България и Хърватия с общи решения за миграцията

Двете страни мислят заедно и икономическия растеж
18 фев 2017 12:38, Петя Славова
56
България и Хърватия с общи решения за миграцията
Снимка: БТА

България и Хърватия ще търсят общи решения на миграцията, ускоряването на икономическия растеж и разширяването на ЕС.

Двете страни споделят сходни позиции по редица ключови теми от европейския дневен ред и ще задълбочат двустранния диалог по отношение на миграцията, ускоряването на икономическия растеж и политиката на разширяване на ЕС.

Това беше общата позиция на президентите Румен Радев и Колинда Грабар-Китарович, които проведоха двустранна среща в рамките на 53-ата Мюнхенска конференция по въпросите на сигурността, съобщи прессекретариата на президентството.

Двамата президенти бяха единодушни, че отличните двустранни отношения са предпоставка и за увеличаване на двустранния стокообмен, взаимните инвестиции и туризма.

Многобройните кризи, пред които е изправен Европейският съюз днес, не трябва да водят до намаляване на подкрепата за процеса на разширяване по отношение на държавите от Западните Балкани, беше подчертано на срещата.

"Нашият регион ще спечели много, ако приобщи тези страни към усилията за справяне с общите предизвикателства пред сигурността", заяви българският президент. И Румен Радев и Колинда Грабар-Китарович изразиха позиция за ускоряване на процеса на реформи в страните, кандидатстващи за членство в ЕС, които да утвърдят демократичните ценности, върховенството на закона и да гарантират ефективна защита на правата на националните малцинства.

Държавите от Югоизточна Европа трябва да се стремят към засилване на регионалното сътрудничество по модела на Вишеградската четворка, посочи още президентът Радев и открои постигнатата от централноевропейските страни висока степен на икономическа интеграция и партньорството в сферата на сигурността.

Регионалното сътрудничество на Балканите и политиката на разширяване на ЕС ще бъдат във фокуса на Българското председателство на Европейския съвет през първата половина на 2018 г., стана ясно от думите на Румен Радев.

Българският президент оцени високо инициативата на хърватския си колега "Три морета", насочена към задълбочаване на енергийната, транспортна и дигитална свързаност между държавите от региона на Адриатическо, Балтийско и Черно море и потвърди готовността на страната ни да бъде активен участник в този процес.

На следващата среща на държавите участнички в инициативата във Вроцлав ще бъдат обсъдени и общите предизвикателства пред сигурността в Централна и Източна Европа.

В рамките на участието си в Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността, президентът Румен Радев разговаря и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и със сенатора от САЩ Джон Маккейн.

Българският държавен глава даде висока оценка на сътрудничеството на страната ни и САЩ в сферата на киберсигурността, миграцията и борбата с тероризма и изрази стремежа на България за последващо задълбочаване на двустранното партньорството.

По-късно днес президентът Румен Радев ще проведе двустранна среща със своя полски колега, президента Анджей Дуда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как се гледат само.Готови са за .........
36
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С тази пострижка новия президент уби рибата.Да си сложи поне една перука.Като Боби Михайлов-Голямата перука.
35
1
 
0
 
! Отговори
край преди 7 години
Шефа и на Меркел налетел обаче тя недоволна е и снимката dnes.bg/eu/2017/02/18/merkel-poiska-obedinenie-sreshtu-terorizma.332348
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много хубава снимка.
33
0
 
6
 
! Отговори
КЛ преди 7 години
Хърватия - нова дестинация за емиграция на българите
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво шефе,само така-България на три морета!!!
31
5
 
0
 
! Отговори
Станишко преди 7 години
До АнонименКапут си е вашия президент.Парясницата играе ролята на президент
30
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чаровник си е нашия президент.Тя и Меркел така го гледаше с изпиващ поглед.Намерете снимкте от срещата с нея и ще видите.
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хубаво е да задълбочат двустранния диалог,ама да не го задълбочат много,че като гледам Колинда как му се е нахилила на нашия президент,ме обземат дълбоки съмнения да не го подхлъзне по наклонената плоскост.
28
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аууууууу Деса ще има много ядове с г-н президента.А и една врачка му беше предрекла трети брак.
27
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на нашия харизматичен президент.Навсякъде досега го посрещат с добри чувства. Той е нашият посланик по света .Гордея се с вас ....продължавайте все така.
26
2
 
13
 
! Отговори
Додо преди 7 години
България и Хърватия може да го "търсят" решението за "миграцията" в мазето на географията ако щат, файда от това няма. За да се намери "решението за миграцията", трябва първо да се реши проблема, който я създаде, а именно сатаниста Джордж Сорoс и помагачите му -Меркел, Юнкер и Оланд да бъдат арестувани и осъдени за конспирация срещу бялата, християнска цивилизация. Всичко друго е празен, никому ненужен брътвеж!
25
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А къде е Деса порстакеса?
24
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един мъж, който предава и изоставя децата си само при вида на една фуста, от него нищо не става. навсичко отгоре излъга народа си, на който сега е президент, че е женен с 2 деца. След това, като разбра, че сгафи, побърза да се ожени за тоя жена, която сега е неотлъчно до него. щом си предал и изоставил най-милото си, какво остава за държавата и народа й. Щом веднъж си предал, втория път е лесно.
23
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
товачка поне ще се нагледа на жени, кофтито е като се прибере вкъщи онази чак и охрана от НСО си нае да помагат при съветването му!
22
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази се подмокри като разбра че се ръкува с президент- военен летец!
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ВВС АСЕ голям злодей си да предлагаш на човека такова нещо! Той не е геронтофил или некрофил... политически некрофил де.
20
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Леле, каква жена ... Не е истина !
19
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Българският президент оцени високо инициативата на хърватския си колега "Три морета""Хърватите са закъсняли, ние реализирахме този проект преди няколко века.
18
6
 
9
 
! Отговори
aa1830 преди 7 години
Деса ако я види тази снимка как се е налезил нейния ще го изгони от резиденцията!!!