Тръмписти сме, пък нека и умерени: За мигрантите, ромите...

73% от българите подкрепят затварянето на границите за някои мюсюлмани
Обновена: 23 фев 2017 19:42 | 23 фев 2017 19:40,
44
Тръмписти сме, пък нека и умерени: За мигрантите, ромите...
Снимка: БТА

Българите са умерени Тръмписти, те подкрепят някои от най-спорните решения на американския президент.

Това е изводът на социолозите от "Галъп", които са проверили нагласите на българите към мигрантите след последните събития в Елин Пелин и проявите на Доналд Тръмп.

Данните са на базата на национално представително проучване, проведено сред 822 души между 3 и 10 февруари.

Още по темата

73% от пълнолетните българи одобряват да се забрани на граждани на някои мюсюлмански страни да влизат у нас – по подобие на политиката на Тръмп, показват резултатите.

14% са "против", а останалите се колебаят. Така на практика българите одобряват идеята на президента на САЩ Доналд Тръмп.

68% пък споделят мнението, че трябва да се спрат всякакви социални и здравни помощи за ромите. 19% са против такава идея, а останалите се затрудняват да отговорят.

"Очевидно, обществото не би имало много против и радикална социална и здравна реформа в духа на Тръмп", смятат социолозите от "Галъп".

Друга идея от политическия дебат в САЩ обаче по-скоро стъписва българите – всеки да може да носи оръжие. Това се подкрепя от едва 11% , а цели 76% са против. Останалите се колебаят.

Проучването показва, че сред по-младите носенето на оръжие са радва и на малко по-радушен прием.

Сходна е картината и по отношение на евентуална забрана на абортите – друга знакова идея, позната от американския дневен ред. Тя предизвика наскоро дискусия и в Полша.

Само 12% у нас са "за". 69% са "против", а останалите се затрудняват да отговорят. Сред отговорилите "за" личат по-скоро възрастни хора.

Очевидно, някои консервативни идеи изглеждат по-скоро чужди за обществото ни, но когато се отнася за мигрантите, малцинствата и т.н., българите са привърженици на послания, подобни на тази на Тръмп, анализират социолозите.

Те напомнят, че преди изборите в САЩ "Галъп интернешънъл" е тествал отношението към Тръмп и Клинтън в 45 страни по света. Клинтън бе изключително популярна в Западна Европа, Латинска Америка и Африка. Доналд Тръмп пък - в Русия и Китай.

България тогава се нареди сред страните, в които подкрепата за Клинтън преобладава, но тук тази подкрепа беше сравнително ниска в сравнение с другите страни. България се подреди едва на 38-мо място по този показател – сред 45 изследвани страни.

"Още тогава беше ясно, че немалка част от обществото ни гледа благосклонно на Тръмп и на послания като неговите", пишат от "Галъп".

1,7 милиона от българите се страхуват от терористични атаки, показва още проучването.

30% казват, че опасността от тероризъм влияе на плановете им за бъдещето. 53% отричат да усещат такова влияние, а останалите се затрудняват да отговорят. Това означава, че около 1,7 млн пълнолетни българи смятат, че непосредственото или по-далечното им бъдеще се влияе от терористичната опасност.

Данните показват, че растат притесненията от миграцията.

Резултатите от проучване от края на 2016 г. рязко се различават спрямо тези от 2013 и 2015 г. Фигурите по-надолу показват, че в навечерието на 2017 г. страховете изглежда чувствително по-високи.

Например, ако през 2013 и 2015 година между една четвърт и една трета от пълнолетните българи все още не са смятали, че бежанците са заплаха за националната ни сигурност, сега само 6% смятат така, а 77% смятат, че бежанците са очевидна заплаха. Останалите се колебаят.

Проверено беше и по-състрадателното отношение – с твърдението: "Бежанците са изпаднали в беда хора – човешко е да им помагаме". През 2013 и 2015 г. мнозинство от близо две трети се съгласяваше. В навечерието на 2017 г. обаче само 28% бяха на това мнение, 33% бяха на противоположното, а цели 39% се колебаеха.

Очевидно последната една година рязко е променила нагласите по темата. В това отношение 2016 г. беше ключова, а 2017 г. обещава дори да бъде по-тревожна.    

"Обществото вече трудно прави разлика между бежанци и икономически мигранти. Понятията се сливат. Нещо повече, в редица изследвания вече проличава сливане и на понятията "миграция" и "тероризъм", правят извода от "Галъп".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
29
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Бих се съгласил с Галъп,ако бяха посочили елементарната истина,че обществото вече НЕ прави разлика между така наречените мигранти и шведите и едните,и другите виреят на наш гръб.
2
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не 73% са против а 93%. Няма нормален българин който да иска муслита в България! 500 години турско робство са ни повече от достатъчни! Муслитата да си ходят в Афганистан, по цял ден ще си се молят, ще си живеят по Шерията.
1
33
 
3
 
! Отговори
1-ви преди 7 години
в България ще се създадат територии за ромско и ислямско население - бежанци - кърджалийски, руенски, шуменски, под турска юрисдикция - 2 години и половина ще е така