България и Хърватия с общи решения за миграцията

Двете страни мислят заедно и икономическия растеж
18 фев 2017 12:38, Петя Славова
56
България и Хърватия с общи решения за миграцията
Снимка: БТА

България и Хърватия ще търсят общи решения на миграцията, ускоряването на икономическия растеж и разширяването на ЕС.

Двете страни споделят сходни позиции по редица ключови теми от европейския дневен ред и ще задълбочат двустранния диалог по отношение на миграцията, ускоряването на икономическия растеж и политиката на разширяване на ЕС.

Това беше общата позиция на президентите Румен Радев и Колинда Грабар-Китарович, които проведоха двустранна среща в рамките на 53-ата Мюнхенска конференция по въпросите на сигурността, съобщи прессекретариата на президентството.

Двамата президенти бяха единодушни, че отличните двустранни отношения са предпоставка и за увеличаване на двустранния стокообмен, взаимните инвестиции и туризма.

Многобройните кризи, пред които е изправен Европейският съюз днес, не трябва да водят до намаляване на подкрепата за процеса на разширяване по отношение на държавите от Западните Балкани, беше подчертано на срещата.

"Нашият регион ще спечели много, ако приобщи тези страни към усилията за справяне с общите предизвикателства пред сигурността", заяви българският президент. И Румен Радев и Колинда Грабар-Китарович изразиха позиция за ускоряване на процеса на реформи в страните, кандидатстващи за членство в ЕС, които да утвърдят демократичните ценности, върховенството на закона и да гарантират ефективна защита на правата на националните малцинства.

Държавите от Югоизточна Европа трябва да се стремят към засилване на регионалното сътрудничество по модела на Вишеградската четворка, посочи още президентът Радев и открои постигнатата от централноевропейските страни висока степен на икономическа интеграция и партньорството в сферата на сигурността.

Регионалното сътрудничество на Балканите и политиката на разширяване на ЕС ще бъдат във фокуса на Българското председателство на Европейския съвет през първата половина на 2018 г., стана ясно от думите на Румен Радев.

Българският президент оцени високо инициативата на хърватския си колега "Три морета", насочена към задълбочаване на енергийната, транспортна и дигитална свързаност между държавите от региона на Адриатическо, Балтийско и Черно море и потвърди готовността на страната ни да бъде активен участник в този процес.

На следващата среща на държавите участнички в инициативата във Вроцлав ще бъдат обсъдени и общите предизвикателства пред сигурността в Централна и Източна Европа.

В рамките на участието си в Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността, президентът Румен Радев разговаря и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и със сенатора от САЩ Джон Маккейн.

Българският държавен глава даде висока оценка на сътрудничеството на страната ни и САЩ в сферата на киберсигурността, миграцията и борбата с тероризма и изрази стремежа на България за последващо задълбочаване на двустранното партньорството.

По-късно днес президентът Румен Радев ще проведе двустранна среща със своя полски колега, президента Анджей Дуда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами мадам Деса какво мисли по въпроса? И къде е била, докато Румбата е гледал мазно хърватката? Сигурно за това НСО и е сложило охрана. Всъщност ченгетата пазят президента от ревността на Деса.
16
21
 
10
 
! Отговори
demograph преди 7 години
Радев е посредствен полуинтелигент с частични познания за геополитиката, който прилича на Тръмп и ще докара на България беди. Защото не знае колко е зле, а се заблуждава че е нещо. Посланията му са пълна каша. Щял да се ослушва каво ще си говорят Тръмп и Путин и тогава да реши какво да прави.. Ами като е така, защо бърза да дрънка глупости. Ами Тръмп и Путин ако не си продумат, какво правим тогава...?! Типично поведение на човек под чехъл, било женски, било руски, било американский...
15
16
 
9
 
! Отговори
Цецо преди 7 години
Първата му среща е с к....а! За какъв президен изобщо говорим... жалка картинка! Тоя зарязал семейството си, колегите го знехме като най-големият ку...р. Щом е пързалял семейството си за ниски страсти, ще изпързаля и България за същото...
14
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България & Хърватия - вечна дружба.Всички хърватки са наши. А те са сред най-красивите жени в света.Ние пък сме известни като най-потентните мъже на планетата.Ще се разберам от раз. Ако не от раз - от втория или третия път.
13
5
 
13
 
! Отговори
край преди 7 години
Историята не познава случай да се оженят двама президенти ама не знаеше и цар - премиер да стане па стана. Дръж я Бате Шефе.. Деси ше я пратим на Путин да му сменя крушките без стълба.
12
17
 
8
 
! Отговори
бг преди 7 години
Един мъж женкар ли е, предава ли семейството, не чакайте да не предаде и държавата си!!!
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наистина си струва да видите снимките на хърватаката по бански. 100% сексапил.
10
2
 
16
 
! Отговори
край преди 7 години
Дръж я шефе - ше си ходим на море у Дубровник.
9
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дано се оженят и да се обединим с Хърватия. Там стандартът на живот е доста по-висок отколкото в Тикволандия.
8
1
 
15
 
! Отговори
до 7 преди 7 години
Ами какво лошо има - жената излъчва секс. Освен това е и интелигетна. Такава комбинация не се среща. Мечтата на всеки мъж. Но не и на третополовите като теб.
7
11
 
5
 
! Отговори
Женички-парички преди 7 години
Напишете името Колинда Грабар-Китарович в интернет и изкарайте снимики и ще видите защо се среща със нея. Тоя е най-големия женкар и провал, който някога може да имаме като президент!!! И това му е първата среща... Виктория Сикретса ще е най-голямата дупка като президент, помнете ми думата!!!
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Рядко красива жена. С излъчване. Браво.
5
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Погледнете лицето и изражението на хърватката. Тя е истинска жена, щастлива че насреща й стои истински мъж. При такива ситуации думите са излишни. Който разбира чете по очите.
4
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Генерал Радев е чаровен мъж, не може да му се отрече. Нe като оня настъпен плъх предшественика му.
3
14
 
7
 
! Отговори
ХА-ХА преди 7 години
Тоя е най-големия женкар !!! В армията всички го знаят!!! От женкар няма как да стане добър президент!!! Нищо мъжко...
2
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Красива двойка. Дано са щастливи повече отколкото Бойко и жена му.
1
14
 
5
 
! Отговори
едикойси преди 7 години
Тоя ли дето в инстаграм е лаикнал Виктория сикретс! Тоя, който се е развел... А жена му има акъл за 1-ви клас да обижда така просташки във фейсбук! Този п....рост военен виждам, че избира срещите си по съвсем други причини, като гледам хърватката. Тка или иначе на тази длъжност нищо не се прави, тъкмо да .....