Ревизия или реваншизъм? Какво откриха министрите в министерствата?

Най-много пробойни при обществените поръчки има в МО
Обновена: 17 фев 2017 12:17 | 17 фев 2017 09:06, Веселина Йорданова
126

 Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

Данни за измама и други сериозни нарушения са открити при 9 обществени поръчки на Министерството на отбраната и те са предадени на Военната прокуратура. Това обяви служебният премиер проф. Огнян Герджиков, който представи резултатите от проверките на министерствата.

При встъпването си в длъжност той възложи тази задача на министрите си със срок от две седмици. Акцентът на проверките бе върху обществените поръчки.

Още по темата

Герджиков напомни, че такава беше заръката и на експремиера Борисов, и настояването на президента Радев при назначаването на служебния кабинет.

За миналата година МО е обявило 113 процедури, от които са били прекратени 31. Нарушения на Закона за обществените поръчки и други нормативни актове са установени при 45 от общо 82 проведени обществени поръчки. Те са предадени на Агенцията за държавна финансова инспекция.

Още във вторник служебният военен министър Стефан Янев даде да се разбере, че при проверката на обществените поръчки във ведомството са открити "недобри практики". Предшественикът му Николай Ненчев обаче изрази съмнения, че проверката е задълбочена и видя политическа атака в направените изводи.

Като изреди девет министерства, при които има административни и технически пропуски без последици, Герджиков посочи, че в немалко от техническите задания на други са включвани условия и изисквания, които дават необосновано предимство на кандидати. Като пример за това той даде процедури на Пътната агенция за поддържане на участъци от магистралите "Хемус" и "Тракия".

Министерството на икономиката пък залагало дискриминационни условия в техническите спецификации, имало и промяна на критериите за подбор след отваряне на офертите.

При липса на конкуренция пък е проведена обществена поръчка за уеб базирана система в Агенцията за малки и средни предприятия.

Заради забавяне в стартирането на процедури за възлагане на обществени поръчки има риск да ни спрат и европари - в МЗХ по Програмата за развитие на селските райони и в МВР.

В здравното министерство забавяне има при процедури за застраховане на санитарни автомобили и за охрана.

Зачестили са случаите, при които има сериозни индикации за картелни споразумения, по данни на Министерството на финансите.

Сигналите за нарушенията са изпратени до компетентните институции, а докладът ще бъде публикуван в понеделник в пълния му вид. В него има и препоръки от Главния инспекторат за преодоляване на проблемите.

Служебният премиер заяви, че за 14 дни не може да се направи пространен анализ и той ще продължи, но без това да е акцентът в работата на министрите. Като приоритет Герджиков отново посочи оситуряване на честни и свободни избори и подготовката на председателството на България на ЕС.

Премиерът е поставил и категорично изискване – всички неотложни обществени поръчки да бъдат възложени по правилата на закона и проследени от инспекторатите и одитните органи в министерствата.

По темата за рокадите в областните управи Герджиков заяви, че те са направени изцяло в рамките на закона с решение на Министерския съвет. "Не са изпращани писма, адресирани до конкретни личности", уточни той. По думите му кадровата политика по отношение на областните управители е публична, както и решенията по този въпрос.

Според него политическата коректност изисквала губернаторите да подадат оставки, тъй като са част от предишното управление, а МС да реши кои от тях да останат на постовете си.

Конкретно той посочи, че единствено областният управител на Перник е поискал отпуск по време на провеждане на изборите. Тази причина - включване в партийни листи за вота, обаче бе посочена за освобождаването на 7 губернатори в сряда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Служебното правителство е изцяло овладяно от БСП - всички зам. министри са функционери на партията и провеждат активно черна предизборна кампания. Същото е с новите областни управители.Такова чудо не е имало до сега!
66
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Монархо - комунистически манипулации. Герджиков изпълнява поръчките на БСП за обработка на общественото мнение.
65
21
 
