Ревизия или реваншизъм? Какво откриха министрите в министерствата?

Най-много пробойни при обществените поръчки има в МО
Обновена: 17 фев 2017 12:17 | 17 фев 2017 09:06, Веселина Йорданова
126

 Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

Данни за измама и други сериозни нарушения са открити при 9 обществени поръчки на Министерството на отбраната и те са предадени на Военната прокуратура. Това обяви служебният премиер проф. Огнян Герджиков, който представи резултатите от проверките на министерствата.

При встъпването си в длъжност той възложи тази задача на министрите си със срок от две седмици. Акцентът на проверките бе върху обществените поръчки.

Още по темата

Герджиков напомни, че такава беше заръката и на експремиера Борисов, и настояването на президента Радев при назначаването на служебния кабинет.

За миналата година МО е обявило 113 процедури, от които са били прекратени 31. Нарушения на Закона за обществените поръчки и други нормативни актове са установени при 45 от общо 82 проведени обществени поръчки. Те са предадени на Агенцията за държавна финансова инспекция.

Още във вторник служебният военен министър Стефан Янев даде да се разбере, че при проверката на обществените поръчки във ведомството са открити "недобри практики". Предшественикът му Николай Ненчев обаче изрази съмнения, че проверката е задълбочена и видя политическа атака в направените изводи.

Като изреди девет министерства, при които има административни и технически пропуски без последици, Герджиков посочи, че в немалко от техническите задания на други са включвани условия и изисквания, които дават необосновано предимство на кандидати. Като пример за това той даде процедури на Пътната агенция за поддържане на участъци от магистралите "Хемус" и "Тракия".

Министерството на икономиката пък залагало дискриминационни условия в техническите спецификации, имало и промяна на критериите за подбор след отваряне на офертите.

При липса на конкуренция пък е проведена обществена поръчка за уеб базирана система в Агенцията за малки и средни предприятия.

Заради забавяне в стартирането на процедури за възлагане на обществени поръчки има риск да ни спрат и европари - в МЗХ по Програмата за развитие на селските райони и в МВР.

В здравното министерство забавяне има при процедури за застраховане на санитарни автомобили и за охрана.

Зачестили са случаите, при които има сериозни индикации за картелни споразумения, по данни на Министерството на финансите.

Сигналите за нарушенията са изпратени до компетентните институции, а докладът ще бъде публикуван в понеделник в пълния му вид. В него има и препоръки от Главния инспекторат за преодоляване на проблемите.

Служебният премиер заяви, че за 14 дни не може да се направи пространен анализ и той ще продължи, но без това да е акцентът в работата на министрите. Като приоритет Герджиков отново посочи оситуряване на честни и свободни избори и подготовката на председателството на България на ЕС.

Премиерът е поставил и категорично изискване – всички неотложни обществени поръчки да бъдат възложени по правилата на закона и проследени от инспекторатите и одитните органи в министерствата.

По темата за рокадите в областните управи Герджиков заяви, че те са направени изцяло в рамките на закона с решение на Министерския съвет. "Не са изпращани писма, адресирани до конкретни личности", уточни той. По думите му кадровата политика по отношение на областните управители е публична, както и решенията по този въпрос.

Според него политическата коректност изисквала губернаторите да подадат оставки, тъй като са част от предишното управление, а МС да реши кои от тях да останат на постовете си.

Конкретно той посочи, че единствено областният управител на Перник е поискал отпуск по време на провеждане на изборите. Тази причина - включване в партийни листи за вота, обаче бе посочена за освобождаването на 7 губернатори в сряда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма такова недоразумение като Гирджика!
26
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борисов сериозно трябва да се съди за честите избори, които предизвиква с детското си поведение! Това са разходи, които могат да отидат при деца чакащи за операции в Чужбина, за домове и болници , а не да се чеше егото да един психически нестабилен човек като Боко!
25
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В БСП всички са милионери без изключение, хора с огромни бизнеси как са го постигнали това богатство?
24
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А бе тоя народ амнезия ли има не помни ли какви беди му донесе БСП, и то не веднъж
23
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Окрадоха държавата за втори път, изпразниха хазната и сега ще обвинят Герджиков. Такива са герберастките.
22
9
 
