В правосъдието: Изпълнени едва 50% от европрепоръките

Служебният кабинет няма да внася свой антикорупционен закон
Обновена: 22 фев 2017 14:44 | 22 фев 2017 14:37, Веселина Йорданова
3
В правосъдието: Изпълнени едва 50% от европрепоръките
Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Служебното правителство няма да предлага свой вариант на антикорупционен закон, стана ясно от думите на служебния правосъден министър Мария Павлова. Тя посочи, че в Народното събрание вече има проект, който бе разгледан на първо четене, а между първо и второ четене по него са внесени 12 групи предложения за промени.

Павлова отчете забавяне в изпълнението на редица мерки, препоръчани от ЕК за 2016 г. с доклада по механизма за сътрудничество.

От 59 мерки в плана за действие за 2016 г. са изпълнени 30, а 24 са в процес на изпълнение. Петте мерки, които не са изпълнени, са основно в частта за противодействие на корупцията и са взети предвид при разработването на плана за 2017 г., обясни тя.

Сред изпълнените мерки са приетите изменения в Закона за съдебната власт в съответствие с промените в Конституцията, изготвеният анализ на делата за корупция за периода януари 2013 г. – март 2016 г., оптимизирането на щатните длъжности в органите на съдебната власт и др. Планът за 2017 година, приет от служебното правителство след последния доклад от януари, съдържа 48 мерки.

"Освен десетгодишния обзор, този доклад показва и трайна тенденция, че при изпълнение на заложените препоръки, които са в 17 точки, ЕК би могла да прекрати механизма за наблюдение върху страната ни", припомни министърът.

Две от препоръките са изпълнени – приемането на наредбата за конкурсите на магистратите и административните ръководители, и двете наредби за атестиране на магистратите, които са част от дневния ред на утрешното заседание на ВСС. Министърът допълни, че министерството е готово с проект за промени в НПК.

Работи се и по синхронизиране на нашето законодателство с европейското за борба с корупцията по високите етажи на властта.

Със свое решение днес правителството възложи координацията на антикорупционните политики и председателството на Националния съвет по антикорупционни политики на заместник министър-председателя Стефан Янев. С друго решение вицепремиерът по социални политики и министър на здравеопазването Илко Семерджиев беше определен за председател на Централната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните към Министерския съвет.


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Истината преди 3 години
...е, че трябва да се направят много, много големи промени в НПК. В сегашният си вид, НПК е прекалено тромав и формален и води до невъзможност да има бързо и качествено правосъдие, особено за извършени тежки престъпления. И в промените не трябва да участват адвокати, защото те пряват закона така, че да изкарват възможно най-големи хонорари с протакане и адвокатски трикове
2
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Затова пък пернишкия окръжен съд изпълнява желанията на гоце на 100%. И то въпреки, че са незаконни. гоце използва съда за рекет и никой, не вижда, не чува, не знае. Рекета е срещу моето семейство.
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борим корупцията, а тя седи отстрани, смее се и дебелее.