8
 
! Отговори
Сандокан преди 7 години
Чакайте малко, назначения областен управител на Благоевград от Герджика е в листите за депутат на БСП? Т.е. Герджика е уволник кадрите на ГЕРБ защото са в партийни листи за вота, и в същото време е назначил кадри на БСП. Които е пропуснал да отбележи, че също се гласят за парламента на изборите.Ко? Не!
64
9
 
22
 
! Отговори
=== преди 7 години
Всяко действащо правителство трябва да управлява така, че да не се притеснява от ревизиите на следващото - капише другари герпаджии...
63
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Другаря Герджиков имал съмнение за някои обществени поръчки , а аз имам съмнение как върна имотите на Сакскобурготски , които не бяха негови. Доказателството е , че после при Борисов му бяха взети почти всичките и върнати на Държавата . Сега Герджика , защо не е в затвора , ами защото изпълнява поръчките на БКП-БСП и др. Лъжа .
62
5
 
2
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Че те търсеха ли нещо за да го открият?
61
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки народ си заслужава управлението . След като от 70 години след 1944 г БКП-БСП нямат вина , а ГЕРБ е виновен за има няма 5 години на власт значи за нищо не ставаме . Забравихте ли , че пенсиите бяха по 5 долара , а долара струваше 3000 лв. и всички пари на народа бяха откраднати от БКП-БСП . При това положение си избирайте , който искате и си мизерувайте другари .
60
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 68Не защитавам леля Бойка, ама не ми разправяйте, че като дойдат БСП-ДПС ще е по различно, само сменяме крадците.
59
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе ясно е.Гербераската седянка се разтуря.
58
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голем смех.Един временен Герджик направи Бибитко див и щастлив за има-няма 20 дена.
57
8
 
13
 
! Отговори
До 65 преди 7 години
Явно и твоята е къса, за два мандата леля Бойка направи България последна по всичко добро и първа по всичко порочно!Сравняват ни с държава от 3-тия Свят!
56
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха,служебното правителство се намесвало в предизборната борба според герберите.А какво правеха двата служебни кабинета на Плевнелиев.Фалшифицираха вота до дупка в полза на ГЕРБ.И сега след като Бочко и Цвъчко няма да могат да си разиграват конете и да си ползват необезпокоявани изборните тарикатлъци,започнаха да реват като девици за х...
55
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цялото бивше правителство трябва да бъде разследвано! И също и това от 2009!
54
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Както винаги е къса паметта на народа. Спрете да ми възхвалявате БСП, като измрат червените бабички и си заминавате.
53
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Reuters :) 64Бойко Борисов не даде нито един имот на Сакскобурга , а държавата го осъди и си прибра почти всички резиденции. Сега за това др. Герджиков си отмъщава с доноси и лъжи .
52
11
 
8
 
! Отговори
ХАхах преди 7 години
Тук само кадри на БКП(БСП) се изказват.
51
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ГНЕВЕН 58Това ли ти казаха от фабриката за фалшиви новини и опорни точки на Позитано 20 . И на децата е ясно , че комуниста-царедворец лъже и помага на БСП за изборите . Защо не каже др. Герджиков как така даде на Симеон Сакскобурготски държавните имоти в неговите частни ръце . Всички гори са изсечени и парите прибрани на уж неговите гори .
50
10
 
12
 
! Отговори
до ГНЕВЕН преди 7 години
Тиква 1 и Тиква 2 направиха от България една куха тиква!
49
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До аз 56Никой да не се надява на прилични заплати от назначените за капиталисти от БКП-БСП . Работя в Западна известна фирма и заплатите на работниците е около 2 000 лв. Същите работници пре другарите са с 500 лв. Това е комунист станал капиталист с крадени пари от народа .
48
8
 
11
 
! Отговори
ГНЕВЕН преди 7 години
И всичките тези престъпления на кабинета "Тиква 2" са открити само за 2 седмици и то от служебни министри ,които знаят че ще са такива за 2 месеца!!! Представяте ли си какъв бардак ще открият следващите министри?Всичко до което са се докоснали крадливите герберски ръце е прогнило.Скоро ще последва лавина от разкрития за корупцията и кражбите на алчните тиквари.