Герджиков: Кабинетът "Борисов 2" е приличeн!

Оставило нелошо наследство, но и с пробойни
18 фев 2017 13:50, Петя Славова
153
Герджиков: Кабинетът "Борисов 2" е приличeн!
Снимка: архив, Булфото

"Едно прилично правителство, което оставя едно нелошо наследство, но и с немалко пробойни в определени насоки, например в поддържането на пътната инфраструктура". Така служебният министър-председател проф. Огнян Герджиков определи кабинетът "Борисов 2" пред "Дарик" .

По отношение на проверките на обществените поръчки Герджиков отбеляза, че има случаи, в които си личат известни опити за картелни споразумения. По думите му това се прави, за да се избягва конкуренцията. "В този доклад, който в петък представих, нещата са съвсем конкретни и оттам могат да се видя", коментира Герджиков.

Той поясни, че има случаи на зададени задачи за обществените поръчки, че само не се казва коя е фирмата, която ще спечели. "Прави впечатление, че в много голям брой случаи едни и същи са играчите за обществени поръчки", допълни Герджиков.

Още по темата

На въпрос дали могат за толкова кратко време да се проверят обществените поръчки, премиерът обясни, че две седмици не са малко, ако се мобилизира административният капацитет. Герджиков обясни, че няма претенции за изчерпателност и дълбочинен анализ, но според него се наблюдават тенденциите. Попитан дали има нещо друго освен поръчките, установено като проблем, Герджиков обясни, че държавата функционира относително добре.

"То няма държава, която да функционира безупречно", допълни той и подчерта, че не бива да се всяват страхове, че сме в кораб, който потъва. "Няма такова нещо. Ние вървим, както може да се забележи от хора, които са обективни, в една добра посока и искаме да надградим това, което заварим като положително, но бяхме длъжни да направим и преглед на завареното", обясни служебният министър-председател.

Той поясни, че е поискал ревизията на кабинета "Борисов 2" още на 30 януари от всички министри, за да получи картина на това, което се заварва по министерства с особен акцент към обществените поръчки. "Това не е съвсем случайно, тъй като е известно и обществото е наясно, че в тази материя, в тази област най-често се срещат злоупотреби. Министрите се справиха с тази задача. Констатирах, че има доста министерства, в които почти няма проблеми или ако има те са по-скоро технически опущения", каза Герджиков.

Той обясни, че в Министерство на финансите нещата изглеждат най-добре. "Има разбира се и такива министерства, в които има доста неприятни случаи. Например ще ви кажа един случай, който като че ли е много фрапиращ, това е Министерство на правосъдието, където се констатира, че има обществена поръчка, която е дадена на 27 януари, когато се предаваше и приемаше властта“, посочи премиерът и поясни, че самият факт, че на 27 януари буди известни съмнения в коректността. Герджиков поясни, че в Министерство на отбраната не са дадени 100 обществени поръчки на Военната прокуратура, а само - 9.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само да спре да връща хора на Цария и Орешарски, защото веднъж вече ги изгонихме.И да спре да работи за БСП и ДПС, ами да организира избори, защото след него няма да е *** министър-председател.Остават му 5 седмици.
24
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борисов и Герджиков са от едно котило - това на НДСВ.Само играят театър за пред материала.
23
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами прегърнете се, целунете се и пак яхвайте Народа!Ясно е че в близките 100 години няма да видим осъден политик! Цветанов с 4-годишна ефективна изведнъж невинен!Как така се обърна делото?!!?
22
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защото кабинетът на тиквите е бил приличен, затова ни заливат докладите на ЕК, че сме най-корумпираните от ЕС. Герджиков да си тури очилата и още веднъж да погледне доклада.
21
8
 
17
 
! Отговори
БСП+ГЕРБ=ВЛ преди 7 години
Явно ГЕРБ са замели далаверите. Имаха достатъчно време за това. А и след изборите явни ни готвят широка коалиция. "В името на България", естествено.
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я! На снимката ... ленивецът от "Ледена епоха".
19
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тиквата му е платил, иначе няма логика!
18
11
 
9
 
! Отговори
Разликата е видна преди 7 години
Ето я разликата между интелигентния човек Герджиков и примата Боко. Тиквун досега да беше окалял и оплюл всичко направено от предишните. Спрете да гласувате за ***. Децата ви ще страдат заради вашата глупост.
17
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 17 Този ерудит продаде България на Симеончо наречен цар от такива като теб. Нещо не се връзва , диктатура на пролетариата и царедворец . Капиш червен каскет .
16
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 13Знам , че се опитваш да дезинформираш и да правиш пропаганда на БКП-БСП , но си много наивен , че някой ти вярва . Управлението на БСП-НДСВ-ДПС влезе в историята на България и Европа какво не трябва да се прави против народа . Капиш неграмотен червен *** .
15
5
 
15
 
! Отговори
Надя Николова преди 7 години
Прилича ми на любов от пръв поглед.Май накрая ще се вземат.
14
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Задна скорост 6 Абе другарю защо си толкова наивен . По време на управлението на БСП-НДСВ-ДПС бяха нанесени непоправими щети . Как така сега Др. Герджиков по указанията на др. Лъжа да се отблагодари . Ами този старец не знае ли , че след него ще дойдат други и ще го вкарат в затвора . Само за имотите на уж царя .
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Търговското право не обхваща цялата управленска философия!Да бройш овце не е като да можеш да ги поиш и стрижеш,пък за хранене да не говорим!Вълците гледат да те преметнат в бройката та да остане и за тях!Съгласен ли си Данко?
12
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НДСВ са люпилнята на ГЕРБ.
11
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От една страна ми е изключително трудно да повярвам че кабинета на Борисов е бил "приличен", от друга е разведряващо да видя нов кабинет който не бърза да плюе и вини предишните за всичко...
10
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Герджиков, Герджиков, кабинетът Борисов 2 е приличен, ама ти не си приличен. Кой си те че да даваш оценки? Сам си пусна мълвата, че те канят за премиер, след това публично отрече, че това е така. И тъй като малко са кандидатите за премиер за 2 месеца, ти предложеха. Само кажи колко ти платиха и какво ти обещаха, за да свършиш мръсната работа. Ние знаем, че за *** всички средства за спечелване на изборите са позволени, няма съмнение, че те ти дърпат конците. народе, колко пъти трябва да се
9
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Постила килимче за Борисов-3.
8
4
 
30
 
! Отговори
Горчиво преди 7 години
Опаааааа, обърнахме лопатата! И каква стана тя - плеснаха с ръце и се прегърнаха!
7
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още един транш по сметка и ще стане отличен
6
9
 
27
 
! Отговори
Задна скорост преди 7 години
Герджика взе да дава задна!! А толкова се надявах да прати Борисов на прокурор!