Оставаме без лекари! След 5 г. всеки трети – пенсионер

Медицината е търсена специалност, но докторите не стигат в цяла Европа
74
Оставаме без лекари! След 5 г. всеки трети – пенсионер
Снимка: Булфото, архив

В следващите пет години между 30 и 40% от българските лекари ще се пенсионират, предупреди ректорът на Медицински университет – Варна проф. Красимир Иванов след среща на ректорите на медицински висши училища със служебния просветен министър Николай Денков.

Още по темата

Ръководствата на ВУЗ-овете се обединиха около идеята, че за да бъдат привлечени повече студенти, трябва да се запази балансът между прием и финансиране.

Според професор Красимир Иванов проблемите в системата на обучение на медицинските кадри са много, но пък желаещите да учат за лекари също са много.

"Определено медицината е търсена и то обективно, защото има дефицит от над 1 млн. лекари в Европа. За нашата страна той е още по-голям. Наблюдава се застаряване на съсловието. След пет-шест години около 30-40 процента от работещите лекари ще се пенсионират. Това е огромен проблем и затова трябва да бъдем подпомагани и насърчавани", каза проф. Иванов, цитиран от "Дарик".

Той обясни, че има огромен интерес към медицинските ВУЗ-ове от страна на младите хора, като кандидатите за едно място са 8-10 души. Проф. Иванов изтъкна и прецедент в медицинските университети, който досега не се е наблюдавал в системата у нас - по трима чужденци да кандидатстват за място в български ВУЗ.

Николай Денков обясни, че обучението в медицинските университети е на високо ниво. Само в два университета, обучаващи медицински кадри, се наблюдава намаление и то под процент на финансирането, а във всички останали медицински висши училища субсидията за календарната година е увеличена.

"Финансов проблем за медицинските университети няма, важно е през следващия период да видим как да използваме наличните ресурси, за да можем да развием и другите висши училища с техните направления", каза той.

Денков посочи, че предстои среща между него и здравния министър Илко Семерджиев, на която ще бъдат обсъдени механизми за задържане у нас на студентите, които завършват медицина.

Според Николай Денков част от мерките могат да бъдат специални стипендии и стажове за младите медици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
3
 
2
 
! Отговори
Писи преди 7 години
То пък каква ли полза има от тях, да се махат.
60
4
 
1
 
! Отговори
Ох боли преди 7 години
То хора не останаха.Какво ще лекуват .Нивото им е толкова ниско че и котката си не бих им поверил .Некадърници.
59
1
 
2
 
! Отговори
Доктор в чужбина преди 7 години
Стига хистерии - лекари в БГ има бол. Аре чао !
58
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще продават дипломи на килограм, но няма да вдигнат заплатитеЕй, че лакоми професори брей.
57
0
 
4
 
! Отговори
564321 преди 7 години
Как няма да има лекари тук ми то здравеопазването управляващи го направиха печалбарски бизнес.Отиваш на лекар освен че ти прилагат псевдолечение и не те лекуват както трябва поради ниска компетентност,ами те гледат и като касичка.Плащам здравни осигуровки а на среща не получавам адекватна здравна услуга и питам за какво плащам данък здраве?И как човек да не тегли една майна на таз държава и да си вземе чуковите и да се махне от тук за винаги.
56
0
 
9
 
! Отговори
лекар преди 7 години
Десетилетия оплюване на съсловието ни дава впечатляващи резултати.Младите не искат да учат медицина и наистина няма да има лекари.Тези които завършват бягат в чужбина -разбираемо е защото тук дори не им дават да специализират,а това е част от развитието им.Аз ги разбирам и не ги упреквам но ми е болно,че няма кой и нас да лекува.А човек не може да работи вечно.Ако не друго поне да ги оставят да специализират- това е ключово за оставането им в страната.
55
1
 
6
 
! Отговори
ба преди 7 години
За това турците изкупиха клиниките.
54
2
 
5
 
! Отговори
Плащам преди 7 години
От години не съм здравно осигурен и си плащам. От друга страна се а плащам със задна дата без да имам каквото и да е здравеопазване по стандарния пакет.Хубавото в случая е,че мога да плащам директно на специалиста от който се нуждая без опашки.Мога и лихви да плащам.Сега съм емигрант, пак се налага да плащам на българската каца, а да ползвам лечение по тукашните ми осигуровки.Тук не съм платил един лев и пак не чакам на опашки.И да плащам не искат,а се случва като викнеш бърза помощ да дойдат 7
53
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"А кой ще лекува ромеите 2453"Такива будали сте, че и стария ми ник не сте го написали правилно:-):-):-):-)годината, която ви изкара от средновековието:-):-):-):-)
52
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За един месец от новата година 5 приятелки напуснаха завинаги страната ни и отидоха да живеят в Ирландия , Германия и др. . Скоро проблема няма да е само при лекарите :(
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българите скоро щом ще останат без лекари, сега ще почнат да приемат студенти в медицинското факлутето, където само ще могат да ти мерат температурата и да те изпишат:-)
50
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Както е казъл и по долу турчина, българина все вика "Турция ке падне" ама фактически българина "Воистина Пада":)))Турция вървяла назад:-) българина на къде е тръгнал:-)
49
3
 
6
 
! Отговори
Mimi преди 7 години
Ymiraite si sled kato ni prinudihte da hodim da sluguvame v EC
48
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво ще задържите, негодници. Млад лекар взема 600 лева и го бият кроманьонските индобългари. Старите лекари са го ударили на печалбарство и не дават кокал на никой. Цялата система е една гавра. Трябва национален консенсус за сектор здравеопазване, а не решения на парче и само преди избори!
47
4
 
3
 
! Отговори
ЩО ,БЕ....ХА,ХААА... преди 7 години
ТЪКМО ТЪПИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД , НЕМА ДА ИМА ВЕЧЕ КОГО ДА БИЕ И НА КОГО ДА СИ ИЗКАРВА ЯДА....ХА,ХА,ХАААААААААААА...."ВОЛА КАТО РИЕ .....ВСЕ ПАДА НА ГЪРБА МУ"!!!!!!!!!!!
46
2
 
8
 
! Отговори
ха така преди 7 години
Редно е простия народ дето бие лекарите и подкрепя насилието срещу тях да поизпука,после ще спрат да се бъркат в канчето на другите!Още сме селско общество,еволюцията ще го пречисти.
45
1
 
6
 
! Отговори
Мачкав тон преди 7 години
Лекарите не трябва да се пенсионират тогава.
44
13
 
13
 
! Отговори
Турчина преди 7 години
Станете турски граждани там поне здравеопазването е безплатно и е на световно ниво. Не напразно някой като закъса сериозно със здравето тича към Турция
43
0
 
5
 
! Отговори
lekar преди 7 години
..skoro,niama da ima degurni po otdeleniata,..shte si mrete,.sashtoto nas ni niama,..mladite prosto iz4ezvat-Shvecia dava 3000 E na mesec,..i uvagenie,..sega samo pensiite vi spasiavat,..
42
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това трябва да стане, за да се променят нещата!