20
 
! Отговори
Ще има пак избори преди 7 години
След 5,6 месеца трябва да има пак избори предвид референдума! Според мен трябва да помислят как да се избегне това и харченето на излишни пак 50 милиона!Борисов направи толкова поразии, това негово его и инфантилност вкара държавата в големи заеми и харчове!
21
3
 
12
 
! Отговори
Тик преди 7 години
Депутатът от БСП Я.Гечев: Гергов нареди листите, Нинова си трае.
20
4
 
6
 
! Отговори
Ех преди 7 години
Да де ама я виж по кое време ДПС-то бе на власт и се направиха тези неща.
19
4
 
3
 
! Отговори
Карастоян преди 7 години
*** дърти фашисти ама от Желю Желевите!!!!
18
9
 
20
 
! Отговори
ЗАТВОРИТЕ СА МАЛКО преди 7 години
ако решат да вкарат там всички крадци след ПРЕВРАТА 1989. Особено при ТИКВАТА беше масово явление
17
3
 
15
 
! Отговори
Коко преди 7 години
До БСП са гад.иниКато сте толкова праведни и познаващи лошата алтернатива взимайте пак властта, обаче при следното условие, ако не изпълните предизборните си обещания - харакири като всеки достоен самурай посрамил империята на времето. Това искам да си признавате слабостите публично да обяснявате защо не правите нищо полезно за Българина, кой ви натиска да ни държите мизерни, необразовани и болни.. не ме интересува кой ще управлява ако казва истина по тия въпроси!
16
22
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз смятам, пче на всички е ясно какъв е този сценарий преди избори, искат да орезилят ГЕРБ, хм, всички го правят и тези не са по-добри. Вместо да решават проблеми единственото от това служебно правителство, което се чува са: уволнения и ревизии, много бързе тез ревизии нещо!!! То за Костинбродската афера не стана така бързо... Моя мозък няма да го промиете, няма да се хвана на евтината ви тарикатска политика! Нинова вече се посра със СЕТА, дори от чужбина я оборват!
15
10
 
29
 
! Отговори
мхм преди 7 години
Защо ревете толкова срещу служебния, нима не видяхте как навред изникнаха стадиончета, тенис кортчета , спортни зали за милони, саксиики по улиците и диодни светулки, катерушки + 3 люлки за 50 000 лв. и какви ли още не безсмислени глупости само и само да се точи от кацата. Ако всичко това беше вложено в болници, училища, МВР и социална политика нямаше ли да е по-смислено и правилно?
14
16
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До професор: Намалявате троловете на Герб , а?? Бача ти Бойко събира пари за адвокати, не може да ви плаща вече!
13
17
 
27
 
! Отговори
Коко преди 7 години
До ПрофесорГерберасти омотани, само това ви остана да ревете от злоба, че се свърши тая дето комунистите са ви синовни за всичко, вече и децата знаят колко хора се облажиха от тия поръчки и кой е техния батко!
12
11
 
25
 
! Отговори
До професор преди 7 години
Хора, ако някой знае къде живее професора да се обади в Психиатрията да изпратят някой с усмирителна риза!
11
6
 
22
 
! Отговори
Коко преди 7 години
Силно се надявам сега народа да се опомни, да изпрати ГЕРБ и БСП в историята, а покрай тях и всички СДС-ари и пребоядисани многократно. Трябва да се сложи край на тази смяна през 2 години от едните на другите.Изобщо не знам за кой ще гласувам но определено искам Боце и Корнелка да не са в парламента!
10
5
 
24
 
! Отговори
zeus преди 7 години
До ПрофесорАко ще и марсианец да е, като гледам как работи чак ми се иска дълго време да сме в политическа криза и със служебно правителство. Иначе по-голям комунист от БХ не знам да има ;)
9
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма ли да направят и ревизия на управлението за по по-предишен период, примерно когато управляваха НДСВ?
8
9
 
35
 
! Отговори
Бойка на съд!!!!!!!! преди 7 години
Кака Бойка бая пари е натрупала от обществени поръчки, затова й бяха толкова важни еврофондовете!