
1
 
! Отговори
1453 преди 7 години
"Мисленето не е от силните ви страни"И какво лошо съм казал? Номер 15 е отговорил вместо мен на бай ***, кедето първо той е почнал с провокациите! И фактически се оказва, че вашето мислене не е от силните ви страни:-)
15
6
 
2
 
! Отговори
1453 преди 7 години
До 15 номер който е използвал моя ник:-)Защо им обръщаш внимание на такива? :-), попита ме и му отговорих:-) не се учудвал защо няма образовани хора в България...Виж днес намаляват лекарите, утре адвокати, учители и тн ще останат само такива като този:-) и Версачета...
14
8
 
2
 
! Отговори
До 1453 преди 7 години
Мисленето не е от силните ви страни
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Здравната ни система ще реши проблема с пенсионерите.
12
5
 
9
 
! Отговори
1453 преди 7 години
До До 1453"Ако не ви е срам ще ни споделите ли от какъв произход сте?"От български, защо?Или си мислиш, че като съм българин, трябва непременно да съм кух, ракиено-салатен патриотар,който се бие в гърдите като бай *** в банята?И реве "***, булгааааааар".Сега можеш да ме наречеш "турчин, цганин.... патагонец...."
11
5
 
11
 
! Отговори
1453 преди 7 години
"Ако не ви е срам ще ни споделите ли от какъв произход сте?"ТУРЧИН СЪМ.
10
0
 
1
 
! Отговори
Sira tempranilo преди 7 години
Nali ima manastirsko shushukane?
9
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много от бежанците, дето ги мразим и гоним,сигурно са доктори, и то добри...
8
2
 
5
 
! Отговори
До 1453 преди 7 години
Ако не ви е срам ще ни споделите ли от какъв произход сте?
7
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
заплата - 430 лв . януарска сметка за ток - 160 лева !!! минаваме на фотосинтеза ...
6
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименМного прави са били, че са си изпъдили децата. И аз така бих постъпил, ако имах деца.Нямам деца за тази кочна комунистическа.
5
1
 
4
 
! Отговори
Krematorium Hot преди 7 години
O, opashki ot krotki klienti...?!
4
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дано сега майките и бащите, който изпъдиха децата си в чужбина разберат, че не са били прави.
3
1
 
30
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Важното е политиците ни да са обгрижени....имат нужда - тва подагра...затлъстяване на сърцето...алкохолизъм...стрес...МНОГО СЪМ ПРИТЕСНЕН ЗА ТЯХ! А след 5 години...българите, и без туй ще са ДРАСТИЧНО намалели..от социалните грижи на правителствата ни вече 27 години! И да не забравя - останалите лекари трябва ПЪРВО да се грижат за онеправданите малцинства - те са нашето бъдеще! Толкова се стараят - агнят се през 9 месеца - пълно е с шоколадови дечица!
2
2
 
22
 
! Отговори
1453 преди 7 години
Еми нормално...няма и младо население достатъчно, част от младите са навън, а останалите в България пък ги вълнуват други работи...:(